УКР РУС

Зброя суперників. Кого варто остерігатися українським клубам у найближчих матчах ЛЄ

2 жовтня 2014
Автор: Віктор Самосват

Персональне знайомство із суперниками наших клубів у другому турі Ліги Європи. Вашій увазі найнебезпечніші футболісти у складі «Сент-Еттьєна», «Локерена» і «Стяуа».

Ще не встигли як слід вщухнути емоції від поєдинку «Шахтаря» та «Порту», а вже час налаштовуватися на нові переживання за українські клуби у єврокубках. Завтра, 2 жовтня, «Дніпро», «Металіст» та «Динамо» зіграють матчі другого туру групового етапу Ліги Європи, а протистоятимуть нашим командам «Сент-Етьєн», «Локерен» і «Стяуа» відповідно.

Кожен із поєдинків без перебільшення можна вважати ключовим для вітчизняних клубів. Дніпропетровці відправляються у Францію, де зустрінуться зі своїм прямим конкурентом у боротьбі за путівку до весняної частини турніру. Харків’янам після домашньої поразки від «Трабзонспору» бажано брати максимум очок в Бельгії. А кияни, які зацікавлені у завоюванні першої сходинки в групі, повинні вдома долати опір румунів.

Завдання цілком реальні, але не такі прості, як може здатися на перший погляд. У складі команд-суперників вистачає гострих гравців, які можуть стати на заваді у досягненні позитивних для українських клубів результатів. Тож, напередодні відповідальних матчів є сенс загострити увагу саме на таких виконавцях.

Розглянемо по три найгрізніших футболіста у складі кожної з команд.

«Сент-Етьєн»

Кевін Монне-Паке

Досьє

Дата народження:   19.08.1988 (26 років)

Амплуа:   крайній півзахисник, вінгер

Громадянство:   Франція

Ігровий номер:   22

У клубі:   з червня 2014 року

Матчі за збірну: 7 матчів за молодіжну збірну U-21, 0 голів

Характеристика

Талановитий крайній хавбек лише влітку перебрався у «Сент-Етьєн», але вже встиг стати гравцем стартового складу «зелених». До цього Монне-Паке провів по чотири сезони у «Лансі» та «Лор’яні». У свої 26 років француз перебуває на піку ігрової  і фізичної форми.

Як і належить справжньому вінгеру, Кевін володіє досить високою швидкістю, що дозволяє худорлявому французу з легкістю втікати від захисників і створювати небезпечні моменти біля воріт суперника. Граючи на фланзі, Монне-Паке володіє всіма навичками центрфорварда. Вміння грати спиною до воріт, замикати простріли та бути першим на добиванні не раз ставали у нагоді його команді. Крім того Кевін непогано грає на другому поверсі.

У поточному сезоні 26-річний крайній нападник зіграв 7 матчів чемпіонату Франції та забив 1 гол. Ще один гол Монне-Паке забив у ворота турецького «Карабюкспору» у рамках кваліфікації Ліги Європи. Саме цей гол дозволив французькій команді звести двоматчову дуель до серії пенальті і пробитися у груповий раунд турніру.

Макс Градель

Досьє

Дата народження:   30.11.1987 (26 років)

Амплуа:   крайній півзахисник, вінгер, нападник

Громадянство:   Кот-д’Івуар

Ігровий номер:   7

У клубі:   з 2011 року

Матчі за збірну: 27 матчів, 3 голи

Характеристика

Градель є вихованцем англійського «Лестер Сіті». Однак, за 5 сезонів на Туманному Альбіоні івуарієць встиг пограти не лише за рідний клуб, але і за «Борнмут» та «Лідс». Останні 3 сезони 26-річний вінгер є креативним крилом атаки «зелених».

Швидкий та напористий Градель є справжнім головним болем для суперників. Своєю непересічною технікою він покрутив хребці не одному захиснику. Завжди націлений на ворота та заряджений на боротьбу івуарієць однаково вправно асистує партнерам та вражає ворота сам. Коронним прийомом Макса є швидкісні діагональні прориви з флангу до штрафної площі.

У поточному сезоні Градель провів 7 поєдинків і забив 1 гол (вразити вдалося ворота «Реймса»). Також на рахунку івуарійця асист у матчі з «Карабюкспором». Там він віддав результативну передачу на попереднього героя розповіді Кевіна Монне-Паке.

Мевлют Ердінч

Досьє

Дата народження:   25.02.1987 (27 років)

Амплуа:   нападник

Громадянство:   Турція

Ігровий номер:   9

У клубі:   з 2013 року

Матчі за збірну: 30 матчів, 7 голів

Характеристика

Вихованця «Сошо» в свій час називали одним з найперспективніших молодих гравців у Франції. В 2009 році, незважаючи на численні пропозиції від команд англійської Прем'єр-ліги, Мелют вирішив перейти в «ПСЖ». Забивши за парижан 24 голи у двох сезонах, Ердінч не витримав конкуренції після закупівлі парижанами зірок вселенського масштабу. Карло Анчелотті просто не бачив турка у складі. У 2013 році Ердінч перейшов у «Сент-Етьєн» і сьогодні є лідером команди та її найрезультативнішим гравцем.

