УКР РУС

"Зебри" чи єрусалимська "Сім'я". Знайомство із суперниками "Зорі" у ЛЄ

17 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" знайомить з можливими суперниками луганської "Зорі" у 3-му кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

"Шарлеруа"

Королівський клуб "Спортінг Шарлеруа" походить із однойменного міста Шарлеруа у бельгійській провінції Ено. Команда була заснована у 1904 році, а вперше потрапила у елітний дивізіон у 1947 році. Проте клуб вилітав у нижчі дивізіони. З сезону 1985/86 "Шарлеруа" є постійним учасником Про Ліги.

Найвищими досягненнями команди є фінал Кубка Бельгії сезонів 1977/78 та 1992/93, але обидва фінали були програні. У далекому сезоні 1968/69 "Шарлеруа" зайняв друге місце у бельгійській Про Лізі, що є найбільшим успіхом у історії клубу.

Домашньою ареною клубу є "Стад де Пайс", який з 1939 по 1999 носив назву "Мамбург". Арена "Стад де Пайс" приймала матчі чемпіонату Європи-2000. Наразі арена вміщує 16 тисяч вболівальників.

У вересні 2005 року ФК "Шарлеруа" разом з футбольною організацією G-14 (яка наразі вже не існує) подав в суд на ФІФА за те, що втратив свого гравця Абделмаджида Ульмерса на 8 місяців через травму у матчі за національну збірну Марокко.

Основними кольорами "Шарлеруа" є "чорний і білий". Футболки команди є смугастими, тому за командою повелося прізвисько зебри.

Варто відзначити, що за "Шарлеруа" у сезоні 2005/06 виступав екс-гравець київського "Динамо" та збірної України Сергій Серебренніков, який наразі працює головним тренером бельгійського "Русарле".

У бельгійців у складі немає відомих футболістів чи суперзірок. Переважна більшість гравців команди - бельгійці, французи та африканці.

Орієнтовний основний склад "Шарлеруа": Паннето - Марінос, Деваст, Мартос, Н'ганга - Ндонгала, Марк, Саглік, Таінмон - Поллет, Кебано.

"Бейтар"

Щодо "Бейтару", то ізраїльський клуб має довгу історію. Однак зупинимося на сучасному етапі. З початку 2000-х років клуб зіткнувся з фінансовими проблемами. У 2005 році "Бейтар" придбав бізнесмен російського походження Аркадій Гайдамак. Клуб ожив, зробивши кілька якісних придбань і змінивши головного тренера, зайняв третє місце у національній першості і кваліфікувався на Кубок УЄФА. В цей період команда завоювала своє 6-е чемпіонство.

У сезоні 2010/11 в клуб прийшли нові інвестори з США, але в останній момент вони відмовились спонсорувати команду через великі борги, які з'явились у "Бейтара" за президентства Гайдамака. У 2013 році Гайдамак продав клуб із величезними боргами  Елі Табібу. Президент позвільняв кількох вищих керівників та тренера команди. У 2014 році до керма команди прийшов тренер Гай Леві, який зумів вивести команду до єврокубків вперше з 2007 року. У червні новим головним тренером "Бейтару" став Слободан Драпіч. Саме він готував команду до матчів із "Шарлеруа", у якому єрусалимська команда поступилась зі скандалом 1:5.

Гучний скандал на матчі організувало фанатське угруповання "Бейтара", яке зветься "Сім'я" і відзначається своєю нетерпимістю та арабів і мусульман. На матчі у Бельгії вони влаштували безлади і наразі у Ізраїлі почались масові арешти винуватців.

На протязі багатьох років фанати мали величезний вплив на політику клубу, зокрема на кадрові рішення в команді, на посаді головного тренера. "Сім'я"  відома в Ізраїлі радикальна група футбольних фанатів, яка виступає різко проти арабського світу. Фанати дуже пишаються тим, що у команді не було, фактично жодного тренера чи гравця, який сповідує іслам. До команди приходило два гравці мусульманина з Таджикистану та Нігерії, але, не витримавши там і місяця через тиск фанатів, покинули клуб.

У 2013 році фанати "Бейтара" підняли черговий скандал, який вийшов на державний рівень. Після підписання двох гравців чеченського походження "Сім'я" вивісила на одному з матчів банер "Бейтар" - назавжди чистий від арабів", що викликало неабияке невдоволення навіть в уряду країни. Фанати, що тримали банер були заарештовані. У відповідь на це їхні побратими відкрили вогонь з вогнепальної зброї по офісу "Бейтара". Керівник Ізраїля Беньямін Нетаньяху, який є вболівальником "Бейтара" назвав поведінку фанатів клубу "низько" і "расистською". Коли один із чеченських новачків команди забив свій перший гол у чемпіонаті за "Бейрат" - сотні невдоволених фанів команди демонстративно залишили трибуни.

Марк Копич, Футбол 24