УКР РУС

Збірна України U-19, яка стала чемпіоном Європи-2009. Золоті хлопчики Калітвінцева – де вони зараз

2 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пригадує юнацьку збірну України, яка у фіналі континентального турніру обіграла Англію з Вокером, Велбеком та Дрінквотером.

У 2009-му році Донецьк та Маріуполь прийняли фінальний турнір серед 8 найкращих юнацьких збірних Європи. Окрім України, яка виступала на правах господаря, сюди приїхали Англія, Швейцарія, Словенія, Франція, Сербія, Туреччина та Іспанія. Матчі відбувалися на 4 стадіонах – РСК "Олімпійський", "Металург", "Іллічівець" та "Західний".

Поєдинки збірної України, звісно ж, збирали найбільшу аудиторію – від 4,5 до 25 тисяч глядачів. Команда Юрія Калітвінцева стартувала із двох нічиїх проти Словенії (0:0) та Англії (2:2), але у третьому турі завдяки голу Сергія Рибалки здобула таку необхідну перемогу над Швейцарією (1:0). У півфіналі українці не мали жодних проблем із сербами – 3:1. Зрештою, фінальний матч, який пройшов 2 серпня на РСК "Олімпійський" у присутності 25 тисяч вболівальників, також був за нами. Українці швидко відкрили рахунок – на 5-ій хвилині відзначився Денис Гармаш. Одразу після перерви Дмитро Коркішко подвоїв перевагу – і це перемога!

За родоначальників відіграли майбутній фулбек Тоттенхема та Ман Сіті Кайл Вокер, форвард МЮ та Арсенала Денні Велбек, сенсайційний чемпіон АПЛ у складі Лестера Денні Дрінквотер. Але вони виявилися безсилими проти злагодженого колективу Юрія Калітвінцева.

Гірка іронія в тому, що жоден із українських чемпіонів Європи не досягнув рівня згаданих вище англійців. Як склалися долі та кар’єри наших талантів?

Ігор Левченко

Позиція: голкіпер

Статистика турніру: 5 матчів, 3 пропущені м’ячі

Актуальний клуб: Зоря

Вихованець донецького Олімпіка прийшов у юнацьку збірну із Другої ліги. На Євро-2009 відстояв у воротах усі 5 матчів – три із них "на нуль". Щоправда, далі кар’єра голкіпера забуксувала. Погравши ще кілька років у рідному клубі, Левченко перейшов у Зорю, але так і не виборов тут місця в основі, з’являючись на полі зрідка. Зараз 26-річний страж воріт виявився непотрібним команді Юрія Вернидуба – тренер робить ставку на Олексія Шевченка, Андрія Луніна та Олега Чуваєва. Тож Левченко очікує на продаж або оренду в інший клуб.

Дмитро Кушніров

Позиція: захисник

Статистика турніру: 5 матчів

Актуальний клуб: -

Після закінчення чемпіонату Європи Кушніров ще чотири роки виступав за Динамо-2, але в першу команду так і не зумів пробитися. Тоді переїхав у чемпіонат Латвії, де став гравцем клубу Даугава. Проте й там, в основному, грав лише за "дубль".

"У мене в квартирі пахне чужими людьми, приїжджайте!" Як проходить служба в поліції чемпіона Європи, а зараз патрульного Дмитра Кушнірова

У 24-річному віці захисник зав’язав із професіональним футболом. Зараз Дмитро Кушніров пильнує за дотриманням правопорядку у Херсоні. Він – патрульний поліцейський.

Темур Парцванія

Позиція: захисник

Статистика турніру: 5 матчів

Актуальний клуб: Олімпік

Грузинський талант, опинившись у системі київського Динамо, невдовзі прийняв українське громадянство. Неодноразово викликався на збори із першою командою, проте вище Динамо-2 стрибнути не зумів. Провівши кілька матчів на правах оренди за запорізький Металург, приглянувся Віталію Кварцяному і отримав шанс у Волині, а вже звідти перейшов в Олімпік. Тут виступає другий рік поспіль.

Нещодавно Парцванія заявив про те, що відмовиться від українського громадянства, аби виступати за збірну Грузії. У 2015-му відзначився заявою: "Україна та Росія – брати. Вони не повинні воювати лише тому, що так комусь захотілось".

Сергій Кривцов

Позиція: захисник

Статистика турніру: 5 матчів

Актуальний клуб: Шахтар

Один із найкращих гравців команди Калітвінцева у той час належав Металургу, але надовго у Запоріжжі не затримався. У 2010-му центрбек разом із Тарасом Степаненком перейшов у Шахтар. Сім років знадобилося Кривцову, щоб подолати гросмейстерську позначку у 100 матчів за "гірників". Викликається захисник і у табір збірної України, проте стабільного місця в старті не має у жодній із команд.

Дмитро Коркішко

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 5 матчів, 1 гол

Актуальний клуб: Гіресунспор (Туреччина)

Одразу після юнацького Євро, де Коркішко відзначився переможним м’ячем у фіналі, тодішній наставник київського Динамо Валерій Газзаєв вніс хавбека в заявку на Лігу чемпіонів. Однак час минав, а Дмитро продовжував безнадійно маринуватися у запасі. Єдина втіха – виступи за "дубль" у Першій лізі. Через півроку футболіста орендував київський Арсенал. У складі "канонірів" Коркішко забив свій перший гол в УПЛ.