На футбольному полі Мелют Ердінч вміє практично все. Обіграти декількох суперників – не проблема. Пробити з дальньої відстані – жодних труднощів. Віддати останній пас – чому б і ні. Додайте до цих вмінь швидкість та високу індивідуальну майстерність і ви отримаєте невтримного форварда, здатного забезпечувати себе гольовими моментами самотужки.

Ердінча цілком справедливо можна назвати природженим голеадором, що дедалі рідше зустрічається у сучасному футболі. При зрості 180 см він відмінно грає головою і здатен нести загрозу з другого поверху. У гольовому чутті турку теж не відмовиш.

У поточному сезоні Мелют зіграв 8 матчів у французькій Лізі 1, в яких відзначився трьома голами і одним асистом. При цьому зробив він це у двох стартових поєдинках. Наступні 6 матчів чемпіонату нападник голів не забивав.  Не вдалося Ердінчу відзначитися і у трьох єврокубкових матчах, тож у матчі з «Дніпром» турок прагнутиме обірвати свою безгольову серію, яка триває з 17 серпня.

Серед найгрізніших гравців «Сент-Етьєну» варто було б відзначити Ромена Амума, але він травмований і проти дніпропетровців не зіграє.

«Локерен»

Нілл де Пау

Досьє

Дата народження:   06.01.1990 (24 роки)

Амплуа:   крайній / атакувальний півзахисник

Громадянство:   Бельгія

Ігровий номер:   29

У клубі:   з 2008 року

Матчі за збірну: 69 матчів за юнацькі та молодіжні збірні, 19 голів

Характеристика

Нілл є вихованцем «Локерена» і в системі клубу перебуває ще з далекого 2000 року. Після восьми років у академії де Пау дебютував за першу команду, а вже через два сезони став її лідером. Йому тоді було лише 20 років.

Нілл володіє потужним ударом і дуже полюбляє цим користуватися. При наступальних діях 24-річний бельгієць зазвичай чергує на підборі і отримавши м’яч він не роздумуючи б’є по воротах. Його дальні постріли неодноразово змушували капітулювати голкіперів суперника.

В актив Нілла також можна занести непогану техніку володіння м’ячем і високу культуру пасу, що дозволяє йому регулярно асистувати партнерам при взятті воріт. Тож, харків’янам потрібно бути уважними з цим футболістом.

У поточному сезоні де Пау взяв участь у восьми матчах чемпіонату Бельгії і відзначився у них двома голами і двома результативними передачами.

Ханс Ванакен

Досьє

Дата народження:   24.08.1992 (22 роки)

Амплуа:  центральний / атакувальний півзахисник

Громадянство:   Бельгія

Ігровий номер:   20

У клубі:   з 2013 року

Матчі за збірну: 4 матчі за молодіжку, 0 голів

Характеристика

Вже у 10 років цей хлопець потрапив в академію «ПСВ», де пройшов чудову школу голландського футболу. Повернувшись на батьківщину, Ханс успішно пограв за «Ломмель Юнайтед» і у 2013 перейшов у стан «Локерена». За свій перший сезон Ванакен забив 11 голів і віддав 2 гольові передачі. У новому сезоні молодий бельгієць зіграв 9 матчів чемпіонату і забив 2 голи.

Граючи на позиції центрального хавбека, Ванакен зазвичай підтримує атаки другим темпом, що дозволяє йому набігати на ворота як раз у завершальній стадії. Тож, не дивно, що більшість своїх м’ячів Ханс забиває після скидки партнерів під удар або на добиванні.

Зріст 185 см цілком дозволяє Ванакену успішно боротися за верхові м’ячі, в тому числі і біля воріт суперника. А вміння швидко приймати рішення дає бельгійцю змогу не лише вражати ворота, але і започатковувати успішні атаки свого клубу.

 

Мбайє Лейє

Досьє

Дата народження:   01.12.1982 (31 рік)

Амплуа:  нападник

Громадянство:   Сенегал

Ігровий номер:   9

У клубі:   з 2013 року

Матчі за збірну: 3 матчі, 0 голів

Характеристика

Влітку «Локерен» продав у «Катар» центрального форварда Хамді Харбауі, який був головною ударною силою команди протягом двох попередніх сезонів. Натомість бельгійці поповнилися 31-річним нападником «Зюлте-Варегема» Мбайє Лейє.

Незважаючи на свій вік, сенегалець володіє пристойною швидкістю. А африканське походження робить його не лише витривалим, але і достатньо технічним та пластичним. Лейє добре чіпляється за м’ячі і завжди щосили шукає найменшої можливості пробити. Голи через себе, у падінні головою – звична справа для Мбайє. Ці якості дозволяють йому нести загрозу воротам суперника як раз тоді, коли її ніхто не чекає.

У поточному сезоні сенегалець зіграв у національному чемпіонаті 6 матчів і забив 1 гол. Статистика далека від ідеалу нападника, але це не заважає Лейє бути одним з найгрізніших гравців команди.

