УКР РУС

Життя без Фреда

7 березня 2017
Автор: Сергій Тищенко

«Шахтар» може втратити свого провідного гравця. Резерв для короткострокової замінив команді є. Дискваліфікація Фреда може стати дуже гарною можливість для українських футболістів гірників.

~~Бразильський легіонер «Шахтаря» Фред близький до продовження дискваліфікації за допінг. Другу половину сезону 2015-2016 він вже пропустив через дискваліфікацію. Антидопінгова інстанція була не задоволена цим рішенням і хотіла більшої дискваліфікації. Схоже, що вони досягли свого. Зазвичай прийом допінгу гравцем та відмова від каяття тягне на два роки. Але можливі різні нюанси. Подивимося, як буде далі. Поки точного терміну немає.

Для гравця це означає відсутність серйозних перспектив на майбутнє. Навряд чи його із такою історією, коли –небудь покличуть в збірну Бразилії( до речі, під час виступу за яку у крові Фреда знайшли заборонені препарати) та трансфер у серйозний клуб із такою історією теж майже не можливий.


Для «Шахтаря» це означає великі фінансові втрати: клуб буде платити зарплату гравцеві, який не буде грати( якщо не розірвуть контракт) та відсутність багатомільйоного трансферу в майбутньому. Як я вже писав вище, навряд чи знайдеться серйозна команда, яка захоче купити гравця за великі гроші із таким негативним досвідом.


Також для донецької команди окрім фінансових втрат актуальними стають і ігрові проблеми. Замінити провідного гравця будь –якій команді буде важко, особливо виходячи із економічної та політичної ситуації в країні, яка зараз у нас є. Хоча сам гравець довів, що він має велику силу волі і готовий боротися із проблемами. Повернувшись до «Шахтаря» після піврічної перерви бразилець виглядав абсолютно в ігровому тонусі, неначе ніякої дискваліфікації і не було.


Якщо зараз дискваліфікації складе знову пів року, так нічого страшного в цьому не буде. «Шахтар» має доволі великий відрив в чемпіонаті від «»Динамо», який здатний не розтринькати без Фреда, а наступний матч в єврокубках більш за все проведе аж у вересні місяці.


Давайте спробуємо розібрати всі можливі ситуації:


Власний резерв. Минулої весни «Шахтар» доволі вдало грав і без Фреда дійшовши до півфіналу ЛЄ. Тодішній тренер команди Мірча Луческу не почав нічого вигадувати, а довірив місце бразильця опорника Малишеву, який в опорній зоні грав разом із Степаненком, а вище розташовувався Коваленко. Звичайно, що конструктиву від опорників стало менше, але це компенсовувалося надійністю, конструктивні дії та вихід із оборони «Шахтар» проводив через інших гравців. Також можливий варіант із Коваленком в опорній зоні, а на місці атакуючого півзахисника може зіграти Тайсон, або Алан Патрік. Не виключав би варіант із переходом на гру в два чистих нападаючих, в такому разі Коваленко зможе грати в опорній зоні і буде вести гру команди, як це робив Фред.


Довіра молоді. На зборах активно грали молоді гравці Олександр Зубков та В’ячеслав Танковськй. Зубков тільки 20 років, він ще дуже молодий гравець. За своєї позицією він більше атакуючий гравець, йому буде важко у такому віці грати на такій відповідальній позиції, як опорник. Тим паче, що у «Шахтарі» вона має ключову роль. Припускаю, що молодий український хавбек буде більше грати, але підміняючи Коваленка, який має більше шансів зайняти місце Фреда. Танковський у Фонсеки був прямою заміною Фреду. В нього є хороше бачення поля, техніка, пас, але він не такий швидкий, як бразилець. У дублі є Коробенко. Минулої зими Мірча Луческу брав його на зимові збори, але поки у Фонсеки він довірою не користується.


Орендовані гравці. Руслан Малиновський зараз розігрався у Бельгії. Має асист та голи. Його контракт належить гірникам. Саме в «Генку» із Руслана зробили опорного півзахиснка із атакуючими функціями. В «Зорі» він більше грав ближче до нападаючого. В принципі, це дуже хороший варіант, але він буде можливий тільки із літа, бо трансферне вікно зараз зачинене. Щоправда є один нюанс: в чемпіонаті Бельгії більше відкритого футболу, і сам «Генк» більше контратакуюча команда, тоді, як «Шахтарю» більшість матчів потрібно грати першим номером.


Вихід на трансферний ринок. Такий варіант теж можливий, але він мало ймовірний. За воєнні роки «Шахтар» поки не купував жодного гравця із –за кордону. Не думаю, що в Україні є такий гравець, який може розглядатися, як заміна Фреду. Закордонного гравця буде дуже важко переконати їхати в клуб, який проживає поза своїм містом, немає бази, і постійно знаходиться в роз’їздах. До того ж, рівень чемпіонату України зараз дуже впав. Трансфер сильного гравця можливий, але це буде дуже не дешеве задоволення.

Прогноз: Я думаю, що якщо дискваліфікація підтвердиться, так до літа Фреда буде підміняти хтось із пари Коваленко – Танковський. Влітку всі шанси повернутися має Малиновський. Якщо дискваліфікація буде довгою, так не виключав би вихід на трансферний ринок в пошуку гравця на цю позицію