УКР РУС

Збірна України: У вісімці найкращих команд світу

3 травня 2012 Читать на русском

Збірна України - команда, яка тричі поспіль діставалась плей-офф найпрестижніших футбольних турнірів і незмінно залишалась осторонь як Євро, так і Мундіалів.

Наче бракувало підтримки якоїсь вищої сили. Під керівництвом Блохіна і на чолі з Шевченком українці нарешті поквитались з Фортуною.

І схоже, десь там... на горі "жовто-блакитні" таки отримали свого покровителя...

У 2002-му не стало гуру Лобановського

За рік після прощання з Метром національну збірну очолив його найяскравіший вихованець Блохін.

Ще роком пізніше Олег Володимирович став не єдиним володарем Золотого м'яча у збірній. У всій своїй красі футбольною Європою саме виблискував Андрій Шевченко.

Саме під керівництвом Блохіна і на чолі з Шевченком українці нарешті поквитались з Фортуною. Першими серед команд Старого Світу кваліфікувались на Мундіаль 2006-го до Німеччини.

А починалось з 0:4

Дебютувати на Чемпіонаті Світу довелось під крижаним душем. У першій грі українці пропустили чотири м'ячі без відповіді від збірної Іспанії, у складі якої щойно зійшла зірка Давіда Вільї.

Утім зіграти у відкритий футбол команді Блохіна дозволив наступний суперник. Русол, Ребров, Шевченко і насамкінець Калініченко допомогли реваншуватись у грі проти Саудівської Аравії. Завдяки перемозі 4:0 українці могли собі дозволити зіграти навіть унічию в останньому матчі групового турніру.

Поєдинок із Тунісом провели без зайвих викаблучувань із стовідсотковим рівнем концентрації. Реалізований Андрієм Шевченком пенальті гарантував перемогу 1:0 і квиток до омріяної 1/8 фіналу.

Шовковський - герой України і світових першостей

У першому раунді гри на виліт довелось зіштовхнутись з іншою темною конячкою турніру – командою Швейцарії.

Дві години шукали суперники шляхів до воріт один одного і знайшли лише у серії одинадцятиметрових. Точніше, знайшли лише українці. Жодного післяматчевого пенальті швейцарцям так і не дозволив реалізувати Олександр Шовковський. Здійснити схоже на Чемпіонатах світу не вдавалось нікому в усій історії футболу.

Лише у чвертьфіналі зупинити "жовто-блакитних" вдалось майбутнім чотириразовим чемпіонам планети італійцям.

Україна завершила свій перший Мундіаль на рівні збірних Англії, Аргентини та Бразилії...