УКР РУС

Зоря – Шахтар: анонс матчу УПЛ

24 травня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Зоря у 28-му турі УПЛ зустрінеться з Шахтарем. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

У поточному розіграші УПЛ починаються справжні чемпіонські раунди. Сьогодні Зоря спробує наздогнати Шахтар за очками, а на вихідних "гірники" зійдуться в битві з СК Дніпро-1. Просто мексиканська дуель.

Луганці можуть зачепитись за золото, хоча вони й відстають на три залікових бали від лідерів. Втім, це поки що журавель у небі – синичкою ж виступає місце в зоні ЛЧ. Якщо підопічні Патріка ван Леувена розіб'ють донеччан, то саме вони вийдуть на другу позицію завдяки кращій статистиці особистих зустрічей. А далі треба просто протриматись.

Шанс на тріумф не такий вже і низький, враховуючи поточну форму "чорно-білих". Зоря виграла 11 з 12-ти матчів навесні, в середньому забиваючи 2,25 гола за тур. Команда ефективно пресингує, шикарно виглядає на перехідних фазах та має виконавців з якісними передачами. Небезпечні луганці і на стандартах – як наслідок, вони йдуть другими за результативністю в УПЛ.

Підопічні Патріка ван Леувена круто працюють за низького відсотка володіння м'ячем – під це підлаштований увесь футбол "чорно-білих". Кожне їхнє володіння моментально завершується дальньою передачею у вільну зону. У випадку втрати колектив одразу ж накриває опонента контрпресингом.

Саме тому команді було так легко розривати Динамо та СК Дніпро-1 – вони надавали простір. Але що робити, коли суперник теж не збирається боротись за м'яч? Що робити, коли доводиться працювати при 65% володіння? Що, коли тобі треба самому розкривати середньо-низький оборонний блок?

Ось тут відповідей луганці не мають. Якщо Зорі доведеться відігруватись з Шахтарем, то виникнуть серйозні проблеми. Долати їх допомагає лишень везіння – підопічні Патріка ван Леувена провели на 8,62 гола більше очікуваного, завдяки чому вдалося перебрати 12,9. Показовим був поєдинок з Колосом, у якому майже не створили моментів з гри, але забили дальнім ударом.

Особливо тривожно за позиційну атаку Зорі стало після травми Герреро. Бразильський форвард шикарно працює у підігруванні, своєчасно вривається у штрафний і демонструє топову реалізацію. Едуардо за 10 матчів забив 5 голів та віддав 3 асисти – зокрема, він відзначився у воротах СК Дніпра-1, Динамо та Чорноморця.

Втім, до футболу Шахтаря виникає ще більше питань. Патрік ван Леувен не має іншого вибору, окрім прагматизму й бий-біжи – а от останній нормальний матч "гірників" у чемпіонаті важко й пригадати. І це при колосальній перевазі в кадровому потенціалі, не кажучи вже про все інше.

Типова картина матчу донеччан виглядає так. Команда провалює приблизно 45-60 хвилин, майже нічого не створюючи, але має 30-хвилинний відрізок домінування. Втім, сумарно підопічні Ігора Йовічевіча створюють 5-6 моментів, половина з яких є наслідком стандартів або подач.

Вищий клас дозволяє перемагати, але останній розгром Шахтар провів аж у березні, в матчі з Кривбасом. З кожним новим туром "помаранчево-чорні" демонструють все більше негараздів у позиційному наступі – а тут ще й Траоре вилетів до кінця сезону. Сікан поки що не може замінити його класну роботу в штрафному та в підігруванні.

Позаду теж не все ідеально. За останні 11 матчів Шахтар всього п'ять разів обійшовся без пропущених голів, хоча великої кількості моментів суперники не створювали. Ключовою проблемою в цьому питанні є саме концентрація "гірників" та якість роботи на чужій третині – аутсайдери довго залишаються у грі й починають ризикувати, а їх при цьому не карають.

Такий футбол вилився у невдачі в топ-поєдинках. Шахтар не зміг переграти Чорноморець (2:2), розписав бездарну нічию з напівживим Динамо (1:1) і втратив очки з Олександрією (1:1). А далі у календарі Зоря та СК Дніпро-1. Словом, до Ігора Йовічевіча зараз виникає дуже багато запитань, хоча він ніби-то всім задоволений.

Кадрова ситуація

Травмовані: Герреро, Мацапура, Кирюханцев, Данченко, Бурда, Чурко – Швед, Петряк, Різник (тренувались за індивідуальною програмою)

Дискваліфіковані: Михайліченко (Шахтар)

Орієнтовні склади на матч Зоря – Шахтар

Зоря: Сапутін – Бутко, Імереков, Батагов, Снурніцин – Шахов, Бражко – Булеца, Мишньов, Антюх – Русин

Шахтар: Трубін – Гочолейшвілі, Бондар, Ракицький, Матвієнко – Степаненко, Бондаренко – Зубков, Судаков, Криськів – Сікан

Прогноз "Футбол 24" – заб'ють менш як 2,5 гола

Дуже важкий для прогнозу матч. Шахтар, звісно, має величезну перевагу в класі та кадровому потенціалі. Донеччани вміють підіймати темп, у них проходять класні комбінації, рівень майстерності й досвіду теж космічний – а з лави запасних виходять футболісти на кшталт Келсі. Цього вистачає, аби бити аутсайдерів.

Втім, регулярний вияв вайлуватості та безідейності вже не дозволяє перемагати в ключових поєдинках УПЛ. А Зоря сильніша за будь-якого суперника, з яким грали донеччани навесні.

Навіть втрата Герреро не є вироком для луганців – на вістрі зіграє Русин, який має 10+5 за 26 турів, а також є одним з найкращих дриблерів ліги й входить у топ-10 атакувальних футболістів за поверненнями м’яча в останній третині.

Однак, "чорно-білі" теж слабкі в позиційних атаках. До того ж того їм занадто фартить. В обороні ж сяє діра у вигляді Батагова – топового розпасовщика, але посереднього захисника. Хоча у донеччан схожі проблеми мають усі.

Словом, команди рівні, тож впевнено можна прогнозувати тільки наявність голів. Не поставимо на те, що їх заб'ють багато – ТМ 2,5 виглядає найбільш ймовірним підсумком. Перемога ж буде залежати від купи факторів – зокрема, від того, хто заб'є першим.