УКР РУС

Златан Ібрагімовіч. Король Мальме повертається додому

14 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про камбек форварда ПСЖ Златана Ібрагімовіча, який цієї осені може зіграти проти свого рідного клубу у груповому етапі Ліги чемпіонів.

Златан Ібрагімовіч - головний шведський футбольний актив. Геніальний фінішер, витончений плеймейкер і потужний таран в одній особі. Фірмова скандальність і готовність знаходити конфлікти там, де будь-який інший намагатиметься всіма силами їх уникати, не скасовують ідеальних ігрових параметрів Ібрагімовіча.

За своїм рівнем і важливістю Златан міг заробити не один "Золотий м'яч" - йому лише не пощастило, що він потрапив в епоху двох інших найбільших футболістів в історії гри. У свої 33 роки Ібрагімовіч все ще один з найкращих у світі на своїй позиції. Йому не обов'язково потрібна швидкість, його розуміння гри і бачення поля з кожним роком стає тільки краще.

Повернення Златана додому - одна з найбільш зворушливих історій нинішнього групового етапу Ліги чемпіонів. Сьогодні Ібрагімовіч прийме рідний "Мальме" у Парижі, а в листопаді ПСЖ відправиться до Швеції. Коментуючи жереб, Златан насичував емоціями кожне слово: "Мальме" міг дістатися нам у минулому році, але дістався в цьому. Це доля. Я мріяв повернутися у Мальме і зіграти там в Лізі чемпіонів. Молюся Богу, щоб був здоровий і міг вийти на поле. Шкода, що стадіон у Мальме занадто маленький - краще б він був рази у чотири більший, щоб кожен бажаючий міг потрапити на матч".

 "Мальме" для Златана, мабуть, навіть більше, ніж "Аякс". Нехай в Амстердамі конфліктний швед вперше заявив про себе в Європі, але в рідному клубі він пройшов через найбільші складності в кар'єрі. Історія "Мальме" та Ібрагімовіча тільки зараз виглядає саме так: взаємна повага, приємні слова, обопільна подяка - так було далеко не завжди.

Все починалося трохи інакше: емігрант з приміського гетто викликав щось на зразок погано завуальованої відрази у тренерів і партнерів, які не звикли до злегка неадекватної поведінки важкого підлітка. Та й як можна було розраховувати, що син балканських емігрантів буде схожий на звичайних шведських дітей? Поки його партнери добре одягалися, вечеряли вдома або в кафе, Ібра крав велосипеди, сперечався з неласкавою матір'ю, яка працювала прибиральницею по 14 годин на добу і все одно паралельно мріяв про футбол.

Безліч разів Златан опинявся на межі між професіональним футболом та існуванням у своєму рідному гетто поруч з такими ж приїжджими жебраками - будь-яка невдача в "Мальме" могла назавжди повернути його у неблагополучний район. Ібрагімовіч кричав на партнерів, суперників, тренерів, міг зчепитися з глядачами, що прийшли на юніорські ігри і постійно скупився на полі - весь цей набір не приводив у захват тренерів, які регулярно замислювалися над тим, щоб відрахувати майбутню суперзірку.

Це зараз Златан може собі подібне дозволити. Деякі партнери на зразок Стефана Ель-Шаараві (перетиналися у "Мілані") розповідають, що футболіст, який не надто активно ділиться м'ячем з Іброю, отримає серйозні проблеми у роздягальні. У ті важкі часи юності подібні фокуси Златана викликали тільки роздратування тренерів. Тим, хто все ж стерпів конфліктного юнака і залишив його в "Мальме", напевно, слід поставити пам'ятник біля стадіону.

Тим більше, у дитинстві Ібрагімовіч не виглядав таким вже суперталантом. Високий, але худий і погано координований - важко уявити такого Златана, але, згадуючи ті часи, він себе описує приблизно в такому дусі у своїй знаменитій автобіографічній книзі "Я - Златан".
У ті часи Ібра і "Мальме" знайшли кволий компроміс - Златана залишили, він трохи заспокоївся, хоча й продовжує організовувати не найкрасивіші ситуації і досі.

Для свого рідного міста він не тільки футбольний кумир. Ібрагімовіч - соціальний ідол, приклад для безлічі таких самих приїжджих до Швеції бідняків, які мріють повторити історію від жебрака до одного з найбагатших і найвідоміших спортсменів планети.

Гліб Корнієнко