«Стяуа»

Лучан Синмертян

Досьє

Дата народження:   13.03.1980 (34 роки)

Амплуа:   лівий / центральний півзахисник

Громадянство:   Румунія

Ігровий номер:   18

У клубі:   з лютого 2014 року

Матчі за збірну: 7 матчів (востаннє грав у 2011 році), 0 голів

Характеристика

Колись один з найперспективніших румунських футболістів, якого частенько порівнювали з Хаджі, так і не заграв у грецькому «Панатінайкосі» та голландському «Утрехті» і в 2009 році повернувся на батьківщину. Сезон у рідній «Глорії», ще п’ять у «Васлуї» і от вже ветеран румунського футболу переходить у «Стяуа».

Приєднавшись до команди лише взимку, Синмертян одразу ж став гравцем стартового складу. У свої 34 роки Лучан продовжує вражати глядачів швидкісним дриблінгом, який дозволяє йому регулярно створювати нагоди для взяття воріт. А філігранне володіння правою ногою дає хавбекові можливість загрожувати воротам суперника навіть знаходячись біля кутового прапорця: звідти він може не лише віддати прицільну передачу, але і власноруч забити гол. Так, наприклад, сталося три тижні тому у матчі національного чемпіонату проти «Газ-Метану».

Пристойна швидкість, чудове бачення поля та виняткова права нога роблять Синмертяна одним з найнебезпечніших футболістів у складі румунського клубу. «Ольборг» вже відчув це на собі у першому турі ЛЄ. Один із шести м’ячів у ворота данців влетів як раз від Лучана, який навісив у карний майданчик таким чином, що м’яч нікого не зачепивши опинився у сітці воріт. Забиває Синмертян і на внутрішній арені: 2 голи у 6 матчах на старті сезону. Тож, динамівцям варто бути уважніше, коли м’яч буде під правою ногою 34-річного румуна.

Александру Кіпчу

Досьє

Дата народження:   18.05.1989 (25 років)

Амплуа:   правий / атакувальний півзахисник

Громадянство:   Румунія

Ігровий номер:  7

У клубі:   з 2012 року

Матчі за збірну: 12 матчів, 3 голи

Характеристика

За іронією долі цієї весни «Динамо» активно працювало над підписанням Александру Кіпчу. Як заявляли боси київського клубу, вони довго слідкували за цим виконавцем і дуже хотіли привезти його до столиці України. Але, чи то фінансові умови не влаштували, чи то ситуація в нашій державі, однак оформити трансфер румунського хавбека динамівцям так і не вдалось. На газон НСК «Олімпійський» він вийде захищати кольори «Стяуа».

Александру Кіпчу наразі є чи не найяскравішим футболістом чемпіонату Румунії. За манерою гри він дещо нагадує Кріштіану Роналду. Як і португалець Кіпчу володіє високою швидкістю, якісним дриблінгом, відмінною техніко роботи з м’ячем, здатністю зіграти як на фланзі, так і під нападником, вмінням пробити з обох ніг. Індивідуальна майстерність Кіпчу дозволяє йому з легкістю вириватися на оперативний простір і створювати момент за моментом.

Граючи формально на позиції правого вінгера чи під нападником, Александру зазвичай виконує роль вільного художника. Він неодноразово продовж матчу змінює позицію, переходячи на протилежний фланг або сідаючи вглиб. Полюбляє румун грати і на вістрі, забігаючи за спини захисникам суперника.

У поточному сезоні Кіпчу зіграв 8 матчів у національній першості і забив 2 голи. Також на рахунку хавбека 2 м’ячі у цьогорічній кваліфікації Ліги Чемпіонів і 3 гольові передачі у матчі першого туру Ліги Європи.

Клаудіу Кешеру

Досьє

Дата народження:   02.12.1986 (27 років)

Амплуа:   нападник

Громадянство:   Румунія

Ігровий номер:  28

У клубі:   з січня 2014 року

Матчі за збірну: 1 матч (2013 рік), 1 гол

Характеристика

Якщо минулого сезону Клаудіу Кешеру виходив переважно на заміну (хоча це не завадило йому відзначитися 8 разів у 17 матчах чемпіонату), то цей сезон форвард розпочав у ролі основного. Після закінчення цього літа орендної угоди «Стяуа» з італійцем Федеріко Пьоваккарі, Кешеру став головною ударною силою румунського клубу.

У новому сезоні національного чемпіонату Клаудіу вже встиг забити 10 м’ячів у 9 поєдинках і оновити клубний рекорд результативності, забивши шість голів у одній зустрічі (жертвою нападника  став «Пандурій»). Також на рахунку Кешеру 1 гол у кваліфікації ЛЧ і 3 голи після стартового поєдинку ЛЄ з «Ольборгом».

Головними якостями 27-річного нападника є чіпкість та націленість на ворота. Він відчайдушно бореться за безнадійні м’ячі і не рідко виходить переможцем. А добре поставлений удар і пристойна стартова швидкість дозволяють Кешеру регулярно вражати ворота суперника і мати досить високий відсоток реалізації моментів. Варто також відзначити, що Клаудіу нерідко береться за пробиття штрафних ударів і є штатним виконавцем кутових з правого краю.