УКР РУС

Золотий м'яч. Обмежений погляд обмежених людей

8 січня 2013
Автор: Андрій Думич

В цьому сезоні із справедливістю визначення володаря "Золотого м'яча" не посперечаєшся. Лео Мессі з його феноменальною результативністю і неймовірними рекордами просто не залишив вибору, як навіть його антипатикам визнати справедливість такого рішення.

Золоти́й м'яч ФІФА (фр.FIFA Ballon d'Or) - щорічна футбольна нагорода, що вручається найкращому футболістові минулого календарного року. Нею нагороджується футболіст, який набрав найбільшу кількість голосів тренерів та капітанів національних збірних, а також журналістів з усього світу.

Найкращому футболістові. Здавалося б, командні досягнення мають відійти на на другий план. Ви бачили скільки роблять на полі Кавані для “Наполі”, Фалькао” для “Атлетіко”, Яя Туре для “Ман Сіті”, Ібрагімовіч для ПСЖ? І це далеко не повний список.

Чому згадали саме про цих гравців? Просто навряд чи гра як “Барселони”, так і “Реалу” сильно зміниться, якщо в каталонців не буде Мессі, а у мадридців - Роналду. А заберіть Ібру із ПСЖ, чи Кавані з “Наполі”... Це, власне, і має визначати, наскільки гравець важливий для команди.

І що цікаво, обирають найкращих тренери, капітани та журналісти. Невже вони не слідкують за виступами гравців в інших чемпіонатах, а лише у Прімері. Бо це вже, чесно кажучи, втомило. Втомило бачити у списку претендентів Мессі та Роналду і когось третього, як просто інгредієнт до основної страви. Хоча це краще, аніж у 2010 році році, коли усі троє претендентів були із “Барселони”. І не тому, що “Барселона” погана команда, а тому, що ця нагорода, знову ж таки, повторюся, дається не за командні досягнення.

Ну добре, залишимо цих двох у спокої. Схоже, Мессі з Роналду “забили” собі місце на подіумі нагородження ще щонайменше років на три наперед. Причому Мессі - перше, Роналду - друге. Третє ж буде за Хаві або Іньєстою. Швидше за все Іньєстою.

Тепер перейдемо до команди року. Ну як так може бути, що усі - представники Прімери?! Та що там Прімери - взагалі незрозуміло навіщо там Фалькао, адже у світі тільки дві команди - “Реал” і “Барселона”!!!

І нехай збірна Іспанії виграла чемпіонат Європи, але ж у фіналі, наприклад, Ліги чемпіонів грали “Челсі” та “Баварія”. Невже АПЛ чи Бундесліга настільки гірші від Прімери, що жоден представник з цих чемпіонатів не має права на місце у збірній року? Та й інтрига в Англії зазвичай більша, аніж в Іспанії. Та й, зрештою, в Німеччині теж.

 Словом, це вже втомило. Але так триватиме, аж поки Роналду та Мессі не перейдуть в якісь інші клуби. Якщо б вони розбіглися по двох манчестерських грандах, то тоді б усі очікували на дербі Манчестера. Погодьтеся, тоді для вас Ель Класіко стане набагато менш цікавим.

До чого це все? Та просто шкода все того ж Ібрагімовіча, Фалькао, Кавані, ван Персі та багатьох інших. Потрібно щось міняти. Або просто заборонити голосувати як за Роналду, так і за Мессі. Бо вони вже самі втомилися від цього. Вчора у цьому зізнався сам Лео.

“Неймовірно, що четвертий рік поспіль я виходжу на цю сцену. На мене це вже трохи тисне. Вважаю, що Андреас Іньєста і Кріштіану Роналду не менше заслуговують цього призу. Спасибі гравцям “Барселони” і збірної Аргентини. Дякую усій моїй родині і особливо дружині та моєму сину”, - сказав Мессі на врученні нагороди.