УКР РУС

Зозуля, Коноплянка, Фоменко та ще 8 футбольних особистостей, які нас здивували у 2015 році

31 грудня 2015 Читать на русском

Підсумовуючи 2015 рік, "Футбол 24" склав символічну збірну з 11-ти українських футбольних персоналій, котрі у році, що минає, залишили найпозитивніші та найдивовижніші враження.

Михайло Фоменко та вихід у фінальну частину Євро-2016

Ні для кого не секрет, що наставник нашої збірної, впродовж усього періоду роботи з головною командою України, пережив кілька хвиль ставлення до нього з боку футбольної громадськості. Тут зібралася ціла палітра думок: від радикально негативних до нестримно позитивних. Але Михайлу Івановичу, безсумнівно, вдалося приємно здивувати обидва табори думок, пройшовши разом з командою нездоланний раніше етап стикових матчів, вперше в історії незалежної України кваліфікувавшись на Євро. Яку б гру не показувала команда, якими б схемами не користувалася, але, у сухому залишку, ми маємо участь у фінальній частині Євро-2016 і хто знає, які дивовижні події чекають нас на самому турнірі.

Юрій Вернидуб та третє місце "Зорі" в чемпіонаті

Усі чудово пам'ятають час, коли поперемінно "третьою силою" у нашому чемпіонаті вважалися "Металіст" і "Дніпро", а трохи раніше свої претензії висували також донецький "Металург" з одеським "Чорноморцем". Команди з усіх сил намагалися нав'язати боротьбу вічній парі "Шахтар-Динамо" (не беремо до уваги періоду "правління" Олега Володимировича в "Динамо", це скоріше виняток з правил, ніж правило). У поточному ж чемпіонаті ми спостерігаємо за поступовим перехопленням естафети "третьої сили" командою Юрія Вернидуба. "Зоря" та її тренер здивували нас своїм рівнем гри, який дозволив посунути "Дніпро" з третього позиції і піти на новорічні свята в статусі найближчого переслідувача "вічної пари".

Андрій Ярмоленко та матч "Порту" - "Динамо"

Переваги Андрія у плані техніки, удару і швидкості вже нікого не можуть здивувати, всі звикли до "пройшов праворуч, змістився в центр, пробив з лівої". Не це здивувало у грі "динамівця" у виїзному матчі з "Порту". У поєдинку на "Драгао" Андрій показав себе чудовим командним гравцем, готовим вчасно відкритися і віддати м'яч, не перетримуючи його. Той обсяг роботи, який Ярмоленко виконав на правому фланзі, гідний найвищих оцінок. Андрій гостро проходив по правому краю поля, не забуваючи вступати у відбір, якщо м'яч було втрачено. Гру киян у матчі з "Порту" на виїзді можна назвати чи не найкращою у сезоні. І результат, у вигляді впевненої перемоги 0:2, не залишив байдужим навіть найбільш прискіпливого скептика.

Євген Коноплянка та перехід у "Севілью"

Трансферна сага Жені тривала досить довго, претендентами на вінгера називали імениті європейські клуби. Вболівальники вже бачили Коноплянку у формі "Ліверпуля" або "Тоттенхема", мадридського "Атлетіко", але підписати гравця вдалося скромній, на тлі інших претендентів, "Севільї". З чим пов'язаний вибір Жені на користь андалусійців - залишається лише здогадуватися. Однак гра Коноплянки в іспанському клубі за короткий термін дозволила гравцеві закріпитися у складі і стала відкриттям для іспанського чемпіонату. І, судчи з усього, незабаром Женя зможе продовжити кар'єру в одному з топ-клубів, оскільки "Севільї" буде важко втримати гравця з нинішніми результатами в чемпіонаті...

Марко Рубен - футболіст року в Аргентині

Екс-форвард "Вільяреалу", котрий прийшов у "Динамо" в 2012 році, щоб вирішити проблему киян з відсутністю забивного нападника, не виправдав очікувань і, у зв'язку з непотрібністю, його було відправлено по орендах. У 2015-му виступи Рубена у складі "Росаріо Сентраль" не лише нагадали про існування цього гравця, але й змусили керівництво "Динамо" серйозно задуматися про долю Марко в команді. На секундочку, Марко Рубен став футболістом року в Аргентині (за версією журналу Conexión Fútbol), обійшовши не кого-небудь, а самого Карлоса Тевеса. А в 30 матчах за "Росаріо Сентраль" відзначився 21-м голом. Здивував? Безсумнівно!

