УКР РУС

Живі і дихають. Чорноморець перед сезоном-2017/2018

10 липня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

"Футбол 24" аналізує стан готовності "моряків" до 27-го чемпіонату України.

Свій третій повноцінний сезон біля керма одеського клубу Олександр Бабич розпочинає якщо не з вихідних позицій, то далеко не з того місця, до якого команду вдалося підготувати в ході минулого чемпіонату. Відчутні кадрові втрати наразі змушують тренера думати не про те, як би розвинути успіх, а про речі приземленіші.

9 липня. Чорноморець – Маріуполь – 1:3

Програні з однаковим рахунком 1:3 першоліговому Миколаєву і дебютантові Прем’єр-ліги Маріуполю контрольні поєдинки демонструють, що в майбутньому чемпіонаті Чорноморцеві буде не те що складно знову боротися за місце в першій шістці – актуальним може стати питання збереження прописки в елітному дивізіоні.

Як грали у сезоні-2016/2017

У попередньому чемпіонаті "моряки" здивували. З того часу, як Олександр Бабич очолив Чорноморець взимку 2015-го, виплекана ним молодь набралася досвіду, зміцніла й почала показувати зуби навіть ґрандам вітчизняного футболу. Після невдалого старту (одне очко в трьох матчах) одесити видали восьмиматчеву безпрограшну серію і при цьому воротар Євген Боровик не пропускав голів у шести зустрічах поспіль. Вінцем цього відрізку стала домашня нічия з Динамо.

Попри непереконливий старт у весняній частині, з першої шістки Чорноморець все ж не вилетів, а на старті другого етапу завдав у Харкові сенсаційної поразки Шахтареві. Однак загалом навесні "моряки" виглядали не так переконливо, як у першій частині сезону. Після переходу в Карпати Боровика не такою надійною стала воротарська позиція, потребували свіжої крові інші ланки. Замість того влітку на Чорноморець очікував великий розпродаж.

Тенденції

Після Революції Гідності Чорноморець поряд із багатьма іншими українськими клубами змушений відмовитися від життя на широку ногу. Власник клубу Леонід Клімов почав рахувати гроші, а не тринькати їх направо й наліво, з потребою і без. Звісно, до самоокупності вітчизняним футбольним клубам ще далеко, але саме до неї ті ж одесити зараз прагнуть. Тому й, намагаючись триматися на плаву і не влазити в борги, продають найкращих своїх футболістів. Відповідно й турнірні завдання ставляться, виходячи з рівня комплектації.

Пішли: Давид Хочолава (Шахтар), Олег Данченко (Анжи, Росія), Владислав Кабаєв (Зоря), Різван Аблітаров (Атирау, Казахстан), Дмитро Коркишко, Олександр Андрієвський*

Прийшли: Вадим Яворський (Гірник-Спорт), Сергій Петько (Верес), Іван Бобко (Дебрецен), Артем Філімонов (Карпати), Сергій Політило (Окжетпес, Казахстан), Віталій Каверін, Денис Балан (Черкаський Дніпро), Олександр Рахманінов (Білорусь), Отар Бернадзе (Грузія)

* – курсивом виділені ті трансфери, які ще офіційно не відбулися

Якщо вірити офіційному сайтові Чорноморця, то наразі обойма основного складу налічує 15 футболістів. Серед них поки не вказані два гравці, які повернулися з оренди – Вадим Яворський та Сергій Петько. Судячи з протокольних даних про вчорашній контрольний поєдинок з Маріуполем, не менше шістьох футболістів, прізвища яких тримаються в таємниці, перебувають в Одесі на оглядинах. Список потенційних новачків наразі виглядає доволі привабливо. Особливо з урахуванням, що "моряки" на додачу ще можуть домовитися з Динамо про продовження терміну дії оренди півоборонця Олександра Андрієвського.

Днями також з’явилася інформація, що в Чорноморець після невдалої спроби закріпитися у Львові може повернутися опорний хав Артем Філімонов, котрий має славу одного з найбільших грубіянів українського футболу. Карпати виставили Артема на трансфер і Олександр Бабич начебто має бажання одного з осьових виконавців Чорноморця торішнього зразка в обойму повернути. Власне, Бабич не бажав прощатися з Філімоновим й узимку цього року, однак з команди Артем пішов з ініціативи генерального директора ФК Сергія Керницького, якого підтримали вболівальники клубу. Як відомо, з травня пан Керницький у Чорноморці не працює, а отже й вірогідність повернення Філімонова виглядає доволі високою.

Орієнтовний склад: Д. Безрук (Каневцев) – О-др Каплієнко, Азацький, Є. Мартиненко, С. Люлька – Є. Смирнов, О-др Машнін – М. Третьяков, К. Ковалець, Татарков (Сільвіо) – Хобленко (Еліас)

Якщо клубові вдасться підписати вище перелічених потенційних новачків, то конкуренція за місце в складі зросте доволі суттєво. Зрозуміло, що Бобко, Філімонов чи Політило з їх досвідом здатні грати в основі вже й зараз. Про Віталія Каверіна чогось категоричного говорити не можна, бо впродовж цього року він був без клубу. Можливостей білоруса Рахманінова чи грузина Бернадзе не знаємо.

8 липня. Чорноморець – Миколаїв – 1:3

Наразі Бабич давав зрозуміти, що найвірогіднішою є поява в Чорноморці 23-річного вихованця одеського футболу Дениса Балана, котрий з 2010 року впродовж чотирьох сезонів знаходився у системі київського Динамо, виступав за дубль Дніпра, а останнім часом здобував ігрову практику в друголіговому Реал-Фармі й першоліговому Черкаському Дніпрі.

Чого бракує

Навіть з урахуванням можливих придбань Чорноморцеві бракує оборонців. Бодай кількісно. До якості теж є запитання, адже якщо в четвірки потенційно основних беків досвід є, то про тих, хто буде в резерві, такого сказати не можна.

На що претендуватимуть

За підбором виконавців Чорноморець виглядає однією з найслабших команд української еліти. Сильніший за Сталь, приблизно рівний із Зіркою, але гірше вкомплектований у порівнянні з іншими претендентами на місце в першій шістці. Зрештою, те саме говорили й напередодні попереднього чемпіонату. Потенціал одеського футболу, рівень підготовки молодих гравців у місцевих юнацьких школах дають підстави прихильникам Чорноморця дивитися в майбутнє без відчаю. Якось буде.

В переддень крутого піке. Сталь перед сезоном-2017/2018