УКР РУС

Зінченко з крутими показниками опинився у команді сезону АПЛ – Де Дзербі "став" його тренером

31 травня 2023 Читать на русском

Лідер збірної України Олександр Зінченко та колишній тренер Шахтаря Роберто Де Дзербі провели чудовий рік на Туманному Альбіоні, за що отримали визнання.

Opta Analyst підсумувала сезон АПЛ 2022/23, склавши символічну збірну найкращих гравців. У ній знайшлось місце для 26-річного українського віце-чемпіона.

"Хоча Зінченко не зміг додати до чотирьох титулів Прем'єр-ліги, які він виграв у складі Ман Сіті, ще один, він все ж зберіг свій рекорд фінішу в першій двійці дивізіону в кожному сезоні, в якому брав участь, а Арсенал фінішував другим після його колишнього клубу.

Гвардіола визнаний тренером сезону в АПЛ – наставник Ман Сіті повторив досягнення Фергюсона

Зінченко розпочав сезон з асисту на перший гол Арсенала, забитий Габріелем Мартінеллі у ворота Крістал Пелас, і зіграв 27 разів у складі "канонірів", віддавши найбільше пасів (64), найбільше передач на половині поля суперника (38), найбільше передач у фінальну третину (26) і зробивши найбільше дотиків (92) за 90 хвилин серед усіх гравців Арсенала, які зіграли щонайменше 1000 хвилин у сезоні.

Зінченко брав участь у створенні 16 голів цього сезону, при цьому лише чотири гравці були задіяні в більшій кількості голів у Прем'єр-лізі, попри те, що він пропустив 11 матчів. Він також віддав найбільше гострих передач серед усіх лівих захисників (121) і посів четверте місце за кількістю створених гольових моментів (25) серед усіх оборонців у змаганнях.

Арсенал нарікатиме на його відсутність у вирішальних матчах проти Вест Хема, Брайтона та Ноттінгем Форест, в яких набрав лише одне очко", – описує внесок Зінченка видання.

"Прихід Зінченка змінив Арсенал": українець дізнався оцінку за дебютний сезон у клубі

Найкращим тренером сезону Opta вважає Роберто Де Дзербі. Італієць очолив Брайтон після переходу Грема Поттера у Челсі. На той момент "чайки" набрали 13 очок у 6 стартових матчах.

"Багато хто побоювався, як Брайтон впорається, але хвилювання були марними. Де Дзербі прийшов після свого відходу з донецького Шахтаря в липні після російського вторгнення в Україну і зрештою привів команду до історичного 6 місця в АПЛ, забезпечивши перший в історії клубу вихід у єврокубки – у Лігу Європи. Крім цього, він вивів Брайтон у півфінал Кубка Англії, де лише в серії післяматчевих пенальті команда поступилася МЮ", – резюмує Opta.

Тоттенхем пролетів повз єврокубки, Унаї Емері вивів Астон Віллу в Лігу конференцій, Арсенал знищив Вулверхемптон