УКР РУС

ZIK припинив співпрацю з Андріюком

1 червня 2018 Читать на русском

Генеральний директор медіа-холдингу ZIK Ігор Туркевич повідомив про припинення співпраці з журналістом Костянтином Андріюком.

ZIK зробив заяву щодо висловлювань журналіста Костянтина Андріюка стосовно невиходу в ефір матеріалу про корупцію в ФФУ. Згодом канал опублікував його в YouTube.

"Жодних претензій до зібраного Костянтином матеріалу телеканал не має, це справді глибока та фахова робота. Однак повністю зданий журналістом до ефіру проект був 13 травня. На цей момент, а саме 7 травня, у проекті журналістських розслідувань "Наші гроші" вийшов сюжет під назвою "Ліга футбольної корупції. Хто заробляє на зелених газонах".

Подана у цьому розслідуванні інформація значною мірою дублювала факти, які у своєму матеріалі зібрав і Костянтин Андріюк. Аби з одного боку не пропонувати глядачеві застарілий матеріал (адже ми визнаємо, що не встигли за оперативністю колег з "Наших грошей"), а з іншого – не втратити зібрані нашим журналістом факти, Костянтину було запропоновано зробити масштабний цикл-розслідування "Президенти ФФУ: хто вони?". Де б у кожній серії дослідити причини корумпованості українського футболу, відштовхуючись від його епох та діяльності президентів, що ці епохи уособлювали. Йшлося про чотири повноцінні документальні серії, де мали б бути проаналізовані діяння Віктора Баннікова та Валерія Пустовойтенка, Григорія Суркіса, Анатолія Конькова та нинішнього очільника ФФУ Андрія Павелка", – йдеться у заяві каналу ZIK.

"Наголошуємо вкотре – жодних священних корів чи недоторканних чиновників для журналістів телеканалу ZIK не існує! Але й давати продукт другої свіжості в ефір, анонсуючи його як прем’єру, не в правилах телеканалу. Аби ні в кого не залишалось сумнівів у неупередженості та рівновіддаленості редакційної політики, ZIK розміщає проект Костянтина Андріюка на своєму YouTube-каналі.

Водночас, продовження подальшої співпраці з журналістом, який плутає поняття цензури з поняттям оперативності подачі матеріалу, вважаю недоцільним. Я особисто приймав на роботу Костянтина, тож двічі безуспішно намагався додзвонитися, однак його телефон відключено, а на робочому місці він відсутній. Сьогоднішня його заява видається мені вкрай дивною, адже ще учора увечері Андріюк у нашій розмові з неприхованим ентузіазмом висловлював готовність взятися за цикл розслідувань корупції в українському футболі, в тому числі і за президентства Григорія Суркіса. Категорично не хотів би вірити певним чуткам, але така різка зміна позиції Андріюка викликає у мене лише впевненість у правильності рішення про недоцільність подальшої співпраці", – сказав Ігор Туркевич.

"І останнє. Навіть за таких умов ZIK готовий надати майданчик для дебатів Костянтину Андріюку та Андрію Павелку. Сам на сам, без жодної "цензури", – додали в кінці заяви.