УКР РУС

Зідан, Бекхем та ще 8 найвідоміших провалів в історії чемпіонатів світу

10 червня 2018 Читать на русском

Навіть всесвітньо відомі зірки не завжди успішно виступали на чемпіонатах світу. "Футбол 24" пропонує вам пригадати найвідоміші випадки, коли гравці світового рівня відверто провалились в матчах Мундіалю.

Чемпіонат світу – вершина для будь-якого гравця. Абсолютно всі футболісти прагнуть у складі своєї національної команди стати якщо не тріумфатором турніру, то хоча б зіграти там. Багатьом це вдається.

Однак в історії неодноразово траплялись випадки, коли, здавалося б, гравці зі світовим ім'ям відверто розчарували у матчах Кубка світу. "Футбол 24" пригадує найвідоміші з них.

1. Девід Бекхем (Англія, ЧС-1998)

Це був перший Мундіаль для Бекхема. В матчі 1/8 фіналу проти Аргентини хавбек МЮ отримав безглузду червону картку, піддавшись на провокацію Дієго Сімеоне. Той матч став останнім для Англії на турнірі – Аргентина здобула перемогу в серії післяматчевих пенальті.

Прев’ю ЧС-2018, група G: Бельгія, Панама, Туніс, Англія – все, що треба знати

Сам Бекхем після цього ще довго залишався ангтигероєм для англійських фанатів. Лише перемога Манчестер Юнайтед в Лізі чемпіонів 1998/99 допомогла Бексу змінити гнів вболівальників на милість.

2. Зінедін Зідан (Франція, ЧС-2006)

До фінального матчу Мундіалю-2006 Зідан був героєм Франції. Він забив вирішальні голи у матчах 1/8 фіналу проти Іспанії та 1/2 фіналу проти Португалії, а у чвертьфіналі віддав асист. Та й фінал спочатку складався вдало для Зізу – він реалізував пенальті та вивів свою команд вперед.

Що було далі – знають всі. Скандальний удар головою Зідана в груди Матерацці увійшов в історію Кубків світу, а сам майбутній тренер Реала в одну мить перетворився з героя Франції в антигероя. Ще більш прикро, що цей матч став останнім для Зідана-гравця у кар'єрі.

3. Гонсало Ігуаїн (Аргентина, ЧС-2014)

Без сумніву, Ігуаїн – топ-форвард, проте вирішальні матчі Гонсало часто провалює. Так було і на ЧС-2014.

У фінальному матчі проти Німеччини Ігуаїн забив гол, який був незарахований арбітром. Пізніше, ще за рахунку 0:0, у форварда був божевільний момент, щоб вивести свою команду вперед, проте Ігуаїн схибив просто неймовірним чином. Покарання прийшло у вигляді голу Маріо Гьотце, який подарував титул Німеччині.

4. Давід Луїс (Бразилія, ЧС-2014)

Лідер захисту збірної Бразилії Тьягу Сілва пропускав півфінальний матч проти Німеччини через дискваліфікацію. Всі сподівання бразильців були покладені на Давіда Луїса, який є далеко не найнадійнішим оборонцем.

Уявна збірна з топ-футболістів, які не поїдуть на ЧС-2018: грала б у фіналі?

Німеччина це підтвердила – поразка Бразилії 1:7 стала чи не найбільш болючою в історії Селесао. Бундестім відверто знущався над бідолашним захистом збірної Бразилії, який міг отримати не 7 голів, а всі 10.

5. Ніколя Анелька (Франція, ЧС-2010)

Той Мундіаль став провальним для французів, які не зуміли вийти з групи та набрали лише 1 очко. Проте не лише це увійшло в історію Франції.

Наставник команди Раймон Доменек відсторонив від збірної форварда Ніколя Анелька вже по ходу турніру, також конфліктував з тренером і капітан команди Патріс Евра. Це був чи не найбільш провальний чемпіонат світу в історії Франції.

6. Фернандо Торрес (Іспанія, ЧС-2010)

Здавалося б, іспанці стали чемпіонати світу, які можуть бути претензії? Проте Торрес на турнірі і близько не демонстрував тієї форми, яку фанати звикли бачити у його виконанні.

ЧС-2018: 10 причин, чому Іспанія може виграти турнір

Наставник "Фурії Рохи" Вісенте Дель Боске у вирішальних матчах навіть не випускав Торреса у стартовому складі, втративши довіру до форварда. У матчах ЧС-2010 Торрес не зумів відзначитись жодного разу. Виправданням форварду можуть бути лише постійні травми в сезоні 2009/10.

7. Вейн Руні (Англія, ЧС-2006)

Тоді ще молода надія збірної Англії відверто розчарував на Мундіалі. Відновившись після травми вже після початку чемпіонату, Руні так і не відзначився жодним голом.

Вершиною провалу Руні стало вилучення в матчі 1/4 фіналу проти Португалії та конфлікт з Кріштіану Роналду, який буцімто випрошував у арбітра червону картку для свого одноклубника.

8. Франк Райкард (Нідерланди, ЧС-1990)

В матчі 1/8 фіналу ЧС-1990 хавбек Нідерландів Франк Райкард двічі плюнув у нападника німців Руді Фьоллєра. Сталося це протягом кількох миттєвостей. В підсумку обидва учасники епізоду були вилучені з поля, а матч завершився перемогою Німеччини з рахунком 2:1. Згодом німці стали і тріумфаторами турніру.

9. Фабіо Каннаваро (Італія, ЧС-2010)

Мундіаль-2006 завершився тріумфом Італії, а її капітан Фабіо Каннаваро отримав "Золотий м'яч". До ПАР через 4 роки італійці їхали з метою захистити свій титул, проте все вийшло дуже провально.

Невихід з групи, у якій грали Словаччина, Нова Зеландія та Парагвай інакше не назвеш. "Скуадра Адзурра" здобула лише 2 очки. Як описали італійські ЗМІ виступ команди Ліппі – Берлінська стіна впала (тріумфальний ЧС-2006 відбувався саме в Німеччині).

Одним із головних антигероїв турніру став якраз Фабіо Каннаваро, який здійснив кілька абсолютно нехарактерних для себе помилок.

10. Ікер Касільяс (Іспанія, ЧС-2014)

Іспанія виграла 3 поспіль великі турніри – у 2008, 2010 та 2012 роках. Тому фіаско команди на ЧС-2014 у Бразилії стало шоком для всіх. Жах розпочався з першого ж матчу, у якому Нідерланди перемогли іспанців з рахунком 5:1. У другому турі Іспанія програла Чилі та втратила шанси на продовження боротьби.

Високо злітаєш – боляче падаєш. Саме так сталось як з командою, так і з Ікером Касільясом, який по суті "привіз" два м'ячі у поєдинку з Нідерландами та не рятував проти Чилі. У третьому поєдинку з Австралією, який вже нічого не вирішував, ворота захищав Пепе Рейна.