УКР РУС

Зимовий Кубок світу-2022: усі плюси та мінуси нового формату

4 березня 2015
Автор: Андрій Холявка

На останньому засіданні спеціальної комісії проведення мундіалю-2022 у катарській Досі прийняли рішення провести світову першість на землі шейхів у листопаді-грудні.

Цю пропозицію на рішення може ФІФА перетворити вже 19 чи 20 березня на своєму засіданні у Цюріху.

Чому саме у листопаді-грудні?

"Слід думати про інші терміни. Наприклад у січні та лютому у Катарі доволі приємна температура повітря 25 градусів", - сказав Франц Бекенбауер 4 грудня 2010 року через два дні після оголошення господаря мундіалю-2022.

Все ж комісія, яку очолює голова Азійської Конфедерації футболу шейх Салман з Бахрейну, зупинилась на інших термінах.

Січень та лютий виключили, аби уникнутити співпадіння мундіалю із зимовою Олімпіадою. З травня по вересень футболісти би сконали під палючим сонцем Катару. Можна було б у квітні, але другого числа розпочинається Рамадан. Як тут заперечиш шейхам? "Ми упевнені, що ми прийняли найкраще рішення для міжнародного календаря 2018-2024 рр. та футболу у цілому. Ми дбали про вигоду для кожного", - вважає шейх Салман.

Комісія шейха рекомендує провести турнір з 26 листопада по 23 грудня. Проте утворилось лоббі, яке пропонує віддалити фінал від Різдва. Навіть сам Блаттер декілька днів тому заявив, що він хоче бачити фінал 18 грудня. Катарці також були б не проти, адже тоді вони святкують Національний день.

Спочатку Блаттер хотів  розпочати першість 11 листопада, а УЄФА пропонував 23 листопада. Тож 19 листопада - 18 грудня - якраз комромісний варіант для проведення турніру.

Інакше ніяк
Невдовзі ФІФА оголосить про рекордний контракт з "Qatar Airways", стверджують інсайдери, і тоді Блаттер вже гратиме під дудочку шейхів з більшою насолодою.

ПЕРЕВАГИ ЗИМОВОГО ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ

1. З вітерцем?
Звичайний початок для світових першостей припадає на червень, а у Катарі тоді норма повітря у середньому становить 40 градусів (на сонці цілих 50 з гаком). У листопаді-грудні у Катарі може бути і 15 градусів.

2. Здоров'я понад усе
У таких нелюдських умовах довелось би зупиняти гру на перепої разів з 10 напевне. Чи надовго вистачило б гравців і не було б смертей на полі, наприклад, серед норвежців чи шведів (якщо проб'ються)?

3. Уболівальникам легше пити пиво (якщо дозволять)
Фанатам було б важко стримувати атаки спеки на трибунах та ще й підтримувати своїх улюбленців. Летальних випадків було б чимало. А так нормальні-ненормальні зимові умови, еквівалентні європейському літу.

4. Шануймо навколишнє середовище
Організатори турніру запевняли, що вони подбають про холодний вітерець на стадіонах, встановивши гігантські кондиціонери, якщо турнір призначили б на літо. Установка таких систем була б суцільним марнотратством та ударом по навколишньому середовищу. Кондиціонери - шкідлива штука. Вже краще до спеки звикати.

5. Свіженькі гравці
Замість того, аби починати чемпіонат світу втомленими після виснажливих сезонів, гравці у Катарі були б якраз на піку своєї сезонної форми. Тішились би осінньо-зимовій першості і серби, і поляки, і навіть українці, і...

"Мундіаль у листопаді-грудні зіграв би нам на руку, якщо ми потрапимо на ту першість, адже приблизно тоді у нас починається зимова перерва", - каже віце-президент федерації футболу Сербії Саво Мілошевіч. А збірній України головне потрапити у Катар - влаштувати такий собі відпочинок після першого кола! Після Катару УПЛ можна спокійно ще місяць відпочивати.

НЕДОЛІКИ

1. Хаос з календарем
Мунділь у розпалі внутрішніх першостей ТОП-чемпіонатів Європи неодмінно матиме негативні наслідки. "Турнір у листопаді-грудні спричинить багато перебоїв. Все ж попереду 8 років, за які можна все переварити у голові", - заявив віце-президент ФІФА Джім Бойс. Путіну ("господарю" мундіалю- 2018 ) вдалось зазомбувати народ за співмірний період.

