УКР РУС

ЗІРКИ ФУТБОЛУ. Адебайор та Белламі

1 листопада 2013 Читать на русском

Атлетизм та пластика проти спритності і наполегливості. Чиї аргументи переконливіші - дивіться самі.

Під градом куль

У нього є все. Харизма... Потужність... І філігранна техніка. Безжальний і спритний, як леопард,  він регулярно вражає ворота суперників. А крім цього, він ще і не проти потанцювати.

Але є ще і темна сторона Адебайора. Складний характер, темперамент, нестримність та невиправдана агресія. Своєю грою нападник «Тоттенхема» завоював немалу армію шанувальників. Але навряд чи за ним сумують у роздягальнях "Арсенала", "Манчестер Сіті" і мадридського "Реала". Перехід Адебайора з "Манчестер Сіті" до стану «шпор» став сенсацією трансферного вікна 2011 року, зважаючи на давню ворожнечу між "Тотенхемом" та "Арсеналом".

Шай Емануель Адебайор вже у 15 років покинув рідне Того, щоб вступити до академії французького клубу "Метц". У Франції йому знадобилося всього кілька матчів у молодіжному складі, щоб продемонструвати свій величезний талант. У свої 17 він став гравцем основи "Метца". Далі – перехід у "Монако", фінал Ліги чемпіонів в дебютному сезоні, а тоді – лондонський "Арсенал", де Адебайор остаточно увійшов до когорти найкращих нападників Європи.

Звання найкращого футболіста Африки Адебайор здобув у 2008 році. Приз він присвятив матері, яка попри всю свою любов, відпустила його ще дитиною  наздоганяти свою мрію. У 2009-му Адебайор перейшов до зненацька розбагатілого "Манчестер Сіті". І відразу ж став розповідати про своє  тяжке життя у «Арсеналі».
 
Схоже, що у всьому винні кросівки. Одного разу Адебайор вголос не схвалив вибір взуття молодого нападника "Арсеналу" Нікласа Бендтнера. Після перепалки між гравцями, конфлікт отримав продовження і на футбольному полі. У матчі проти "Тотенхема", коли "Арсенал" програвав 4:0, роздратований тоголезець вдарив головою свого молодшого партнера. Призначили внутрішнє розслідування, результат якого прикро вразив Адебайора - керівництво "Арсеналу", разом з тренером Арсеном Венгером стало на бік данця.
 
Але дуже скоро Адебайор зрозумів, що такі дрібниці в житті не мають жодного значення. Капітан збірної Того Еммануель Адебайор у січні 2010-го разом з товаришами з національної команди їхав на Кубок африканських націй в Анголу. Дорогою їхній автобус потрапив під обстріл терористів. Зі сьозами на очах, але не поранений. Він, як і його партнери, їхав сюди грати у футбол, а не оплакувати смерть друзів.

Всі футболісти збірної тоді залишились живими, загинули помічник тренера, працівник прес-служби та водій автобуса. Трагедія приголомшила Адебайора та шокувала весь футбольний світ. Жахи трагедії настільки вразили Адебайора, що він вирішив ніколи більше не грати за національну збірну. Адебайор: «Я довго зважував це рішення, але за всі ці місяці, що минули після нападу, мене досі переслідують жахіття того дня. Ми були просто гравцями, які їхали грати у футбол. Але на нас напали люди, які хотіли нашої смерті. Цю хвилину я не забуду ніколи, і не хочу більше ніколи пережити щось подібне».

Попри всі суперечності, витівки і скандали, одного в Адебайора не забереш – грати у футбол він таки уміє. А події африканського Кубку націй закарбували в його памяті одне: футбол - це просто чудова гра, а не питання життя і смерті. 

Проти Ріісе - з ключкою для гольфу

Зухвалий... Безкомпромісний... Жорсткий.  Крейг Белламі.

Чудовий гравець, з непоступливим характером і постійною жагою боротьби – так характеризував валлійця Боббі Робсон, його наставник у "Ньюкаслі". Він встиг пограти за "Норвіч", "Ковентрі", "Ньюкасл", "Селтік", "Блекберн", "Ліверпуль", "Вест Хем", "Манчестер Сіті" та "Кардіфф". Справжній мандрівник, який запам'ятався на полі не лише своєю грою.

