УКР РУС

"Зінченко продемонстрував елітні цифри": захисник Арсенала потрапив у топ-3 світу – чим вразив українецьlight

5 липня 2023 Читать на русском

Універсал Арсенала і збірної України Олександр Зінченко опинився серед найкращих лівих оборонців світу за підсумками сезону 2022/23.

"Футбол 24" розповідає, чим Олександр Зінченко зумів вразити експертів популярного американського спортивного телеканалу. На думку представників ESPN, 26-річний українець зараз входить у трійку найкращих на планеті серед гравців свого амплуа.

Спершу експерти обрали 50 лівих захисників з усього світу, після чого скоротили список до 10-ти. У голосуванні враховувалися виступи футболістів впродовж сезону 2022/23. Хоч деякі з номінантів пропустили значну частину сезону через травми (це стосується, зокрема, і Зінченка), але при складанні рейтингу враховувався їхній вплив на гру команди у період присутності на полі.

П'ять гравців збірної України, яким пора на підвищення – лідер Динамо, перлина Шахтаря і найкращий бомбардир УПЛ

Пріоритет у голосуванні надавався виступам футболістів у національних чемпіонатах. Інші турніри, як-от Ліга чемпіонів або ЧС-2022, бралися до уваги, але не мали вирішального значення.

Олександр Зінченко посів третє місце в рейтингу ESPN. У дебютному для себе сезоні в Арсеналі українець награв 33 матчі (27 – в АПЛ) в усіх турнірах (1 гол і 2 асисти). Доробок Зінченка міг бути більшим, якби не серія травм, одна з яких завадила йому приїхати у збірну України на перші поєдинки під керівництвом Сергія Реброва.

Попри це, гру 26-річного Зінченка оцінили дуже високо. Гравця збірної України поставили аж на третю сходинку рейтингу найкращих лівих оборонців світу. Вище за Олександра оцінили лише Тео Ернандеса (Мілан) та Альфонсо Девіса (Баварія Мюнхен). Натомість позаду опинилися Ендрю Робертсон (один із лідерів Ліверпуля) та чемпіони Європи (Рафаел Геррейро і Леонардо Спінаццола).

Чому Зінченко потрапив у топ-3: "Щойно вигравши чотири титули Прем'єр-ліги і низку інших трофеїв у складі Манчестер Сіті, Зінченко влітку 2022-го став одним із перших підписань Мікеля Артети, змінивши Етіхад на Емірейтс. Це повністю виправдало себе.

Ще перед трансфером Зінченка Артета сказав, що його універсальність є важливою для команди. Українець довів це, 26 разів вийшовши у стартовому складі на матч Прем’єр-ліги, і продемонстрував елітні цифри як атакувальний крайній захисник.

Навички, здобуті під керівництвом Пепа Гвардіоли протягом шести сезонів, також принесли свої плоди. Зінченко виконував низку різноманітних функцій в Арсеналі, хоча і вони не змогли перетворити 30 матчів на вершині таблиці у титул АПЛ. Варто також відзначити і величезний емоційний біль, який відчуває Зінченко через війну в Україні".

У сезоні 2023/24 від лідера збірної України очікують прогресу. "Швидка асиміляція Зінченка в Арсеналі викликала насолоду, особливо, коли мова йде про його лідерство, коли щось ішло не так. Так само він робив у Сіті, а тепер намагатиметься привести Арсенал до мрії", – підсумовує ESPN враження від Олександра Зінченка.

Топ-10 лівих захисників світу за версією ESPN:

10. Леонардо Спінаццола (Рома, збірна Італії);

9. Рафаел Геррейро (Борусія Д/Баварія, збірна Португалії);

8. Алехандро Бальде (Барселона, збірна Іспанії);

7. Первіс Еступіньян (Брайтон, збірна Еквадору);

6. Люк Шоу (Манчестер Юнайтед, збірна Англії);

5. Натан Аке (Манчестер Сіті, збірна Нідерландів);

4. Ендрю Робертсон (Ліверпуль, збірна Шотландії);

3. Олександр Зінченко (Арсенал, збірна України);

2. Тео Ернандес (Мілан, збірна Франції);

1. Альфонсо Девіс (Баварія, збірна Канади).