УКР РУС

Збірна Чехії. Їх стримали лише чемпіони світу

9 травня 2012 Читать на русском

Стабільність - перша асоціація, яка виникає з національною командою Чехії, якщо мова йде про фінальні частини європершості. Україна та Польща стануть п’ятим поспіль місцем вояжу народної команди на турнір.

Як же підопічні Міхела Білека долали кваліфікацію?

Разом із чемпіонами Європи та світу

Після жеребкування стало зрозуміло - на пряму путівку шанси примарні, адже у квінтет I потрапили чинні чемпіони світу та Європи іспанці. Тож боротьба за право виступів у стикових матчах мала розгорнутись між чехами та шотландцями. Так і трапилось. "Червона фурія" не втратила жодного очка у всьому відборі.

А от народна команда стартувала неочікувано: перша гра і мінімальна домашня поразка від Литви. Втім уже через місяць чехи зуміли реабілітуватись. Важлива домашня перемога над Шотландією. Три очки на "Синот-Тіп Арені" у Празі приніс влучний постріл Романа Губніка. 2010-й рік чехи закінчили на мажорній ноті: перемога над Ліхтенштейном 2:0. У березні 2011-го народна команда поїхала до Іспанії і навіть першою відкрила рахунок. Відзначився Плашил. Втім дубль Вільї усе поставив на свої місця - 2-1 на користь "фурії".

У ногу з горцями

Фактично увесь відбір Чехія та Шотландія йшли нога в ногу. Тож інтрига трималась до останнього. Перед завершальними матчами кельти випереджали народну команду лише на один пункт. Та от грати їм потрібно було проти Іспанії, ще й на виїзді. Своєю чергою,  чехи завітали до Литви, яка, пам'ятаємо, вже карала підопічних Білека у цьому відборі. Втім сенсації не трапилось. Шотландія поступилась піринейцям 1:3, а Чехія декласувала прибалтів 4:1.

Якщо Чех, то Петр!

Що ж тепер Народну команду очікували стикові поєдинки. Суперник - Чорногорія. Перший матчі відбувся у Празі. Лише у другому таймі господарі зуміли відкрити рахунок. Пілар розкішним пострілом поклав круглого у дальній кут. Уже в компенсований арбітром час Сівок подвоїв перевагу. 2:0 - чудовий гандикап перед матчем-відповіддю.

Минуло чотири дні, і настав час чехам відстоювати перемогу на Балканах. Чорногорія домінувала увесь матч і змарнувала купу моментів. До слова, не останню роль тут відіграв голкіпер "Челсі" Петр Чех. А на 81-й Їрачек зняв усі питання щодо путівки на Євро. Народна команда пакує валізи до України та Польщі.