УКР РУС

Зоря чи СК Дніпро-1: хто здобуде другу путівку в Лігу чемпіонів – усі сценарії перед фінішем УПЛ

28 травня 2023 Читать на русском

Чемпіонат України 2022/23 близький до завершення. Головна інтрига залишилася у розподілі медалей.

Шахтар у передостанньому турі УПЛ обіграв свого головного переслідувача й достроково став чемпіоном. СК Дніпро-1 залишився на другому місці, але срібні медалі команді Олександра Кучера ще не гарантовані. На них також претендує Зоря, яка проводить найкращий сезон у своїй історії.

Шахтар став чемпіоном України 2022/23, розгромивши Дніпро-1 – Ракицькому розбили обличчя у масовій бійці, злива вилучень

Ці команди змагаються не лише за те, з якого металу будуть виготовлені їхні нагороди, а й за єврокубки. Точніше – за перепустку в Лігу чемпіонів. Шахтар разом із чемпіонством вже забронював одну з путівок. У випадку "гірників" – це прямий пропуск в груповий турнір. СК Дніпро-1 чи Зоря розпочнуть в кваліфікації. Для кожного з них це буде дебютне потрапляння у головний клубний турнір Європи.

Перед останнім туром у луганців та дніпрян однакова кількість очок – по 64. Однак підопічні Патріка ван Леувена розташовуються нижче через те, що гірше зіграли в очних матчах. Цікаво, що ці суперники обмінялися перемогами, просто Зоря виграла менш переконливо. Тож доля путівки в Лігу чемпіонів буде в руках СК Дніпро-1.

Спортклубівцям, аби залишитися другими, достатньо зіграти не гірше, ніж суперник. Перемога дозволить взагалі не озиратися на паралельний матч. Натомість Зорі може не вистачити навіть трьох очок. Луганці вийдуть в ЛЧ, якщо виграють свій матч, а СК Дніпро-1 програє чи зіграє внічию; також, якщо самі зіграють внічию, а підопічні Олександра Кучера програють. Ось так просто, інших варіантів просто немає.

З ким зіграють в останньому турі? На папері, у Зорі ситуація простіша – матч з Минаєм, який, ймовірно, вже буде немотивованим (закарпатці ще в передостанньому турі можуть гарантувати собі місце в УПЛ на наступний сезон). Водночас СК Дніпро-1 зустрінеться з Кривбасом. Підопічні Юрія Вернидуба сподіваються до останнього залишитися у боротьбі за єврокубки, тому подарунків нікому робити не будуть.

Зоря гарантувала третє місце УПЛ тріумфом в Олександрії – "динамівські" голи відчепили Київ, шанси на ЛЧ залишаються

Завдання для Олександра Кучера буде ускладнене наслідками матчу з Шахтарем. Футболісти дніпрян, які отримали вилучення, не зіграють. Таких аж четверо (Пеглоу, Гуцуляк, Маттаріта, Федорів). Не виключено, що цей список розшириться, якщо до того часу КДК УАФ встигне провести засідання й вирішить додатково покарати тих, чиї правопорушення не помітила Катерина Монзуль. Нагадаємо, усі матчі 30-го туру УПЛ розпочнуться в один час – 4 червня о 15:00.