УКР РУС

Зірки футболу. Едін Джеко - орієнтація на Шеву

8 травня 2014 Читать на русском

Журналісти та вболівальники завжди шукають красиві метафори. Боротьба за чемпіонство для них - війна, важливий матч - битва, м'яч перетворюється на снаряд, а нападник стає снайпером.

Цьогоріч на чемпіонат світу до Бразилії вирушить збірна, гравцям якої такі порівняння не до смаку. Боснійські футболісти, віком від двадцяти до 33 років, добре знають, що таке справжня війна. 

Футбол допомагав Едіну Джеко відігнати жахіття. Війна увірвалася до його життя, коли хлопчику було шість, і залишилася на довгих, страшних і голодних чотири роки. Велика мусульманська сім'я жила вп'ятнадцятьох в одній кімнатці. До школи не ходив, бо це було небезпечно, а найбільшою мрією було - поїсти двічі за день. 

У рідному "Желєзнічарі" він так і не став "зіркою". Коли сараєвський клуб отримав за футболіста 25 тисяч євро, директор сказав - це немов виграш у лотерею. А вже через два роки він одягнув футболку "Вольфсбурга", обійшовшись "вовкам" у чотири мільйони. 

Фелікса Магата називають найбільшим деспотом сучасного футболу. Тренування цього фахівця деякі гравці прирівнювали до тортур. Не нарікав лише Джеко. Едінові, який гамселив спущеного м'яча на розбомблених вулицях Сараєво, й на думку не спадало скаржитися. Слухняний і мовчазний, працьовитий і дисциплінований. Молодого нападника поставили в пару до бразильця Графіте... і Бундесліга вибухнула! 

За два з половиною роки цей тандем відвантажив у ворота суперників 158 голів. За один сезон пара Джеко-Графіте забила 54 м'ячі, побивши рекорд легедарних Герда Мюллера та Улі Хьонеса. Сам Едін став найкращим бомбардиром в історії "Вольфсбурга", привів "вовків" до чемпіонства, а коли настав час прощатися, поповнив казну клубу на 35 мільйонів євро. 

У цей час Боснія вже божеволіла від його гри. На Батьківщині його називали не інакше, як "боснійським діамантом", а голи викликали справжній екстаз у коментаторів. 

Забиваючи чотири голи за матч у Прем'єр-лізі, він залишається все тим же простим хлопцем із Сараєво, який сам прибирає в себе в квартирі та передає привіти рідному мікрорайону. Таксисту ж, який колись безкоштовно возив його на тренування в Сараєво, він подарував шикарне авто. 

Колись у його кімнаті висіла футболка з прізвищем кумира. Едін дивився на прізвище на червоно-чорній футболці і мріяв стати таким як його герой, який, приїхавши зі Сходу, підкорив футбольну Європу, мріяв стати таким, як Андрій Шевченко. І зрештою для Боснії він і є Шевченком. Найкращим з-поміж талановитого покоління гравців. 

Він уже чемпіон Німеччини та Англії. Мріє, як і Шева, виграти ще й скудетто. А ще - влітку він уперше в житті зіграє на чемпіонаті світу. Безліч гравців, що росли разом з іншими вундеркіндами, керовані маститими наставниками, в шикарних футбольних школах, ніколи врешті так і не зіграли на Мундіалях. У Джеко цього всього не було. А був характер, був м'яч і була мета. І цього йому вистачило, щоби із самородка стати справжнім "боснійським діамантом".