УКР РУС

Зіркова підтримка. Знамениті вболівальники футбольних клубів

26 грудня 2014
Автор: Віктор Самосват

Футбол підкорює серця людей незалежно від їх статі, статків і соціального положення. Це красномовно демонструє цілий розсип суперзірок, які палко підтримують улюблені команди.

Сьогодні ледь не кожний професійний футбольний клуб на своєму офіційному сайті має розділ присвячений знаменитостям, які вболівають за команду. Музиканти, телеведучі, актори, політики, письменники, спортсмени – всі, хто так чи інакше колись проявив чи виказав симпатію до клубу. Хтось із них вболіває за улюблену команду з дитинства, хтось став фаном у більш свідомому віці, хтось просто підтримує команду друга-футболіста, а хтось взагалі захопився футбольним колективом після своєрідної PR-акції з власною участю.

Вашій увазі підбірка найвідоміших вболівальників з числа селебріті, які попри щільний робочий графік, знаходять час для відвідування матчів за участю улюбленої команди.

Тоні Блер – екс-прем’єр-міністр Великобританії

Британський політик вболіває за «Ньюкасл». Активна фаза його прихильності до клубу розпочалася ще з часів тренерства Кевіна Кігана і триває от вже понад 20 років. Свою любов до «сорок» Тоні Блер прищеплює і своїм синам та онукам. У зірковому фан-клубі «Ньюкаслу» значаться також співак Стінг та вокаліст гурту «AC/DC» Браян Джонсон.

Вілл Сміт – американський актор та співак

У 2005 році Вілл Сміт в Римі презентував для італійців кінострічку «Hitch», і після офіційних заходів був запрошений на футбольний матч між столичним «Лаціо» та «Пармою». З тих пір вболівальницькі симпатії голлівудського актора знаходяться на боці римського клубу. На улюблену команду Сміт ходив дивитися навіть у Пекіні, коли «Лаціо» та «Інтер» розігрували Суперкубок Італії, а актор приїжджав провідати сина під час зйомок фільму «Карате-хлопчак».

Папа Римський Франциск – діючий голова Католицької церкви

Перший в історії папа із Нового світу з перших же днів перебування у статусі верховного суверенного пантифіка заявив, що є затятим прихильником футболу і з дитинства вболіває за «Сан-Лоренсо» із Буенос-Айреса, звідки він родом. Така заява надихнула не лише керівництво команди, яке вирішило назвати новий клубний стадіон на честь папи, але й самих гравців, які минулого сезону виграли найпрестижніший клубний трофей Південної Америки – Кубок Лібертадорес.

Усейн Болт – ямайський спринтер, 6-разовий олімпійський чемпіон

Найшвидша людина на землі Усейн Болт є однією з багатьох знаменитостей, які вболівають за «Манчестер Юнайтед» (серед інших: Джастін Тімберлейк, Бред Пітт, Майк Тайсон). Коли випадає вільний час, він залюбки відвідує «Олд Траффорд». Ямаєць заявляє, що хоче зіграти за «МЮ» бодай один матч, коли піде з великого спорту у 2016 році. Спортсмену навіть вдалося попередньо узгодити свій майбутній дебют у великому футболі з керівництвом «червоних дияволів».

Ерос Рамазотті – італійський співак та композитор

Уродженець Риму не став вболівати за один із столичних клубів, а віддав перевагу туринському «Ювентусу». Із самого дитинства Рамазотті полюбив туринський клуб і з тих пір постійно слідкує за командою, регулярно відвідуючи її матчі. Як зізнається сам співак, після корупційного скандалу «Кальчополі» він ще більше став «б’янконеро». До речі, за «стару сеньйору» також вболівають канадський баскетболіст Стівен Джон Неш та російський фігурист Євген Плющенко.

Роджер Федерер – легендарний швейцарський тенісист

Один з найкращих спортсменів в історії тенісу, як справжній патріот, вболіває за швейцарський «Безель». Подейкують, що колись Федерер грав за дитячу команду «Базеля» і з тих пір всім серцем підтримує улюблений колектив.

Елтон Джон – британський співак і композитор

Знаменитий музикант з дитинства є вболівальником футбольного клубу «Вотфорд». Коли команда у 80-х роках минулого сторіччя зіткнулася із фінансовими труднощами, Елтон Джон прийшов на допомогу і протягом 11-ти років володів клубом з передмістя Лондона. Під його керівництвом команда ставала срібним призером Прем'єр-ліги в сезоні 1982/1983, виходила у фінал національного кубку та пробивалася у плей-офф Кубку УЄФА. Співак справедливо вважається найуспішнішим керівником в історії «Вотфорда». Нині на його честь названа одна з трибун клубного стадіону.

Сальма Хайєк – голлівудська кіноакторка, режисер та продюсер

Відома кінозірка Сальма Хайек – дружина власника французького «Ренна» і за сумісництвом вболівальниця клубу. Останнім часом її нерідко можна побачити на стадіоні під час матчів «червоно-чорних».

