УКР РУС

ЗІРКИ ФУТБОЛУ. Ар'єн Роббен - кришталева людина з власним стилем гри

27 травня 2012 Читать на русском

Що означає знайти свою команду, своїх уболівальників, свою гармонію? І скільки на це потрібно часу?

Коли тебе у 25 років виставляють на трансфер, бо ти просто не потрібен клубу - це можна вважати кроком назад, особистою поразкою та розчаруванням. Насправді тут усе і починається...

Вперед за трофеями!

Футбольний світ дізнався про Ар'єна Роббена, коли голландець у 2004-му перебрався з ПСВ у "Челсі". Одягнувши футболку із номером шістнадцять, Арь'єн почав здобувати славу трофеї та популярність.

                          

Поводження Роббена із м'ячем одразу кидалось у вічі. Блискавичне прийняття рішень на шаленій швидкості - ось що давало йому волю на усьому фланзі. Та у Роббена є одне вразливе місце - травми. Усю свою кар'єру він з пошкодженнями на "ти". Навіть при постійних проблемах зі здоров'ям, Ар'єн мучив оборону англійських клубів цілих три роки.

неРЕАЛьний Роббен

А далі був королівський "Реал", в який вінгер перейшов за майже 37 мільйонів євро. Він одразу влився у колектив, ставши одним з ключових гравців на полі. Втім, підписавши з "вершковими" 5-річний контракт, Роббен відіграв лише два сезони. Новий наставник "галактікос" Хуанде Рамос не бачив у Ар'єні гравця основи. Тай ще й ці кляті травми. За два роки у "Реалі" Роббен відіграв лише 40 відсотків усіх матчів команди. А статистика травм приголомшує - голландець зазнавав пошкодження кожні п'ять днів. Власне, вже у "Реалі" за ним добре закріпилося прізьвисько "кришталева людина".

                      

На його тілі фактично немає такого місця, яке б він рано чи пізно не пошкодив та ще й не один раз.

Друге дихання

Літом 2009 року, попри волю Роббена, "Реал" виставив гравця на трансфер. Здавалось, пік кар'єри невгамовного вінгера минув. Мюнхеська "Баварія" виклала за Роббена 25 мільйонів євро. Несподівано, але саме у Німеччині Ар'єн отримав все, чого йому бракувало. Він заграв з новою енергією, бажанням та наполегливістю. Його флангові проходи просто вражали. Суперники досі не знають, як боротися з класикою від Роббена - прохід по флангу, зміщення у цент і удар. Таких голів у своїй кар'єрі він назабивав вже чимало. За словами самого Ар'єна, він сам здивувався від своєї гри у "Баварії". Природньо, що в 2010 він став найкращим гравцем Бундесліги, набравши 71 відсоток усіх голосів.

Щодо своєї національної збірної, то тур у Роббена все гаразд. Дебютувавши у 2003, вже на чемпіонаті Європи в Португалії Ар'єн вивів національну команду у півфінал, забивши шведам вирішальний пенальті. Цікаво, що ця післяматчева серія пенальті стала першою, виграною Голландією за всю її історію.

Тож залишилось вже зовсім небагато часу аби дізнатись, якій з команд-суперниць на Євро-2012 Роббен найбільше попсує нервів.