УКР РУС

ЗІРКИ ФУТБОЛУ. Франческо Тотті - відданий ідол Вічного міста

16 серпня 2011 Читать на русском

Коли про давню славу Вічного міста почали забувати, коли вороги перестали тремтіти перед грізними римськими легіонами...

...коли варвари з Півночі піднімали руки в тріумфальному жесті, а чоловіки в пурпуровому з похиленими головами покидали поле битви, коли з містом на семи пагорбах перестали рахуватися - боги послали Риму того, хто повинен був відродити славу столиці Древнього світу. Мова йде про новітнього імператора - Франческо Тотті!

"Я сподіваюся залишитися тут назавжди. Я граю в "Ромі" - моїй команді, я живу в рідному місті. В мене є все, чого можна лише побажати. Я живу романістом і романістом я помру", - сказав Тотті.

Тож хіба когось можна здивувати тим, що фанати "вовків" обожнюють свого капітана. Дивним є інше - як ця команда могла існувати колись, без Франческо. Символічно, що саме Тотті в 2001 привів "джало-россі" до третього чемпіонського титулу. Першого Скудетто "Роми" після 18-річної перерви.

Колись, у минулі століття, вірність клубові вважалася не якоюсь надзвичайною чеснотою, а була звичною справою. Однак зараз, коли футбол став наскрізь комерційним, коли гравці готові на будь-яку підлість заради дорожчого контракту, Тотті виглядає справжньою “білою вороною”.

Ческо дебютував у Серії А, коли йому було лише 16. У вересні йому виповниться вже 35. Позаду - 474 матчі в Кальчо, і всі - за "Рому"! 207 голів. А це, між іншим, п'ятий бомбардирський показник за всю історію чемпіонату Італії.

Таким же, відданим власним ідеалам, є Франческо не лише на футбольному полі, але й у родинному колі. Молодий Тотті добряче посвітився на шпальтах жовтої преси - поруч із актрисами, моделями, танцівницями та іншими представницями італійської богеми.

Все змінилося, коли в житті “імператора” з'явилася вона - чарівна та незрівнянна Іларі Блазі. Піком роману став гол у ворота заклятих ворогів - "Лаціо", і напис, що його після цього продемонстрував на футболці Тотті: "Сей Уніка" - "Ти - єдина!" Тоді ж з'явився і знаменитий палець у роті. Кажуть, саме так, кумедно, засинає красуня-дружина “імператора”.

Папараці ще рознюхали про скандал на кавалерському вечорі Франческо - куди ж без цього? Та після шлюбу, немов за помахом чарівної палички, кумир Вічного міста перетворився на зразкового сім'янина. Синові Тотті - Крістіану - майже 6. Доні Шанель - 4.

Цікаво, що сама церемонія весілля викликала на Апеннінах небувалий ажіотаж. Чим римський “імператор” гірший від британського принца? Весілля Тотті транслювали в прямому ефірі. Гроші, отримані за права на трансляцію, передали притулкові для собак.

Це лише один із прикладів благодійності Франческо. Так, скажімо, з гонорару за свої книжки він допоміг і голодним африканським дітям, і італійським незабезпеченим пенсіонерам.

До слова, за кілька тижнів письменник Тотті продав півмільйона примірників. Справа в тому, що інтелект - не є головним козирем футболіста. Більше тому, кажуть, він настільки неосвічений, що про це вже складають анекдоти. А Ческо, замість того, щоби ображатися, видав книгу - "Анекдоти про Тотті". Вона стала бестселером. От наприклад: "Згоріла бібліотека Тотті. Всі дві книги. Футболіст у відчаї прокоментував - другу я так і не завершив розмальовувати".

Та іноді настають моменти, коли жарти з “імператором” погані. В цьому переконався, наприклад, Маріо Балотеллі. Франческо не став бити суперника, з яким конфліктував, тишком-нишком. Зробив це відкрито і пішов із поля.

А от плювок в обличчя данця Крістіана Поульсена зробив Тотті антигероєм чемпіонату Європи 2004 року. Та ще через два роки “імператор” уже був у складі непереможної “блакитної ескадри”. Ческо не лише став чемпіоном світу, але й увійшов до символічної збірної “Мундіалю” - 2006.

Він пішов зі збірної в статусі чемпіона. Бо роки не дозволяли йому воювати на всі фронти. Пішов і приніс рідній "Ромі" ще два трофеї, закріпившись на троні ідола Вічного міста.

Вишуканий і неприступний, людяний і грізний, немов сам Рим. Таким і запам'ятає футбольний світ Франческо Тотті. Зрештою, він ще не прощається. До третього місця в таблиці бомбардирів Серії А залишилося 10 кроків. 10 голів.