Володимир Кличко – український боксер-супертяж

Наш прославлений боксер давно захоплюється грою мюнхенської «Баварії».

«Я вже давно вболіваю за Баварію. З багатьма легендарними гравцями цього клубу я знайомий особисто. Приміром, з Францом Бекенбауером, Олівером Каном і Бастіаном Швайнштайгером у мене теплі дружні стосунки. Мені доводилося боксувати у Мюнхені, і кілька хлопців з клубу приходили подивитися на мої бої, так що у нас взаємні симпатії», – пояснює Володимир.

Гордон Рамзі – найпопулярніший шеф-повар у світі, телеведучий кулінарних шоу

Як би не травма, іменитий британський кухар мав всі можливості стати професійним футболістом, адже його у 18-річному віці запросили виступати за шотландський «Рейнджерс». Та Гордону Рамзі видно судилося долею стати видатним шеф-поваром. Однак, любов до футболу у британця нікуди не ділася і сьогодні він є фаном лондонського «Челсі». Вболівальницькі традиції він намагається передати і синові.

Серед інших селебріті, які підтримують «аристократів», також значаться актори Джейсон Стетхем, Вілл Феррелл, Шарліз Терон, Метт Деймон та Адам Сендлер.

Антоніо Бандерас – іспанський актор, режисер та співак

Ще одна суперзірка, яка обрала улюблену команду за географічною ознакою. Антоніо Бандерас народився у Малазі, тож вболівати за «анчоусів» у нього в крові. Володіє великою колекцією атрибутики улюбленого клубу.

Новак Джоковіч – сербський тенісист, перша ракетка світу

Один з кращих тенісистів сучасності є прихильником «Мілану» і частенько відвідує матчі улюбленої команди. Також серб особисто знайомий із більшістю діючих футболістів «червоно-чорних».

«Я дуже сильно переживаю за Мілан, і так, впевнений, буде протягом усього життя. Футбол є другим видом спорту у моєму житті після тенісу. Мій батько був професійним гравцем, тож вдома я завжди дивлюся матчі за участю россонері», – зізнається Новак Джоковіч.

Том Хенкс – американський актор та продюсер

Том Хенкс є палким вболівальником «Астон Вілли». Одного разу він навіть на прем’єру свого фільму приїхав у клубному шалику. Знаменитий кіноактор завжди знаходить час, щоб підтримати улюблену команду на «Вілла Парк» і чудово товаришує з керівництвом клубу.

За «вілланів» також вболівають прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, Прінц Вілльям та рок-музикант Оззі Осборн.

Пауло Коельйо – один з найпопулярніших письменників сучасності

Як кожний бразилець, Пауло Коельйо небайдужий до футболу. А оскільки відомий лірик і романіст народився у Ріо-де-Жанейро, то не дивно що його симпатії припали на місцевий клуб «Васко да Гама».

Джей-Зі – американський репер та продюсер

Улюбленої командою хіп-хопера є лондонський «Арсенал». Разом із друзями він час від часу навідується до VIP-ложі «Емірейтс» аби підтримати колектив Арсена Венгера. Як зізнається репер, вболівати за «канонірів» він розпочав через магічну гру Тьєррі Анрі.

Варто відзначити, що «гармаші» мають досить таки солідну армію зіркових фанів: актори Г'ю Лорі, Колін Ферт, Верн Тройєр та Спайк Лі, музикант Мік Джаггер, кіноактор і режисер Кевін Костнер, і навіть британська Королева Єлизавета II.

Ніколя Саркозі – екс-президент Франції

Колишній очільник Франції досить давно є прихильником паризького «ПСЖ», хоча недоброзичливці стверджують, що це лишень іміджевий хід політика. Як би там не було, а «Парк де Пренс» Саркозі відвідує регулярно.

Сільвестр Сталлоне – американський актор, сценарист та продюсер

Роль футболіста у фільмі «Перемога» принесла Сталлоне не лише синці та забої, але і справжню любов до «спорту номер один». Його партнером по знімальному майданчику був Пеле, а тренером – воротар і чемпіон світу Гордон Бенкс. З тих пір голлівудський кіноактор більше не виходив на поле, але частенько спостерігає з трибун за матчами ліверпульського «Евертона», який є його улюбленим футбольним клубом.

Дженніфер Лопес – американська співачка та акторка

Знаменита поп-діва має дуже мало вільного часу і єдина команда, яка здатна її змусити прийти на футбольний стадіон – це мадридський «Реал». Дженніфер не раз зізнавалася, що вся її родина давно вболіває за «галактікос».

Серед інших іменитих вболівальників «Реалу» значаться тенісист Рафаель Надаль, актор Рассел Кроу, пілот Формули-1 Фернандо Алонсо і видатні іспанські тенори Пласідо Домінґо та Хуліо Іглесіас. Останній, до речі, був свого часу голкіпером першої команди «вершкових», але у 20-річному віці потрапив у автокатастрофу і був вимушений завершити спортивну кар’єру.

