УКР РУС

Жах Мудрика, не одна жертва Саки, круті дебютанти рятують репутацію Ротаня – оцінки збірній України за фіаско на Вемблі

27 березня 2023 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Збірна України програла Англії з рахунком 0:2 в другому турі кваліфікації на Євро-2024. "Футбол 24" оцінює роботу футболістів і тренерського штабу в цьому матчі. Максимальний бал – 10. Враховуємо рівень суперника.

Голкіпер

Анатолій Трубін – 6,5

У пропущених голах провини голкіпера немає: Сака ідеально влучив, перехопити подачу на Кейна було нереально. Нічого грандіозного Трубін також не показав. Взяв кілька нескладних ударів (загалом 6 сейвів), але помилився і ледь не подарував м'яч Маддісону. Анатолій допомагав сміливо розігрувати від воріт, а в критичних ситуаціях з непоганою точністю вибивав вперед.

Англія спокійно обіграла Україну – шалені експерименти Ротаня, легкі пропущені голи, безнадійний старт відбору Євро-2024

Захисники

Олександр Караваєв – 4

Поплив тотально. Універсал Динамо вийшов на поле Вемблі на тремтячих ногах і помилявся в простих ситуаціях. Програна позиція Кейну перед першим голом – лише один яскравий епізод з багатьох подібних. Роль Маліновського передбачала, що Караваєв буде активно підключатися до атак, але він не запропонував нічого, крім передач назад.

Олександр Сваток – 7,5

Найкращий гравець збірної України. Сваток сміливо боровся з Кейном і часто виходив переможцем з цих дуелей. Забезпечив присутність України на другому поверсі (75% виграного повітря). Водночас дебютант не боявся розігрувати під тиском і навіть вирізав класний пас з глибини під удар Яремчуку – на жаль, в офсайд. Щоправда, якби арбітр судив строгіше, враження були б трішки гірші: Сваток збив Кейна у штрафному на перших хвилинах, а потім кілька разів грубо сфолив, не отримавши жовтої.

Микола Матвієнко – 6

Інший рівень досвіду великих матчів – інший рівень вимог. Матвієнко зачищав штрафний майданчик виносами та блокував удари. Однак перед другим голом партнери залишили його самого проти Саки на гектарі вільного простору. Захисник Шахтаря опинився в напівпозиції та не зумів накрити суперника. Вміння Миколи віддати класний пас через все поле вчора не дуже цінувалося – зазвичай потрібно було просто штовхнути м'яч в ноги Зінченку.

Віталій Миколенко – 5

Жертва Саки. Миколенку не пощастило грати проти MVP матчу. Він завжди був на крок позаду від Саки – як в думках, так і в ногах. Кілька разів встиг постелитися у підкаті, але його фланг тероризували з такою частотою, що успішні дії склали мізерний відсоток. Плюс обрізки.

Півзахисники

Тарас Степаненко – 5,5

"Not great, not terrible". Без м'яча Тарас традиційно працював найбільше, жорсткими підкатами зустрічав Беллінгема, найчастіше перехоплював. І все одно регулярно (4 рази) дозволяв англійцям себе проходити. А під час побудови атак виглядав п'ятим колесом – не знав, куди себе подіти в центрі між майстрами розіграшів Матвієнком, Зінченком, Судаковим і Маліновським.

Олександр Зінченко – 6

Здається, капітанська пов'язка негативно вплинула на ефективність Зінченка. Відчуваючи відповідальність, він намагався контролювати всю команду, всім підказувати. Найпроблемніша зона була поруч на фланзі, тому Сашко пішов самотужки виправляти ситуацію. Саку стримати не допоміг, а центр поля оголив. Наслідок помітний перед другим пропущеним, коли Зінченко захопився страхуванням Миколенка та Мудрика, залишивши дірку в опорній. Капітан виділявся розумінням гри, але від незмінного чемпіона АПЛ чекали більшого.

Георгій Судаков – 7

А від 20-річного хавбека Шахтаря, який вперше вийшов в офіційному матчі збірної, навпаки не чекали настільки зрілого футболу. Судаков – один з небагатьох, хто пам'ятав про необхідність виходу в атаку і шукав варіанти попереду. Старався просувати м'яч і передачами, і на дриблінгу. Георгій розумів свої функції та підіймався до Яремчука, щоб зустрічати опонентів. Виграв 70% дуелей. Позитивні враження.

Форварди

Руслан Маліновський – 5

Руслан отримав подвійну роль: без м'яча прикривав фланг, а під час спроб побудувати атаку зміщувався в центр. Не мав успіхів в жодному аспекті. Маліновський мало допомагав Караваєву, відпускаючи Чілвелла. З м'ячем відчайдушно намагався щось вигадати, але суперники весь час висіли на лівій нозі. Слабко.

Михайло Мудрик – 4

Найгірший на полі. Мудрик програв 90% єдиноборств і мав стільки ж втрат (12), як точних пасів (14). Сумні цифри. Навіть з врахуванням того, що Михайло тримав досить високу позицію для контратак і часто відігрував у дотик. В обороні лише позначав відбір, кинувши Миколенка напризволяще. Загальний доробок Мудрика: один ривок в офсайд (з невдалим пасом) і абсолютна інертність перед Сакою, коли той вирізав гольову передачу на Кейна.

Роман Яремчук – 5

Важко оцінювати форварда, який 7 разів зустрівся з м'ячем на чужій половині. І це не провина Яремчука – Довбик за 20 хвилин взагалі жодного разу не торкнувся до м'яча. Просто така гра, просто такі умови. Водночас з кожного дотику Роман старався витиснути максимум тонкими передачами. Висока лінія оборони Англії постійно залишала Яремчука в офсайді. Неточний удар з офсайду (всі догравали епізод) – це вже погано, це те, чому ми не чекали форварда Брюгге в основі збірної.

Запасні

Едуард Соболь – 5

Отримав у спадок Саку і трішечки погасив пожежу на фланзі. Однак, можливо, сам Сака до того часу збавив оберти та втомився.

Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Артем Довбик і Євген Коноплянка (на чотирьох 15 дотиків до м'яча) – без оцінки

Тренер

Руслан Ротань – 5,5

Україна не завдала жодного удару з меж штрафного майданчика і дозволила Англії завдати 17 таких ударів. Цим все сказано – план на гру не спрацював. Проблема не в поразці, а в немічності.

Тренерський штаб перемудрував, намагаючись виділити кожному футболісту максимально ефективну роль. Але Ротань не врахував, як це все повинно злитися в дієвий механізм. І не врахував суперника, який завдяки своєму класу легко вдарив у слабкі місця.

Саутгейт будує гру через фланги – хіба Мудрик і Маліновський були найкращими варіантами, щоб відпрацьовувати назад? 4-5 креативних українських футболістів опинялися поруч у власній опорній зоні та просто не знали, кому і як віддати вперед – яким був задум?

Зрештою, Англія була занадто сильна, а ставка на Сватка та Судакова спрацювала повністю. Тому знищувати Ротаня не варто. Він хотів зіграти сміливо, не зраджуючи своєму баченню футболу (і своєму куму-жартівнику).