УКР РУС

"Зміг би грати до 50". Як легендарний Зе Роберто феєрить і б’є рекорди у 43 роки

5 липня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про універсального бразильця, який упродовж останніх 5 років теревенить про закінчення кар’єри, але продовжує грати, як у найкращі часи.

На грі Зе Роберто виросло вже не одне покоління вболівальників. А він все такий же прудкий і закоханий у футбол. Фізичній формі легенди можуть позаздрити навіть двадцятирічні гравці. Такий собі В’ячеслав Шевчук бразильського розливу.

Зе Роберто розпочав професіональну кар’єру у далекому 1994-му. Упродовж трьох років виступав за скромний клуб Португеза Деспортос із Сан-Паулу. Але навіть там, у бразильській трясовині, перспективного опорника помітили скаути мадридського Реала і не пошкодували викласти за нього чималу суму. Однак на "Сантьяго Бернабеу" Зе Роберто не витримав зіркової конкуренції. Головний тренер Юпп Хайнкес робив ставку на інших виконавців, новачок полірував лаву запасних.

Після першого і провального європейського досвіду він повернувся на батьківщину, але й там все пішло шкереберть. У Фламенгу виник конфлікт із тренером. Знову пошук нової команди. Підставити йому плече були готові Мілан та Байєр. Здавалося б, вибір очевидний – потрібно переходити в кальчо. Серія А переживала найкращі часи у своїй історії, а "россонері" готувалися до нового трофейного стрибка. Проте Зе Роберто, навчений гірким досвідом Реала, обрав Бундеслігу.

У Байєрі він проведе незабутні 4 роки кар’єри і стане незамінним гравцем “фармацевтів", за якими, щоправда, закріпиться прізвисько "Неверкузен". У сезоні 2001/02 команда Клауса Топмьоллера програє все, що можна: чемпіонат (поступилися 1 очком дортмундській Борусії), Кубок Німеччини (поразка від Шальке у фіналі – 2:4) і Лігу чемпіонів (капітуляція перед Реалом – 1:2).

"Байєр" початку 2000-х. Баллак, Зе Роберто, Лусіо, Нойвілль, Бутт та інші. Де вони зараз?

Розчарований Зе Роберто не захотів продовжувати виступи на "БайАрені". Трансфер бразильця у Баварію обійшовся мюнхенцям у 18 мільйонів євро. Проте вони жодного разу не пошкодували про підписання цього універсального бійця. У Баварії Зе Роберто розкрив свої таланти максимально і став діяти не лише в опорній зоні, а й ближче до воріт суперників – атакувальним півзахисником та вінгером.

У Мюнхені бразилець став 4-разовим чемпіоном Бундесліги, виграв немало Кубків Німеччини та іншого коштовного сервізу. У 35-річному віці Зе Роберто відчув, що вже не відповідає високому рівневі Баварії і погодився на перехід у Гамбург, де став найвисокооплачуванішим гравцем команди. Невблаганно наближалася футбольна пенсія і після двох років у складі "динозаврів" бразилець вирушив протореним ветеранським шляхом – у чемпіонат Катару.

У клубі Аль-Гарафа платили непогані гроші, але Зе Роберто зіткнувся з проблемами іншого характеру. "Там у середині літа температура – 50 градусів, – розповідав футболіст. – Спека настільки сильна, що я втрачав по 4-5 кілограмів після кожного тренування".

Додавали клопотів і традиції катарців. "У період Рамадану ресторани зачинені до 3 години. Тому я ходив постійно голодний. Перебивався, так-сяк харчуючись на базі клубу", – скаржився Зе Роберто. І при першій же нагоді накивав звідти п’ятами, поповнивши склад Греміо. На той момент футболістові стукнуло 38, тож він серйозно замислився над завершенням кар’єри: “Хочу поставити крапку саме у Греміо. Тут неймовірні фанати".

Пограв, подумав, прислухався до свого організму і… підписав контракт із Палмейрасом. За "вердао" він виступає вже третій рік поспіль, хоча вік давно "перевалив" на п’ятий десяток. Зе Роберто закриває дуже відповідальну позицію лівого захисника. Минулого року йому вдався абсолютно неймовірний сейв на самісінькій лінії воріт.

Якщо ж забивати – то робити це красиво.

"Я жартував, коли казав, що зможу грати до 50. Хоча, напевно, зміг би, адже завжди дбав про свій організм. Наступний сезон буде для мене останнім".

Сказав і, звісно ж, не закінчив, а пролонгував контракт із Палмейрасом до 31 грудня 2017-го. Після 11 турів бразильської Серії А "вердао" посідають 4 сходинку, поступаючись лідеру – Корінтіансу – 10 очками. Зе Роберто виходить на поле не так часто – все-таки тренерський штаб більше думає про перспективу.

Зате у Копа Лібертадорес, де його клуб пробився в 1/8 фіналу, ветеран відзначився унікальним досягненням. У матчі групового етапу він розписався у воротах Атлетіко Тукуман, ставши найстаршим автором голу в історії Копа Лібертадорес – 42 роки і 10 місяців.

Зе Роберто став найбільш віковим автором голу в історії Кубка Лібертадорес (ВІДЕО)

Що буде після закінчення контракту між Палмейрасом і Зе Роберто – не знає ніхто, зокрема і сам ветеран. Треба вміти вчасно піти. Але, з іншого боку, якщо бензобак ще не вичерпався, чому б не продовжити? Transfermarkt оцінює ветерана у 500 тисяч євро. Тому не дивуйтеся, якщо наступного року Зе Роберто випливе у новому клубі.

Сторінка автора у Facebook

Коли "Титанік" йшов на дно... "Сантос" – клуб, який дав футболу Короля, "Барселоні" – Неймара, а "Шахтарю" – Елано