УКР РУС

Зламав руку - у ворота став "Рембо". Топ-11 футбольних номінантів на "Оскар"

28 лютого 2016 Читать на русском

У ніч із неділі на понеділок Американська кіноакадемія проведе церемонію "Оскар-2016" і роздасть понад два десятки омріяних статуеток. Це чудова нагода пригадати, як себе проявили у кіно футбольні зірки.

11. Девід Бекхем

Знявся у всіх трьох фільмах із серії "Гол!", а згодом отримав роль в британському серіалі "Дурням щастить". На запитання, чи готовий він стати актором на повну ставку, Бекхем відповів, що занадто скутий для цієї професії. Ну-ну.

10. Пауль Брайтнер (на фото - праворуч)

Ветеран "Баварії" і збірної ФРН запам'ятався двома ролями, в яких знявся з перервою в десять років. Перша і найбільш пам'ятна - роль мисливця за бандитами - сержанта Старка у вестерні 1976 року "Прорахунок лейтенанта Слейда" (оригінальна назва - Potato Fritz). Зачіска німця була незрівнянна, чого не скажеш про його акторські можливості. Зате хоча б не виникло проблем з голосом - всі репліки Брайтнера були озвучені іншою людиною.

9. Георгій Лорія

Голкіпер збірної Грузії і син актора Нугзара Лорії знявся у фільмі 2013 року "Що трапилося в Києві?" - грузинському варіанті комедії "Похмілля у Вегасі". Четверо друзів, включаючи Лорію у ролі самого себе, збираються полетіти на лижі в Гудаурі, проте зранку прокидаються в Києві. Без найменшого розуміння, як вони там опинилися, і без воротаря, у якого ввечері у Тбілісі дуже важливий матч проти Іспанії. Наприкінці фільму Лорію знаходять у валізі.

8. Кевін О'Каллахан

Пеле, Боббі Мур, Освальдо Арділес, Казімєж Дейна, Серен Ліннстед, Пол ван Хімст, Джон Уорк, Вернер Рот, Майк Саммербі, Халльвар Торесен і Ко Прінс теж знялися в фільмі 1981 року "Втеча до перемоги", але О'Каллахан затьмарив усіх. Ірландський вінгер "Міллуола", "Іпсвіча" і "Портсмута" зіграв воротаря, який ламає руку і тим самим дарує Сильвестру Сталлоне місце на полі. Внесок О'Каллахана в кіномистецтво обмежився невеликою, але пам'ятною роллю.

7. Драгослав Шекуларац

Серб зіграв самого себе в музичній комедії 1962 року "Бережіться, Шекі знімає!". Нині вона вважається класикою кітчу, але в ті часи провалилася так гучно, що режисера Маріяна Вайду виключили з югославської кіногільдії. Шекуларац, на щастя, сам у фільмі не співав. Футбол йому вдавався значно краще - у тому ж році форвард допоміг збірній Югославії дійти до півфіналу чемпіонату світу.

6. Аллі Маккойст

Екс-нападник "Рейнджерс" і збірної Шотландії зіграв у фільмі 2000 року "Ціна перемоги" (A Shot at Glory). Йому довірили роль Джекі Маквіллана - гравця "Арсеналу", що перейшов у клуб другого шотландського дивізіону, який належить Майклу Кітону. До софітів Маккойсту було не звикати, він виглядав куди краще, ніж шотландський акцент у виконанні Роберта Дюваля, який грав головного тренера.

5. Зінедін Зідан

Багато-хто в нашому списку досягнув футбольних висот, але все ж мало хто зрівняється із Зіданом. Щодо його внеску в кіноіндустрію, фільм "Астерікс на Олімпійських іграх" (2008) нітрохи не втратив від сором'язливості нинішнього тренера "Реала". Зізу грає єгиптянина Нумеродіса, в якому прокидається талант до роботи з м'ячем. Втім, для багатьох куди помітнішим став рясний волосяний покрив на голові Зідана.

4. Оке Ліндман

Ліндман мав вигляд кінозірки і поводився відповідним чином, хоча на першому місці для нього залишався футбол. Жорсткий захисник, який зіграв 26 матчів за збірну Фінляндії і став дворазовим чемпіоном країни, взяв участь в Олімпійських іграх 1952 року в Гельсінкі. І все ж прославився він більше як актор, який знімався на великому екрані.

3. Вінні Джонс

Зразок крутизни на полі, зразок крутизни за його межами. Колишній півзахисник збірної Уельсу дебютував у фільмі "Карти, гроші, два стволи" і миттєво перетворився в зірку великого екрану. Комусь особливо до душі його Каїн Марко з "Людей Ікс", а хтось шанує Вінні за роль Тоні на прізвисько "Куля в зубах" із "Великого кушу" (2000).

"Схопи його за яйця і стисни, як слід". Топ-13 найкрутіших вчинків "психа" Вінні Джонса

2. Збірна Швеції 1974 року

Збірна Швеції в повному складі знялася в кінострічці "Шмаркач" (1974) про 6-річного шибеника, який творив з м'ячем неймовірні речі. В одному епізоді футболісти по черзі читають головному герою казки на ніч, але в підсумку засинають тільки Уве Чіндвалль і Ронні Хелльстрьом. Найколоритнішим вийшов тренер збірної Георг Еріксон, який несподівано відкрив у собі акторський талант.

1. Ерік Кантона

Головний ненависник чайок був однією з найбільш харизматичних особистостей світового футболу. Не дивно, що йому знайшлося місце в кіно. Після дебюту в стрічці "Єлизавета" (1998), яка отримала "Оскар", Кантона знявся в трьох десятках стрічок і навіть зіграв самого себе в фільмі Кена Лоуча "У пошуках Еріка".

Перекладено і адаптовано із сайту uefa.com

Кіноманія. 10 фільмів про футбол