УКР РУС

Зоря дочекалася шансу від Шахтаря, а Олександрія на рівних зіграла з Динамо. Підсумки 19-го туру УПЛ

11 грудня 2017 Читать на русском

"Футбол 24" представляє підсумки 19-го туру чемпіонату України.

1. Олександрія на рівних протистояла Динамо

Тиждень тому Володимир Шаран взяв на себе відповідальність за поразку від Ворскли, пославшись на помилкові рішення при виборі стартового складу. Матч проти Динамо підтвердив, що наставник Олександрії зробив правильні висновки. Він поставив на потужних виконавців, центр півзахисту наситив бойовим тріо Запорожан-Банада-Довгий, а попереду пожертвував більш технічними Стареньким та Грицуком, віддавши перевагу Цурікову та Кулішу.

Олександрія – Динамо – 0:0 – Відеоогляд матчу

Такі перестановки принесли користь – "містянам" вдалося перекрити суперника та звести до мінімуму небезпеку біля власних воріт. Міцні центрхави Олександрії органічно виглядали на важкому газоні, тоді як деякі кияни після нещодавньої гри в Лізі Європи ледь пересували ноги. "Чорно-жовті" створили приблизно стільки ж моментів, як і опонент, мало в чому поступалися та рівноцінно претендували на три очки (навіть з урахуванням проігнорованих арбітром пенальті в їхні ворота).

Втім, коли провінціали залишилися в більшості, вони фінальним штурмом могли поборотися за перемогу, яка б зберегла шанси на потрапляння у верхню шістку, однак чомусь змирилися з нічиєю. У підсумку, користі від правильних рішень тренерського штабу та хорошої гри зовсім небагато – потенціал був значно вищим.

2. Зоря дочекалася шансу від Шахтаря

Зоря грамотно і організовано протистояла лідеру чемпіонату. Сама події не форсувала, але й Шахтарю розгулятися не дозволяла. "Гірники" володіли перевагою і потроху підтискали, наслідком чого став гол Петряка. Однак хлопці Юрія Вернидуба чекали на свій шанс. Він, безперечно, рано чи пізно мав трапитися, адже "гірники" майже в кожному матчі через розконцентрацію, недостатню фізичну готовність чи нерви щось "привозять" на власні володіння.

Палкін про матч Зоря – Шахтар: За всі мої роки роботи в клубі я ще не бачив такого свавілля, яке влаштував арбітр

У звітному протистоянні мав місце останній варіант – Шахтар поплив. Теорія змови, яку кожен футболіст шукав протягом всієї (не тільки цієї) гри, підтвердилася, команда залишилася в меншості. Нічого страшного по грі не трапилося – "гірники" відстояли би перемогу і вдесятьох, але психологічне виснаження після Ліги чемпіонів дало про себе знати. Гравці Шахтаря були впевнені, що команду "топлять", та постійними викриками кидали виклик арбітру, провокуючи його на серйозні заходи.

Закінчилося все плачевно для донеччан і прекрасно для луганців. Зоря осмислено чекала, а Шахтар винагородив старання суперника. Це не випадковість і, тим більше, не вина суддів.

3. Всіх "засудили"

Послухавши коментарі представників Динамо та Шахтаря, можна подумати, що в українському чемпіонаті арбітрами працюють якісь дроворуби неписемні, які ходять з протягнутою рукою до президентів. Звичайно, рівень нашого арбітражу дуже низький, про що свідчить кількість українських рефері в Лізі чемпіонів і на ЧС/ЧЄ, але вседозволеність критики на їхню адресу від футболістів, тренерів і функціонерів перейшла усі межі.

Від "простих смертних" клубів УПЛ такі заяви звучать обережніше, і швидше забуваються, а от коли наші гранди привертають цим всеможливу увагу – у красномовстві образ вправляються всі. Смішно до сліз, що спочатку Динамо звинувачує весь суддівський корпус в упередженості, оперуючи золотою фразою "ну ви ж самі все бачите", а потім Шахтар заявляє про безлад, виставляючи жертвою вже себе.

"Через таких як ти футболу в країні не буде". Малишев різко розкритикував арбітра матчу Зоря – Шахтар Бойка

Безперечно, помилки є (пенальті на користь Динамо, в меншій мірі друга жовта Фреду), але арбітри не настільки жахливо відпрацювали на цих матчах (чекаємо на рев'ю Лучіано Лучі). А от факт постійних звинувачень у продажництві та упередженості неабияк набрид. Всі бідні, всі знають, що "судді проти них, і це повторюється від туру до туру, а журналісти напишуть все так, як комусь (кому?!) треба". Невже з думками, що всі проти тебе, титул виграти приємніше? Чи для чого ця слізлива комедія?

4. Вересу потрібна пауза

Верес гідно проводить сезон, але не має жодного запасу сил. Юрій Вірт до зими грав практично одним складом і змінював гравців тільки через травми. Варіантів для маневру немає, а футболісти виснажуються. Тому нещодавно довелося жертвувати Кубком України, щоб команда дотягнула до зимового відпочинку.

В останньому матчі перед відпусткою кидалося в очі, що рівняни витискають з себе останні сили. Якщо у першому таймі проти Карпат "чорно-червоні" на фоні слабкого суперника виглядали ще досить нормально, тому після перерви цей слабкий суперник примудрився провести найкращу 45-хвилинку в сезоні – Верес грав на стоячих ногах.

Народному клубу потрібна пауза, як нікому. Для перепочинку, для підсилення, для осмислення своїх завдань (на початку сезону навряд чи ставилося завдання потрапити в єврокубки).

5. Ворскла виглядає на "бронзу"

Відразу після впевненої перемоги над Олександрією полтавці із запасом обіграли Олімпік. Ворскла не надто переважає опонентів у класі, але впевнено бере своє. Прямий конкурент у боротьбі за третє місце Олімпік вдома зазнав від них розгрому з рахунком 1:4. Факт красномовний.

Олімпік – Ворскла – 1:4 – Відео голів та огляд матчу

Наразі колектив Василя Сачка виглядає найбільш збалансованим серед усіх претендентів на п'єдестал. "Збірники" на флангах захисту, варіативна атака, більш-менш надійний центр поля, два рівноцінні голкіпери. В останніх матчах полтавський механізм налагодився, і тут якраз той випадок, коли перерва в чемпіонаті зовсім ні до чого.

6. У відпустку пішли красиво

Останній тур 2017 року став найбільш результативним у цьому сезоні. Команди забили 24 голи – небачена розкіш для української першості в її теперішньому стані. Тут і Зірка з Чорноморцем розродилися трьома голами, і Сталь з Вересом видали непритаманні для себе результативні матчі. Що ж, напевно після цього хтось сумуватиме за українським чемпіонатом, який бере паузу на два місяці.

Символічна збірна 19-го туру УПЛ