УКР РУС

Зелена картка в футболі. Що це?

10 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" розбирається з новинкою в суддівському інструментарії, якою нещодавно стала так звана "зелена картка". Яке значення вона має, за що заохочує і де пройшла перше випробування – в нашому матеріалі.

Кожен, хто цікавиться футболом, добре знає кольори карток, які має в своєму арсеналі рефері. Жовтими і червоними картками, які застосовуються для покарання, в сучасному футбольному світі нікого не здивуєш. Але не так давно з'явилася ще й символічна зелена, яка буде не черговим "батогом", а своєрідним "пряником" для футболіста, чиї дії на це заслуговують.

Де і коли з'явилася зелена картка

Президент італійської серії Б Андреа Абоді

Батьківщиною нестандартного заохочення для футболістів стала Італія. В серії B вирішили запровадити зелені картки восени 2015-го року, але можливість застосовувати їх судді отримали лише перед початком сезону 2016/17. Керівництво Федерації футболу Італії має намір боротися за чесність і чистоту в футболі, і за словами президента Серії Б Андреа Абоді, це допоможе зробити гру кращою в моральному аспекті.

Зелена картка буде відігравати лише символічну роль. Не можна сказати, що це буква закону. Наша комісія з етики гри вирішила запропонувати такий експеримент. Така ініціатива повинна змусити футболістів грати з взаємними повагою та честю. Зелена картка повинна додати до футболу мораль і чесну гру.

На відміну від звичних нам жовтої і червоної карток, "зеленої картки" (у прямому значенні) перед собою гравці не побачать, адже в матеріальному вигляді її не існує, а її застосування лише відзначається арбітром в протоколі поєдинку.

За що можна отримати зелену картку, і що це дасть гравцю

Крістіан Галано – гравець італійської "Віченци", який першим отримав зелену картку

Знову ж таки, порівнюючи зелену картку із жовтою і червоною, можна із впевненістю сказати, що вона не буде так часто з'являтися у протоколах поєдинків, як її добре відомі матеріальні "сестри". Для того, щоб награти на її отримання, футболісту необхідно проявляти себе із якнайкращої сторони не лише у вигляді відсутності порушень, але й в певних ситуаціях, де необхідно бути до кінця чесним, порядним і готовим зізнатися у своїй неправоті. Чіткого списку дій, за які можна стовідсотково отримати це заохочення поки немає, проте президент серії Б Андреа Абоді спробував пояснити, що це повинні бути нестандартні вчинки.

Її будуть показувати за те, що рідко зустрічається в футболі. Ні, якщо на газоні лежить гравець, і ви вибили м'яч в аут, вам зелену не дадуть.

Передбачається, що рефері може відзначити гравця зеленою карткою за допомогу в прийнятті рішення (коли гравець сам зізнається в порушенні правил, за умови, якщо арбітр цього не помітив, або помилково трактував епізод на користь команди порушника). Підтвердження цьому вже мало місце у першому випадку із "врученням" зеленої картки, про яке йтиметься далі.

Стосовно наслідків отримання картки для футболіста, то вони будуть швидше іміджевими, аніж матеріальними. Тих, хто отримає такі зелені картки, будуть символічно винагороджувати за підсумками сезону чимось на зразок трофею "За чесну гру". Як вже було сказано, цей вид заохочення має символічний характер і його метою є, перш за все, підвищення рівня чесності і людяності серед футболістів.

Коли і за яких обставин зелена картка вперше була застосована

Марко Маінарді – арбітр, який першим застосував зелену картку в світовій суддівській практиці

Вперше в історії футболу гравець однієї з команд удостоївся зеленої картки у матчі італійської серії Б "Віртус Ентелла" "Віченца" (4:1), який відбувся 1 жовтня 2016-го року. Гравець "Віченци" Крістіан Галано пробив у напрямку воріт суперника і арбітру зустрічі Марку Маінарді здалося, що м'яч зачепив когось із захисників "Віртус Ентелли". Він призначив кутовий, проте Галано зізнався, що його постріл перетнув лінію поля без участі суперника. Кутовий було скасовано, а сам гравець за свій чесний вчинок був удостоєний нового виду заохочення, що було внесено до протоколу матчу.

До вашої уваги відео епізоду, за який гравець був винагороджений за допомогою ноу-хау у футболі.

Футбол вже не буде колишнім. 10 змін у правилах гри в 2016 році