УКР РУС

"Зеніт" їде до Франції за путівкою в плей-офф, а "Гент" намагатиметься дати бій "Валенсії". Ліга чемпіонів. Група H. Анонс

4 листопада 2015 Читать на русском

Після 4 туру Ліги чемпіонів в групі H може визначитися подальша доля команд в найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

«Ліон» – Зеніт»

4 листопада. 21:45. Ліон. Стадіон "Жерлан". Арбітр - Фелікс Брих (Німеччина)

Справи команд в групі діаметрально протилежні. Пітерці не програли жодного з останніх 12 поєдинків в усіх турнірах, а в цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів набрали максимальну кількість очок і впевнено лідирують в групі. Відтак принаймні нічия у Франції дозволить підопічним Андре Віллаша-Боаша гарантувати собі місце в плей-офф.

У Юбера Фурньє настрій не такий позитивний, оскільки його команда наразі займає передостанню сходинку в групі, маючи всього одне очко в активі та випереджаючи останній «Гент» лише за різницею голів. Навіть більше, якщо «Валенсія» здолає бельгійців в паралельному матчі, французи попрощаються з найпрестижнішим клубним турніром Старого Світу. До слова, на євроарені два своїх останніх домашніх матчі «ткачі» програли: було це і з «Валенсією» (0:1) в поточному розіграші Ліги чемпіонів, було навіть і з румунською «Астрою» (1:2) в раунді плей-офф Ліги Європи минулого сезону. Натомість у внутрішній першості справи у «Ліона» йдуть дещо краще – в двох останніх турах він здобув дві перемоги над «Тулузою» (3:0) та «Труа» (1:0), і наразі займає друге місце, однак відстає від першого ПСЖ аж на 10 пунктів. Варте уваги і те, що в «Анже» та «Сент-Етьєна», які йдуть нижче, так ж кількість очок, проте гірші додаткові показники, а 5-й «Кан» відстає лише на один бал.

«Зеніт» своєю чергою після домашньої «сухої» нічиєї з «Мордовією» також відстає від лідера (ЦСКА) на 10 очок, однак в цьому випадку йде 4-м, але відстає від другого («Ростов») та третього («Локомотив») місць лише на один пункт.

Щодо кадрів, то у росіян під питанням участь головної зірки команди бразильця Халка, а без нього пітерці виглядають надто безсило. Крім нього, до Франції не полетіли Віктор Файзулін та основний центральний захисник Есек’єль Гарай. Щодо господарів поля, то в них проблеми набагато серйозніші. З початку жовтня не грає Мілан Бішевац , а Клеман Греньє та Гейда Фофана ще взагалі не з’являлись на полі в поточному сезоні. Також в лазареті продовжують перебувати Набіль Фекір і Альдо Калулу, а вихід Стіда Мальбранка під питанням.

Що стосується підсумку гри, «Зеніту» під силу здобути для себе позитивний результат, однак без Халка та Гарая зробити це буде надто проблематично, натомість «Ліон» намагатиметься всіма силами зачепитись за місце серед 16-ти найкращих команд Європи.

«Гент» - «Валенсія»

4 листопада. 21:45. Гент. Стадіон «Гент Стедіум». Арбітр – Даніеле Орсато (Італія)

Минулого сезону буйволи вперше в своїй історії стали чемпіонами Бельгії, що дозволило їм дебютувати одразу ж в груповому турнірі Ліги чемпіонів. «Гент» демонструє досить непогану гру, що показали хоч і програні, зате з високо піднятою головою, матчі проти «Валенсії» та «Зеніта», які завершились з однаковим рахунком 1:2. Крім них, була ще нічия з «Ліоном» (1:1), який в таблиці бельгійці якраз і випереджають.

В Лізі Жупіле «Гент» поки йде без поразок та випереджає другий «Андерлехт» на один бал. В минулому ж турі підопічні Хайна Ванхазебрука впевнено здолали «Лювен» із рахунком 2:0 та вперше за 8 матчів не пропустили жодного голу.

Щодо «ВаленсіЇ», то наразі в групі вони займають другу сходинку. Після стартової поразки від «Зеніта» (2:3) іспанці зуміли взяти себе в руки та здобули дві перемоги над «Ліоном» і «Гентом». Відтак у разі перемоги валенсійці забезпечать собі місце в раунді плей-офф Ліги чемпіонів.

Щодо Прімери, то там підопічні Нуну Ешпіріту Санту займають 7-му сходинку, чергуючи перемоги з поразками. В минулому ж турі вони розтрощили інший валенсійський клуб «Ленванте» із рахунком 3:0.

Відтак настрій у «кажанів» перед звітною грою позитивний, і вони намагатимуться здобути третю перемогу поспіль в чемпіонській Лізі. Натомість бельгійці можуть їм протиставити досить організовану гру в обороні, тому легко в цьому матчі гостям точно не буде.

Андрій Шляхтін, Футбол 24