Митарства молодого хавбека не закінчилися разом із контрактом, який пов’язував його з Динамо. У 2013-му Дмитро став гравцем Мінська. Згодом поїхав у першолігову Полтаву. І лише у Чорноморці талант дозволив йому закріпитися в основному складі. Зараз 27-річний Коркішко – новачок турецького Гіресунспора, одного з лідерів другого за силою дивізіону Туреччини.

Кирило Петров

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 5 матчів, 2 голи

Актуальний клуб: Нефтчі (Азербайджан)

Капітан чемпіонської команди також не зумів стрибнути вище голови у Динамо. Петров кочував орендами – спершу у Кривбас, потім у Говерлу. Зрештою, підписав контракт із київським Арсеналом, проте надовго там не затримався. А далі кар’єра Кирила будувалася річними циклами: рік у польській Короні, рік у казахському Ордабаси, рік у донецькому Олімпіку. Тепер Петров – гравець Нефтчі, аутсайдера чемпіонату Азербайджану. І це у 27 років. Зовсім не таку кар’єру вангували найкращому гравцеві Євро-2009…

Денис Гармаш

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 5 матчів, 3 голи

Актуальний клуб: Динамо

Гармаш закінчив чемпіонат Європи-2009 на другому місці у бомбардирському реєстрі, розділивши його із сербом Алексічем та англійцем Ленсбері. Починаючи ще з 2007-го Денис належить київському Динамо, однак його головною проблемою залишається нестабільність. Хавбек добре вишколений технічно та тактично, однак вибуховий, неконтрольований характер, а також періодичні травми не дозволили йому перерости рівень столичної команди.

Євген Шахов

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 3 матчі, 1 гол

Актуальний клуб: ПАОК

У системі Дніпра Євген Шахов перебував із 15-річного віку, а в 16 років і 4 місяці дебютував у Вищій лізі. Подавав великі надії і, зрозуміло ж, демонстрував гру солідного рівня у збірній України різних вікових категорій. Але потім забракло чи то наполегливості, чи то довіри тренерського штабу. Женя двічі їздив в оренду у київський Арсенал. А у Дніпрі зумів себе показати, коли команду очолив Мирон Маркевич. На жаль, період абсолютного щастя, який втілився в успішний євросезон, тривав недовго. Шахов перейшов у ПАОК і не прогадав. У минулому сезоні він став гравцем основи клубу із Салонік – 23 матчі і 4 голи лише у чемпіонаті.

Сергій Рибалка

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 3 матчі, 1 гол

Актуальний клуб: Динамо

2013-й рік – це помітна дата у кар’єрі багатьох чемпіонів Європи-2009, що належали Динамо. Саме тоді клуб щедро розпустив по орендах своїх талантів, які ніяк не вписувалися у плани головного тренера. Під роздачу потрапив і Сергій Рибалка.

Півтора роки, проведені у чеському Словані, впевнили киян у тому, що Рибалку потрібно повертати з оренди. Він став важливим виконавцем в ансамблі Сергія Реброва. Проте зараз, при Хацкевичі, ймовірний варіант, що хавбек знову шукатиме щастя в іншому клубі.

Віталій Каверін

Позиція: нападник

Статистика турніру: 4 матчі

Актуальний клуб: Чорноморець

Уродженець Хмельницького провів у Дніпрі 5 років, проте нічого, окрім авансів, не досягнув. Згодом, опинившись у системі Динамо, кочував орендами – Металург З, Говерла + Динамо-2. Зараз 25-річний форвард перейшов у Чорноморець. Провів усі 3 стартові матчі чемпіонату – не забив жодного голу.

Ігор Чайковський

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 3 матчі

Актуальний клуб: Анжи

Якщо ти молодий і перспективний, але належиш Шахтарю, тебе також очікуватиме орендна одіссея. Чайковський вдосталь награвся в Іллічівці та Зорі, куди його відправляли "гірники". Згодом став повноцінним виконавцем луганського клубу.

Коли ж вони наїдяться? Повний список футболістів, які переїжджали грати в Росію після вторгнення добрих сусідів у Крим

Але цьогоріч Чайковського біс смикнув перейти в Анжи. Таким чином він поповнив безславну когорту голодних українських заробітчан у Росії в час війни.

Артур Карноза

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 4 матчі

Актуальний клуб: Чорноморець

Мініатюрний хавбек не змарнував жодного сезону після Євро-2009. Щоразу він був потрібний якомусь клубу – Нафтовику-Укрнафті, Севастополю, Карпатам. Зараз переїхав в Одесу. Його вміння читати гру і виконувати стандарти повинне допомогти "морякам" піднятися із зони вильоту.

Дмитро Єрьоменко

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 4 матчі

Актуальний клуб: Оболонь-Бровар

Єрьоменка можна назвати справжнім "українським Ібрагімовічем". Від назв клубів, у яких він пограв – голова обертом. Волинь, Динамо-2, Металург З, Металіст, Ворскла, Олімпік, Говерла, білоруський Слуцьк, чеський Богеміанс. Другий рік поспіль Дмитро виступає у Першій лізі.

Сергій Шевчук

Позиція: нападник

Статистика турніру: 5 матчів

Актуальний клуб: -

Ще один "пілігрим". З Динамо, якому належав упродовж 6 років, пішов у 2013-му. У Волині не розкрився. Далі – литовський етап: Банга, Шауляй, Тракай. Сліди Шевчука губляться у білоруському Вітебську, за який він виступав упродовж минулого року.

Сторінка автора у Facebook

"Динамо"-1999, якого боялася Європа. Золотий склад Лобановського – де вони зараз