УКР РУС

ЗІРКИ ФУТБОЛУ: Президент міланського "Інтера" Массімо Моратті зовсім не збирається на пенсію

5 вересня 2012 Читать на русском

Кажуть, на дітях великих людей природа відпочиває. Історія тому свідок, але давайте не будемо такими категоричними.

 
Нафтова династія Моратті

В Італії династія Моратті асоціюється насамперед із купою грошей, успішним нафтовим бізнесом і футболом. Футболом, у який грає один із найтитулованіших клубів Європи - міланський “Інтер”. Із “нероадзуррі” рахувались ще до Анджело Моратті, бракувало лише європейських титулів. Роблячи неабиякі успіхи в бізнесі, “Папа Анджело”, як його до тепер називають на батьківшині, примудрився за рекордно короткі терміни зліпити із європейського середняка "La Grande Inter".

Великий "Інтер"

Той самий “Великий Інтер”, який усередині 60-х наводив жах на будь-якого суперника, чи то “Реал” чи “Бенфіку”, які із подачі "нероадзуррі" 2 роки поспіль залишались без Кубка європейських чемпіонів. Додати сюди 3 Скудетто, і Анджело Моратті просто купався у любові тіфозі.

  

Анджело Моратті (зліва, тримає фужер) купався у славі 60-х

Але, як це буває зі сильними світу цього, дорога забавка дону Анджело швидко набридла. Тож він сконцентрувався на тому, що у нього виходило найкраще, - робити гроші. З роками паливна імперія потрохи перейшла в руки синів - Джанмарко і Массімо, які провівши батька на той світ, успішно продовжили сімейний бізнес, у якому вже не було місця футболу, до 1995-го року.

Пришестя Массімо - 700 мільйонів на трансфери

Саме тоді міланський "Інтер" отримав без перебільшення свого найвідданішого тіфозі. Молодший із нащадків легендарного Анджело Моратті - Массімо - не шкодував для свого дітища буквально нічого. Персональне перебування ледь не на всіх матчах "нероадзуррі", палке вболівання і мільйони скурених від переживань цигарок - найменше, що міг зробити президент для свого клубу.

За скромними підрахунками, Массімо Моратті витратив на одні лише трансфери майже 700 мільйонів євро. Чи раціональними були такі астрономічні капіталовкладення - це вже інше питання. Мабуть, саме тому в кулуарах всемогутній президент отримав прізвисько - "Міннімо", антонім до його величного імені.

  

"Настали важкі часи, Капітане". Массімо Моратті із "динозавром" Хав'єром Дзанетті

Цвинтар зірок і талантів

Так, столиця моди побачила на власні очі величних футбольних виконавців, зірок яскравих із іменем і титулами за плечима. Баджо, Роналдо, Вієрі, Креспо, Адріано, Блан, Куарежма... Але замість очікуваного домінування "нероадзуррі" до клубу причепилось ганебне прізвисько - "цвинтар зірок і талантів". Утомившись від тринькання грошей, від купівлі повітря, Массімо Моратті взявся за наставників.

Голови летіли направо і наліво - байдуже, чи це був Ліппі, чи Купер, чи Бенітес. Дісталось свого часу і Мірчі Луческу. Відколи Моратті при справах, на тренерській лаві змінилось уже два десятки коучів. Так, були немалі успіхи - домінування в Серії А упродовж одразу п’яти поспіль сезонів. Але будьмо відвертими, це були Скудетто, завойовані в епоху кризи "Мілана", гучного Кальчополі, жертвою якого став "Ювентус", епохи, коли підкорити титул було просто нікому, крім "Інтера".

  

"Жозе, ти ощасливив мене, старого"

Вони знайшли один одного - Моратті і Моурінью

Максималісту Моратті цього звісно було замало - він хотів, аби батько з того світу побачив сина із найбажанішим трофеєм старого світу. І тут футбольний бог врешті послав зневіреному президенту гідного помічника. На те він і "Спешл Ван" - "Особливий". 22-го травня 2010 року на стадіоні "Сантьяго Бернабеу" Жозе Моурінью зробив старого найщасливішою людиною на планеті.

Зараз Массімо Моратті продовжує жити грою мільйонів, залюбки буває на трибунах, багато курить і ще не збирається на пенсію. А якщо і піде, його справа не загине. Старший син - Анджеломаріо у будь-яку мить готовий підхопити президентську естафету. І будьте певні: зробить усе, аби зберегти у яскравому вигляді сімейну реліквію.

  

Із сином Анжеломаріо, який, можливо, окреслює перспективи майбутнього "Інтера"