УКР РУС

Зубов: Коноплянці посипляться пропозиції з Англії

12 вересня 2012 Читать на русском

Ось і стартувала національна збірна України з футболу у відбірковому циклі до чемпіонату світу. Наша дружина привезла з Лондона нічию, розійшовшись миром з англійцями. Після гри думки українських футболістів трішки відрізнялися: одні кажуть, що Україна здобула одне очко, інші вважають, що ми втратили два пункти.

Про підсумки вояжу на “Уемблі” кореспондент сайту “Футбол24” поговорив з Геннадієм Зубовим, колишнім футболістом “Шахтаря” та національної збірної України.

Про матч

- Ви радієте, що ми привезли одне очко з Англії чи сумуєте, бо на останніх хвилинах втратили виграш?

- Я лише радий. Бо є результат. І не лише результат, але й хороша гра. Так, нам зовсім трішки не вистачило для перемоги. Але якщо Україна і далі так само гратиме, то перемоги обов'язково будуть.

- Чим саме вам сподобалася гра збірної України?

- Передовсім мене порадувала простота та надійність в обороні. Цілковитий спокій і відсутність паніки. В атаці ми зіграли яскраво. Не знайдеться жодної людини в країні, якій би не сподобався атакувальний стиль нашої збірної на виїзді в Англії. Ну і варто відзначити дисципліну. Вийшли 11 гравців і чітко виконали всі настанови тренера. Це було помітно.

- Перед цією грою було багато розмов про матч збірних України та Англії на Євро-2012. Як змінилися дві команди за цей період?

- Гра у Лондоні була живіша. Хоч і в Донецьку ми також виглядали достойно і мали не програвати. Як на мене, і тоді, і зараз наша збірна зіграла на однаково високому рівні. Треба визнати, що і в Донецьку, і в Лондоні нам не вистачило вибуховості на полі. Треба і далі так само діяти, але навчитися у певний момент вистрелювати небезпечними атаками.

Щодо Англії, то вона продовжила гру у своєму стилі. Команда грала на результат, але в неї не вийшли домашні заготовки. Нині вони незадоволені, а ми маємо привід порадіти.

- Олег Блохін стверджує, що наші молоді хлопці “побоялися наприкінці матчу перемогти Англію на їхньому полі”...

- Це зрозуміло. Хлопці молоді і під завісу матчу мандражували. Але загалом проявили себе на хорошому рівні.

Про Коноплянку

- Найбільше похвальних слів від англійців заслужив Євген Коноплянка. Відхід Шевченка та Вороніна справді пішов йому на руку?

- Думаю, так. Євген почав діяти розкуто, у нього з'явився простір, йому більше почали довіряти партнери. Хлопець розправив крила. Цей момент настав не тепер. Коноплянка вже давно виступає на достойному рівні. Його козир в тому, що він сильний як індивідуально, так і командно.

- Чи можуть після такого матчу посипатися пропозиції Коноплянці від англійських клубів?

- Думаю, що так. Пропозиції Коноплянці посипляться. Але можна припустити, що ці пропозиції були ще до матчу з Англією. Нині справа лише в ціновій політиці. З часом цей футболіст має опинитися в Західній Європі. Принаймні він має цього прагнути, якщо хоче прогресувати.

- Який саме чемпіонат найбільше пасує Євгенові Коноплянці з огляду на стиль його гри?

- Явно не англійський, де сповідують силовий футбол. Там дуже багато боротьби, зіткнень. Євген дуже технічний та швидкісний. Йому було б добре пограти в Іспанії або в Італії.

Про інших

- Ще одним героєм вівторкового поєдинку називають Андрія Ярмоленка. Заслужено?

- Звичайно. Ярмоленко показав високу індивідуальну майстерність. Зрештою, він вже давно довів, що є лідером “Динамо”. Якщо лідер “Динамо”, то має бути дуже корисним збірній.

- А чи помітили в цьому поєдинку певні слабинки?

- Загалом, все гаразд. А помилки були, на які тренерський штаб зверне увагу. Нам буде некоректно вказувати на промахи. У збірній буде розбір цієї гри, тож зроблять правильні висновки.

- Говорячи про помилки, чи міг Євген Хачеріді уникнути пенальті?

- Так, міг. У такій ситуації можна було сховати руку. Хачеріді не зумів цього зробити. Це ознака втрати концентрації на останніх хвилинах гри. Загалом, Хачеріді був зосередженим, але в одному епізоді таки втратив концентрацію. Як наслідок, ми побачили на табло дві "одинички”.

- Який результат закономірний за гольовими моментами?

- Думаю, 3:3. Але за перебігом подій на полі Україна була ближчою до виграшу і більше заслуговувала перемоги, аніж Англія. Бо українці більше хотіли виграти, аніж англійці.

- Капітан наших суперників Стівен Джеррард припускає, що нашу групу виграє Англія або Україна...

- Поки що такі висновки робити зарано. Усі учасники групи дадуть бій. Ніхто ж не принесе путівку до Бразилії на підносі. Попереду ще дев'ять важких матчів, які принесуть багато несподіванок. Все тільки починається.

Про тренерську кар'єру

- І наостанок, Геннадію, розпитаю про ваші справи на тренерській ниві?

- Все добре. Працюю на благо рідного “Шахтаря”. Крокуємо до мети, до перемоги в Лізі чемпіонів. Виховую майбутніх чемпіонів. Нині треную 14-річних футболістів “Шахтаря”.

Розмовляв Петро ОПЛІВ

P.S. До речі, сьогодні, 12 вересня, Зубову виповнилося 35 років. Колектив сайту “Футбол 24” вітає Геннадія із ювілеєм, і бажає йому міцного здоров'я та виховати якнайбільше майбутніх чемпіонів.