Олександр Зінченко, дебют за збірну, гра в "Уфі"

Випускник академії донецького "Шахтаря", так і не дочекавшись свого шансу в рідному клубі, вирішив спробувати долі в російській "Уфі". Яскрава гра перспективного українця в сезоні 2015/2016 сколихнула футбольну громадськість України. А виклик до національної збірної України і дебют у матчі з іспанцями (!) узагалі підірвав інформаційний простір, породивши масу здогадок і міркувань на тему такого несподіваного виклику для Зінченко. Тут вже й інтерес "всім відомого клубу" приплітали, і бажання футбольного керівництва України "застовпити" його для нашої збірної (щоб уникнути можливості переманювання до збірної Росії). Але якщо відкинути всі домисли і припущення, на передньому плані залишається більш ніж гідна гра Сашка, а у світлі вічної проблеми з форвардами в нашій збірній - він був би відмінним варіантом на майбутнє.

Віктор Коваленко та "Золота бутса" ФІФА

На чемпіонаті світу U-20 в Новій Зеландії наша молодь не зуміла пройти команду Сенегалу, але приємним моментом став виступ талановитого півзахисника "Шахтаря" Віктора Коваленко. Гравець відзначився 5-ма голами і в жовтні отримав з рук президента ФФУ "Золоту бутсу ФІФА" - кращому бомбардиру чемпіонату світу U-20. А якщо кинути оком на більш ранні події, то можна згадати вихід молодіжки "Шахтаря" до фіналу Юнацької Ліги чемпіонів УЄФА. Вагомий внесок у цей успіх зробив Віктор Коваленко, якого вже зараз вважають одним з найбільш талановитих молодих футболістів України.

Роман Зозуля, громадянська позиція та гол-красень

Природно, Рома не єдиний футболіст, котрий підтримав і словом і ділом захисників нашої країни від ворога. З іншого боку, його цілком можна вважати флагманом такого корисного і потрібного руху з боку футболістів. Нападник, який бореться з важкою травмою вже тривалий час, поряд з відновлювальними процедурами, приділяв максимум уваги підтримці армії та волонтерів в непростий для країни час. Чим ще здивував Роман в 2015-му році - так це божевільною появою у матчі з "Олімпіком", коли нападник на 94-й хвилині ударом через себе розстріляв ворота суперника. На жаль, Зозуля після цього яскравого спалаху знову був змушений повернутися до відновлення, адже травма все ще давалась взнаки.

Алекс Тейшейра та його бомбардирський талант

22 голи у першій половині чемпіонату України - реально? На думку півзахисника (зауважте, не нападника) "Шахтаря" Алекса Тейшейри - це цілком реалістичне завдання. Алекс розійшовся не на жарт, ставши, за підсумками першої частини сезону, одним з найближчих претендентів на "Золоту бутсу", разом з іншими бомбардирами європейських чемпіонатів. Фантастична статистика номінального півзахисника привернула увагу серйозних європейських клубів і стала приводом для роздумів на тему майбутнього Тейшейри у топових європейських першостях. Можливо, вже цієї зими бразилець буде радувати вболівальників одного з грандів АПЛ.

Артем Кравець та оренда у "Штутгарті"

Працьовитий нападник "Динамо" зіслужив відмінну службу Сергію Реброву, коли у важкий момент став чи не єдиним нападником у розпорядженні коуча. Але прихід у команду Лукаша Теодорчика і Жуніора Мораеса урізноманітнив вибір тренерського штабу. Кравець став рідше з'являтися на полі, а нещодавня новина про оренду (не куди-небудь, а до клубу Бундесліги) здивувала футбольну громадськість України. Не так часто ми можемо спостерігати за подібними переходами зі стану "динамівців". Для Артема це - шанс проявити себе на невідомому для нього раніше рівні топового європейського чемпіонату та допомогти "Штутгарту" піднятися у верхню частину ліги.

"Завжди перший" Олександр Шовковський

Незмінний голкіпер "Динамо" вкотре довів, що паспорт у футбольній кар'єрі - далеко не найважливіша річ. Особливо, при виборі надійного охоронця воріт. Своєю стабільною холоднокровною грою Олександр зняв усі питання про "перший номер" "Динамо", а роздуми про завершення кар'єри спростував, зауваживши, що не поспішає покидати клуб, якщо його будуть потребувати тренерський штаб і керівництво "Динамо". СаШо довів свою дієвість на полі та на тренуваннях, а у свої 40 років може дати фору молодим претендентам на його місце.

Олександр Москаленко, Футбол 24