УКР РУС

Зникнення "Гірника". На одних “гірників” менше, або "Дно" УПЛ вже десь зовсім поряд

24 червня 2016
Автор: Дмитро Гончар

В Україні зникає черговий футбольний клуб...

23 червня 2016 року на офіційному сайті криворіжців з’явилося повідомлення, у якому говориться про те, що команда припиняє своє існування внаслідок фінансових труднощів.

"Офіційна заява ФК «Гірник» щодо останніх подій, пов'язаних з командою.

З причини погіршення фінансування криворізький футбольний клуб "Гірник» знімається з чемпіонату Першої ліги сезону 2016/2017.

Всі футболісти отримали статус вільних агентів, тренерський штаб і персонал розпущені.

Подальша доля існування клубу визначиться найближчим часом.

Що стосується інфраструктури «Гірника», точно продовжить функціонування дитячо-юнацька школа «Гірник».

ФК «Гірник» дякує всім своїм уболівальникам за підтримку протягом останніх років"

Команда контрастів

Уявіть, що ви любитель "катати" виїзди і тільки прагнете того, аби подорожувати і підтримувати свою команду у будь-якій точці країни чи, якщо пощастить, навіть світу. Уявили?

І тепер гадаєте, що ви справжній відчайдух або шибайголова? Смію запевнити, що ні. Хлопці із найміцнішими, скажемо, нервами не хизувались сотнями селфі в Instagram з хештегом #ontour, і не насолоджувались краєвидами нашої країни. Вони, спокійно, на автобусі, чи то пішки доїжджали, чи то добігали на "Металург" і, тримаючи в руках заспокійливе, чекали на вихід команд.

Звичайно жарти жартами, але без долі правди тут не обійшлося – лише чотири домашні перемоги у дебютному сезоні 2014/15. Чотири! Коли на виїзді цілих шість. Хлопці, для кого ви тоді грали?

Однак, вже у наступному сезоні молитви місцевих фанів було почуто і о диво – "гірники" зазнали на домашній арені лише двох невдач за увесь футбольний рік, при тому, продовживши стабільно набирати залікові пункти на виїзді.

Нездійсненна мрія

"Гірник" розглядався як один із претендентів на те, аби cтати повноцінним учасником Прем’єр-ліги сезону 2016/17 у разі фінансового колапсу умовного "Чорноморця"...

"Хочемо показати якісний, організований, командний футбол. Буде хороша гра – прийдуть результати. Постараємося потішити своїх уболівальників" Геннадій Приходько (21.06.2016)

Проте очікування і реальність зіграли злий жарт із "Гірником" – Кривий Ріг знову, не зализавши рани за "Кривбасом", поніс важку локальну втрату. Місто металургів і важкої промисловості не здатне фінансово допомогти напівживій команді, от такі у нас реалії – не до футболу.

Запозичений "Металург"

Впевнені життєві кроки у Другій лізі "Гірник" розпочав із стадіону шахти "Жовтневої", а із покращенням результатів заслужено переїхав на "Металург".

"Гірник" вдихнув нове життя у 30-тисячну арену. Звичайно, що про ажіотаж або нестачу квитків не йшлося, проте середня відвідуваність на матчах "червоно-чорних" склала дві тисячі осіб. Мало? Облиште, на матчі деяких клубів УПЛ тих ж 2015/16 років ходило значно менше, то ж показник у шістдесят тисяч відвідувачів за футбольний рік (а це третій результат у Першій лізі!) із подальшим розвитком команди теж б прогресував.

Ностальгія

Криворізький фанат, на відміну від того ж львівського, грубо кажучи, сидить на футбольній дієті, приємно смакуючи хіба залишками спогадів про видовищну гру "бронзового" "Кривбаса" або "золотий матч" за участі "Шахтаря" і "Динамо". Втім "Гірник", зважаючи на свої далеко небезмежні фінанси, почав вибудовувати поміж інших власний бренд.

Можливо, дивно чути такі слова про першолігову команду, але рамки тієї УПЛ і Першої ліги стають все менш помітними (і це зовсім не говорить на користь елітного дивізіону).

До прикладу, в "Гірнику" вміли працювати із вболівальником, не залишаючи останнього без уваги до себе – відкриття затишного фан-шопу, представлення кумедного і веселого талісмана-дракона, різноманітні акції й так далі.

Проте, незважаючи на це все, є й коментарі тих, хто щиро радіє зникненню цього клубу, таке собі дербі між криворізькими некро-командами, а вірніше їхніми вболівальниками… ну куди ж без цих диванних виcкочок, га?

Багато хто з криворіжців, не проявивши любові до нового футбольного дітища, тривалий час перебував в очікуванні дива. Всі сподівання покладались на те, що новостворений ФК "Кривбас" із наступного сезону розпочне виступи у Другій лізі.

Однак на Виконкомі ФФУ "Кривбас" не було згадано у жодному документі. Невже знову пусті балачки? Схоже на те, то ж із вірогідністю у 99% найближчий сезон "наступник" "Кривбаса" проведе серед аматорів, а Кривий Ріг на ще один футбольний рік (даруйте за тавтологію!) випаде із великого футболу.

Фото: fcgornyak.dp.ua

Автор в соцмережах: VK, Instagram