УКР РУС

Златан Ібрагімовіч. Він їм таки показав

21 листопада 2012 Читать на русском

"Лишень зачекайте, і я вам покажу, на що здатний", - такими були слова Златана ЗМІ у 2010-му.

Капітан збірної Швеції, що довгий час залишався суперечливою особистістю в очах усіх за межами континентальної Європи, відповів на запитання стосовно того, чому його гольовий рекорд проти англійської дружини зовсім не відповідає тим поглядам на його здібності, тій репутації та галасу навколо імені Златана, що переслідують його повсюдно на континенті.

"Як і завжди у Англії, усі ЗМІ були налаштовані проти мене. Тільки й було мови про те, що, мовляв, я не забиваю проти англійських команд", - каже Ібрагімовіч.

У неділю ввечері на відкритті нового національного стадіону своєї країни у Стокгольмі 31-річний нападник таки стримав свою обіцянку дворічної давності і відповів своїм критикам на усі закиди на його адресу, тріумфально піднявши до трибун три пальці, що знаменували його хет-трик. А нещодавно за свій теперішній клуб "Парі Сен-Жермен" Ібрагімовіч став автором усіх чотирьох голів французької команди у матчі Ліги Чемпіонів проти “Динамо” з Загреба.

У себе на батьківщині Златан своїм неймовірним покером розгромив нашпиговану молоддю команду Роя Ходжсона. Цей мега-перформенс колега Ібри по команді охарактеризував як "Златан проти дітлахів", додавши: "У Англії його багато критикували, а ці голи лише доводять, що усі вони глибоко помилялися". Сам Златан не міг втриматися від кілкої фрази у бік усіх тих, хто мав сумніви щодо нього:

"Так завжди із англійцями. Якщо ти їм забив - ти хороший гравець, якщо ж ні - залишаєшся у їхніх очах "другим сортом". Я пам'ятаю Ліонеля Мессі у "Барселоні" перед фіналом Ліги Чемпіонів 2009 року. І тут він забиває "Манчестер Юнайтед" і раптом стає найкращим футболістом світу. Можливо, хоч тепер вони почнуть казати щось подібне і про мене".

Ібрагімовіч забив лише тричі у 15-ти матчах проти англійських команд і не спромігся привести свою збірну до перемоги на Євро-2012, програвши Англії. Загалом, його дещо похмура і конфліктна поведінка на полі мало кого вражала поза голландською, іспанською та італійською лігами, де він здобув 9 титулів за 11 років (хоча й 2 з них, здобуті з "Ювентусом", були згодом анульовані).

У липні не скупий на витрати ПСЖ заплатив “Мілану”, як повідомляється, 15,7 мільйонів фунтів стерлінгів за послуги Златана, збільшуючи його трансферну вартість за усю кар'єру до 133,2 мільйонів фунтів. Після підписання контракту із новим клубом, Златан у звичній для нього вільнодумній і самовпевненій манері сказав:

"Я мало що знаю про французьку лігу, але вони знають, хто я. І це - майбутнє".

ПСЖ зараз - команда вищого дивізіону, а Ібра - їхній найкращий бомбардир із гольовим доробком у 10 "банок".

Книга Ібрагімовіча "Я - Златан" привідкриває завісу таємниці його життя та подорожей Європою - від дитинства у неблагополучному районі Розенгард провінції Малмо до грандніозного трансферу з "Інтера" до "Барселони" вартістю у 70 мільйонів євро.

Володар чорного поясу з тхеквондо, Ібра впродовж своєї кар'єри, сповненої злетів і падінь, завжди викликав неоднозначну реакцію як на полі, так і поза ним. Це й не дивно, адже він то погрожував зламати ногу Ван дер Ваарту, то влаштував бійку не на життя, а на смерть із Огучі Оньєву, а то й мав запеклу сварку із французьким півзахисником і міцним хлопцем Патріком Вієйрою прямо на тренуванні. Його запальний норов не оминув і тренерів, і Пеп Гвардіола цьому живий доказ. Ібрагімовіч розказує про свого колишнього тренера у "Барсі":

"Я кричав йому: "Ти не мужик!", та й гірші речі також... а потім додав: "Та ти так боїшся Моурінью, що от-от у штани накладеш! Іди до біса!". Я був просто навіженим. На місці Гвардіоли я б себе боявся".

Наставник шведської збірної Ерік Хамрен свято вірить у талісман своєї команди, що він і продемонстрував, відразу зробивши Златана наступником у капітанській ролі Ларса Лагербека, який пішов із команди після того, як національній дружині не вдалося кваліфікуватися на мундіаль 2010 року.

Лагербек, завдяки якому 11 років тому 19-річний форвард "Мальме" отримав шанс на дебют у збірній, каже, що Ібрагімовіч виріс у одного з найкращих футболістів світу. "У юності він завжди прагнув бути першим, часто поводив себе показово, щоб тільки завжди залишатися у команді. Він і тепер хоче бути "номером 1", але робить це більш невимушено. Один гравець не може самотужки виграти матч, але він може бути вирішальним фактором для результату поєдинку. І Златан, власне, є таким гравцем для Швеції, він здатен робити такі речі. Він часто показує на полі те, на що ніхто інший не спроможний. Ібрагімовіч - гравець світового класу, небагато у нас таких у збірній".

Хенрік Ларсон розповідав, що коли граєш з Іброю, потрібно завжди бути напоготові, тому що він полюбляє діяти неочікувано. І якщо твоя концентрація і готовність сягають позначки у 100%, то можеш отримати такий пас, про який і мріяти не смів.

Схоже, тоді у середу Англія також отримала від Златана перформенс, про який "і не мріяла".

"Я - Златан":

- "Мені не потрібен Золотий М'яч аби довести, що я - номер 1".

- "Це так, ніби вони ("Барселона") купили "Феррарі", а керували ним, як "Фіатом"".

- "Я виграв абсолютно усе в Італії. Навіть не знаю, що ще мені тут робити, хіба що продовжувати у тому ж дусі і назбирати колекцію трофеїв".

- "Я вважаю себе видовищним гравцем, хлопцем, який здатен творити дива на полі. Я зараз у ідеальному клубі ("Мілан"), "менталітет" якого чудово мені підходить".

- "Ми - елітна команда. Навіть, коли я не грав - моя команда ("Мілан") перемогла".


Про Ібрагімовіча кажуть...

Фабіо Капелло: "На мою думку, завдяки своїй силі і техніці Златан згодом стане сильнішим за Марко ван Бастена".

Браян Лаудруп: "Багато хто в Італії любить говорити про те, наскільки близьким є Ібрагімовіч до звання найкращого гравця світу. Але вони не враховують, що аби бути у списку "кращих", потрібно багато забивати на виїзді. А Ібра цього не робить. І це одна з причин, чому він не перевершить Мессі чи Роналду".

Мартін О'Ніл: "Ібрагімовіч - найбільш переоцінений гравець у світі".

Жерар Піке: "Він дуже самодостатній гравець. Один із найкращих у світі".

Матеріал ВВС адаптувала Анастасія Брюквіна