Виконавчий директор АПЛ Річард Скадамор навіть цілу заяву зробив після оголошення рішення комісії ФІФА.

"Зрозуміло, що точка зору євроліг, а також інших турнірів у світі не була серйозно взята до уваги упродовж розгляду цього питання", - йдеться у заяві чиновника АПЛ, який вважає, що "мундіаль, який завершиться у грудні, негативно вплине на одну з найбільших англійських традицій - матчів на Різдво та Новий рік".

І справді з обойми випаде з 10 турів АПЛ плюс УЄФА доведеться щось робити з останніми турами групового етапу Ліги чемпіонів. Наприклад, АПЛ можна було почати на місяць раніше (у середині липня 2022 року), а закінчити на місяць пізніше (у середині червня 2023 року).

2. Загроза бойкоту
Деякі провідні клуби можуть не відпустити своїх клубів у збірні посеред сезону. Найбільше усвідомлює цей фактор президент Французької футбольної ліги та європейських футбольних ліг Фредерік Тірьє, який рішення спецкомісії ФІФА вважає "найжахливішим рішенням" для внутрішніх першостей.

На запитання про можливий бойкот Тірьє не дав однозначної відповіді. "Не хочу вдаватися до погроз чи деталізувати можливий розвиток подій. Дочейкаймося рішення ФІФА 19 березня. Тоді й побачимо, що ми  робитимемо. Всі шукають вирішення проблеми, а я намагаюсь захистити європейські чемпіонати, які є запорукою футбольного життя у Європі. Вони - серце футболу, а не мундіаль чи Ліга чемпіонів", - певен 62-річний чиновник.

3. Хто заплатить за зупинку чемпіонатів?
Клуби насамперед втратять на кількості уболівальників на стадіонах у святковий період (особливо стосується АПЛ). Крім того, телевізійники не захочуть платити стандартну суму за право показу матчів чемпіонату. Найгірше доведеться середнякам, які в основному заробляють з телевізійних прав.

"Ліги не можуть змиритися з тим, що клуби самі повинні компенсовувати наслідки проведення мундіалю взимку. Ми очікуємо пропозицій з боку ФІФА щодо компенсації збитків клубів", - заявив бос "Баварії" та водночас голова об'єднання європейських клубів Карл-Хайнц Румменігге.

"Платіть, шейхи. Це ж ви замовляли (читай, купили) забаву", - сказав би Зепп Блаттер.

Франц Бекенбауер навіть підказав Блаттеру, де "копати".

"Оскільки чемпіонат світу перенесли на зиму, то  організаторам не доведеться витрачати фінанси на охолодження арен", - сказав кайзер Франц. Відмова від кондиціонерів збереже близько мільярда євро!

4. Святкові традиції
Окрім переживань Скадамора (див пункт 1) за футбольні традиції, є ще й  нарікання стосовно Різдвяних свят. Зокрема, єпископи вважають недоречним зібрання великої кількостю люду на площах та кафе для перегляду матчів мундіалю у час Різдвяного посту.

5. Побічний ефект
Зрозуміло, що сезони до і після мундіалю також необхідно коригувати. Тобто доведеться вносити корективи на три сезони для близько 50 ліг. Крім того, у світі доведеться забути про футбол на всіх рівнях клубного футболу принаймні на 20 днів, чого вимагає ФІФА під  час мундіалю. Блаттер боїться, аби зайве око не стежило за матчем якоїсь четвертої ліги, коли у Катарі відбуватиметься якийсь "суперпоєдинок" між Ямайкою та Новою Зеландією (такі правила). Крім того, англійцям доведетьсся звикати до німецької системи кубкових матчів, де протистояння складаються з одного матчу аж до півфіналу. Можливо англійцям доведеться пожертвувати навіть Кубком Ліги.

І найцікавіше. Що робити з Кубком Африки 2023 року, який зазвичай стартує у січні? Хоча... Мундіаль - континентальна першість - клубні змагання... Такий варіант у принципі загартував би і так не слабких чорношкірих хлопців. Ефіопія і Кенія завжди дають газу на середніх та довгих дистанціях у легкій атлетиці. Можливо варто було б цим націям спробувати потрапити на футбольний мундіаль і звідси по-стаєрськи прийти до логічної зупинки, як і Блаттеру у травні 2015 року?