Віталій Кличко – український боксер-супертяж, нині політик, мер міста Києва

На відміну від Володимира, Кличко-старший не розділяє свою футбольну любов на декілька клубів і переживає лише за київське «Динамо». Перед матчем-відповіддю з «Ріу Аве» голова київської мерії написав у Facebook наступні строки:

«Завтра київське Динамо зіграє останній в цьому році домашній матч в рамках групового турніру Ліги Європи з португальським Ріу Аве. Україні зараз, як ніколи, потрібні перемоги – в різних сферах і на різних рівнях. Я давній і відданий уболівальник Динамо. Це – команда легендарних перемог і наполегливого шляху до них. Вірю, що ви зробите все можливе, щоб в черговий раз порадувати киян і всіх українців красивим футболом і гідною перемогою. Знаю, що її чекають і ті вболівальники клубу, які сьогодні захищають незалежність і майбутнє нашої країни на передовій. Україна переможе!».

Джуд Лоу – британський актор театру та кіно

Народжений у Лондоні актор з дитинства любить футбол, а серед столичних команд його улюбленою є «Тоттенгем». У вільний час Джуд Лоу разом із сином залюбки відвідують матчі «шпор». Відповідна атрибутика у родині теж у наявності. Якщо щастить з робочим графіком, то актор не проти і сам поганяти м’яч на смарагдовому газоні.

Гайтана – українська співачка

Сама Гайтана до певного моменту футболом не дуже цікавилася. Але постійні перегляди трансляцій матчів чоловіком-продюсером надихнули її на написання пісні, присвяченої донецькому «Шахтарю». Згодом співачка познайомилася з футболістами «помаранчево-чорних» і зняла кліп до композиції. З тих пір Гайтана уважно стежить за виступами «гірників» по телевізору, а іноді і відвідує стадіон.

Деніел Крейг – британський кіноактор

Останній виконавець ролі Джеймса Бонда з дитинства вболіває за «Ліверпуль». Свою вірність клубові він зберіг і до сьогодні, і частенько відвідує поєдинки «мерсісайдців». Подейкують, що одного разу Алекс Фергюсон намагався передати акторові квитки і запрошення на матч своєї команди через матір Крейга, але жінка сказала шотландському наставнику, що Деніел нізащо не погодиться прийти на матч «МЮ», якщо там не буде «Ліверпуля».

До речі, «червоні» можуть похвалитися одним з найзірковіших фан-рухів у світі. До їх прихильників належать актори Семюел Л. Джексон та Майк Майєрс, баскетболіст Леброн Джеймс, музикант Пол Маккартні, боксер Менні Пакьяо, російській репер Баста, тенісистка Каролін Возняцкі, співачка Лана Дель Рей.

Адріано Челентано – італійський актор та співак

Один з найвідоміших італійців всіх часів народився у Мілані і вкрай негативно ставиться до Сільвіо Берлусконі. Одне це вже з головою видає в ньому справжнього «інтеріста». Однак фігура колишнього прем'єр-міністра Італії ніяк не вплинула на вибір Челентано, оскільки він вірний чорно-синім кольорам «нерадзуррі» з самого дитинства, задовго до приходу Сільвіо до влади. Кілька років тому під час святкування сторіччя «Інтера» співак виступив у якості почесного гостя на «Джузеппе Меацца», де прилюдно опустився на коліна і поцілував поле.

Елайджа Вуд – американський кіноактор

У 2004 році Елайджа Вуд зіграв у фільмі «Хулігани» вболівальника лондонської команди «Вест Гем Юнайтед». Готуючись до зйомок картини, він сходив на їх матч. «На стадіоні була фантастична атмосфера! Єдине, чого мені хотілося після гри Вест Гема – скоріше потрапити на наступну», – згадує актор. З тих пір Елайджа не просто цікавиться результатами «молотобійців», але й деколи прилітає на матчі улюбленої команди.

Кобі Браянт – легендарний американський баскетболіст

Колись дружба з Роналдіньо посприяла тому, що гравець NBA став палко підтримувати каталонську «Барселону». Бразилець згодом покинув «синьо-гранатових», але любов Кобі Браянта до клубу залишилася. Сьогодні він продовжує підтримувати команди, де грає Роналдіньо, але по-справжньому вболіває лише за «Барсу». З гравцями каталонців баскетболіст знайомий особисто.

Джерард Батлер – шотландський кіноактор та продюсер

Законослухняний громадянин вболіває з раннього дитинства за «Селтік». У вільний час він не лише відвідує матчі «зелено-білих», але й активно приймає участь у благодійних матчах шотландської команди. За словами актора, саме футбол допоміг йому пережити всю гаму емоцій, які він втілює в акторській кар’єрі.