УКР РУС

Золотий дубль зі сльозами на очах. Топ-6 головних висновків із фіналу Кубка України Шахтар – Динамо

17 травня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про те, як команда Фонсеки здобула 11-й Кубок України у своїй історії.

Невиправданий ризик

Як і в останньому матчі цих команд у чемпіонаті України, Шахтар мав змогу дуже швидко відкрити рахунок. На 7-ій хвилині головний арбітр матчу Костянтин Труханов впевнено призначив пенальті у ворота Максима Коваля. Підстава – гра рукою у виконанні Пантіча. Хоча вона була 100-відсотково несвідомою – захисник Динамо перебував спиною до автора удару. Це одразу дало підстави для дискусійного моменту – був пенальті, чи ні.

Найкраще на це запитання відповів Марлос, який взявся виконувати покарання. Піжонська "панєнка" – і Динамо рятує поперечка. За всіма законами жанру "гірники" повинні бути покарані за таку легковажність. Але вкотре виявилося, що Динамо – це та команда, яка неспроможна на футбольну вендетту.

Провальний перший тайм

Замість атак Динамо у відповідь ми отримали в’язку боротьбу у центрі поля, де навіть натяку не було на загрозу воротам тієї чи іншої команди. Якщо від Динамо ще можна сподіватися такої беззубої гри, то дії Шахтаря в атаці відверто розчарували. Загалом перша половина матчу до болю нагадувала нещодавнє протистояння цих суперників у чемпіонаті, яке охрестили найнуднішим Класичним за багато років його існуванння.

Фатальний промах Ярмоленка

І все ж перед самісінькою перервою в лідера Динамо була суперова нагода, щоб вивести киян уперед. Ярмоленко вибіг сам на сам із Пятовим і обіграв голкіпера. Залишалося влучити у порожні ворота. Так – з гострого кута. Але в цьому і полягає майстерність футболістів, які, начебто, претендують на перехід у топову команду одного з провідних європейських чемпіонатів. Натомість Андрій із неробочої правої запустив м’яч далеко від воріт – на шалену втіху прихильників "гірників".

Пристрасті

Попри запевнення лідера Динамо, мовляв, команда помиратиме на полі заради перемоги, особливого пориву киян не спостерігалося. Навіть сутичок на полі, яких так побоювалися Степаненко і Соколовський, була аж одна. У заключній 20-хвилинці у жорсткому підкаті зійшлися легіонери – Кадар і Феррейра. Тамаш скипів, але й Факундо "малював", схопившись за обличчя. Обійшлося без масових заворушень – і за те спасибі.

Гол

На 80-ій хвилині долю матчу вирішила індивідуальна майстерність Марлоса. Пятов вибив м’яч від своїх воріт, він опинився у ногах бразильця, а далі – трішки магії із Копакабани. Вінгер змістився з флангу у центр і, не зустрівши серйозного опору з боку "динамівців", технічно зняв павутинку із дальнього верхнього кута. Красива реабілітація за промах у першому таймі. Сльози щастя. Шах і мат. Все легко і просто. Суперник не в змозі відповісти.

Підсумок

Отож, гра була нічийною, але долю протистояння вирішив випадок. Божа іскра, якщо хочете. Шахтар оформив золотий дубль, Динамо ж програло усе, що можна. У загальному заліку "гірники" наздогнали свого заклятого опонента – в обох клубів тепер по 11 Кубків України. Як не крути – це заслужений підсумок сезону.

Сторінка автора у Facebook

Шахтар переміг Динамо у фіналі та виграв Кубок України