Бомбардир, який завжди справно забивав голи і в Чемпіоншипі, і Прем'єр-лізі, і в єврокубках. Белламі зіграв 73 матчі за збірну Уельсу, 4 роки був її капітаном, успадкувавши це почесне звання від Раяна Гіггза, який пішов зі збірної у 2007-му. 

Проте у набитому зірками "Манчестер Сіті" Белламі виявився непотрібним. В останній день трансферного вікна 2011-го року Белламі повернувся до "Ліверпуля", а  рік потому – поїхав до рідного "Кардіффа". В якій команді він би не грав, завжди немало уваги привертали його вчинки поза футбольним полем.  

У 2006-му суд визнав його невинним у підозрі в нападі на двох жінок у Кардіффі. Через рік валлійцю довелося зі скандалом залишити "Ліверпуль" через бійку з Йоном Арне Ріісе. Белламі накинувся на нього з ключкою для гольфу. А в 2011 році нова судова справа – двоє чолоків поскаржилися на Крейга в поліцію... через  розбиті обличчя.

На запитання про свою репутацію і нестриманий характер валлієць відповідає так:«Багато хто вважає мене хуліганом, але ці люди мене не знають, вони далекі від мене. В кожен клуб, куди я приходив, в мене була репутація забіяки, а вже за кілька днів, мої партнери по команді дивувалися звідки це все взялося. Я просто люблю тренуватися, люблю викладатися наповну, я люблю цю гру. Це чудово - мати таку роботу, і я віддаю їй всього себе».

Але є і світла сторона Крейга Белламі. У 2008 він розпочав проект з будівництва футбольної академії в розірваній громадянською війною африканській країні Сьєрра-Леоне. Крейг особисто поїхав в Африку для продовження своєї гуманітарної програми у співпраці з ЮНІСЕФ. В дитячу академію валлієць інвестував близько мільйона фунтів стерлінгів власних коштів. 

У 2006 році Крейг одружився з Клер Джансені, вона була його давнім шкільним коханням. Щаслива сім'я з трьома дітьми живе в передмісті Кардіффа. Попри поведінку Крейга на полі і поза ним, сотні тисяч фунтів, які він зібрав на благодійні програми, таки врівноважують образ розбишаки. Просто Белламі - чоловік, яким керують емоції.

Бутси, які літають

Ми згадували про сутичку Крейга Белламі з партнером по команді Йоном Арне Ріісе, а ще раніше про сварку Емануеля Адебайора та Нікласа Бендтнера. Такі ситуації частенько трапляються в житті і футбол теж не виняток. Деякі конфлікти забуваються за декілька хвилин, інші переростають у справжню ворожнечу.

Перший матч за "Ман Сіті" проти своєї колишньої команди  Емануель Адебайор постарався зробити незабутнім. Забивши гол, він не полінувався пробігти 80 метрів, щоб відсвяткувати його перед вболівальниками "Арсенала". А тоді ще і грубо вдарив в обличчя капітана суперників Робіна ван Персі. За це Адебайор отримав триматчеву дискваліфікацію і штраф у розмірі 25 тисяч фунтів.

Робін ван Персі теж не залишився осторонь: "Він зробив це навмисне. Це неповага. Як до мене, так і до вболівальників. Цим він показав, що йому просто бракує класу".

Тим часом за океаном сваряться найяскравіші зірки МЛС Девід Бекхем та Лендон Донован. У книзі американського журналіста Донован розкритикував англійця, назвавши його поганим командним гравцем і капітаном. Бекхем у відповідь дорікнув, що непрофесійно виносити командні справи на публіку. Та й до футболу в Америці він ставиться серйозно.

Та Донован був не єдиним, кому довелося вибачатися перед Бекхемом. Після поразки від "Арсеналу" на домашньому стадіоні, в роздягальні розлючений Алекс Фергюсон кинув бутсу, яка влучила в обличчя Девіда Бекхема.  Фергсюсон тоді визнав інцидент, але публічних вибачень не приніс. Букмекери відразу ж почали приймати ставки на те, хто першим з цих двох залишить "Юнайтед". Попри запевнення про мир і злагоду в команді, ніхто  особливо й не здивувався, коли наприкінці сезону Бекхем переїхав до Мадрида.