УКР РУС

Заява сайту "Футбол 24" з приводу висвітлення чемпіонату Росії

15 березня 2014
Автор: Yurii Basenko

Останнім часом в редакцію надійшло багато листів та коментарів з проханням перестати висвітлювати події російського чемпіонату. Отримали також не менше зауважень, що цього робити не варто. З цього приводу ми вирішили виступити з офіційною заявою.

"Із першого дня роботи "Футбол 24" ми позиціонували себе, як патріотичний сайт. І цьому є маса підтверджень. Нас критикували за нашу заяву стосовно початку Євромайдану - ми її оприлюднили ще 30 листопада. Нас критикували за те, що ми висвітлювали позицію ультрас, окремих футболістів зі звинуваченнями змішування футболу і політики. Ми вже оприлюднили нашу позицію з приводу усієї цієї ситуації, і коротко озвучимо її суть: без сильної і незалежної України немає сильного і незалежного українського футболу.

Ми однозначно засуджуємо політику теперішнього президента Росії Путіна стосовно нашої держави, а ввід військ у Крим і те свавілля, що там зараз відбувається є взагалі безглуздим і неприпустимим. Але...

...Але ми категорично розділяємо два поняття - Росія і Росія Путіна. Ми переконані, що існує інша Росія, а не та, яку представляє Путін. У ці хвилини, коли ми публікуємо нашу заяву, по всій Росії відбуваються мітинги, що складаються з десятків тисяч росіян, які окрім "триколору" несуть... масу жовто-синіх прапорів. Більшість тих людей не мають жодного відношення до України, але вони йдуть під нашими прапорами. Багатьох з них сьогодні "упакують" в автозаки, і вони це прекрасно знають. Та вони продовжують йти на антивоєнний мітинг, в тому числі й під українськими прапорами. Найменше, що зараз потребують ті люди - це нашого ігнору.

Так само, як і велика частина чесних, нормальних і незазомбованих росіян - так і російський футбол не має відношення до того, що робить Путін. З самого початку конфлікту - з усієї футбольної громадськості Росії на підтримку дій Путіна висловився лише Юрій Сьомін і фанати "Зеніта". Натомість там є багато людей, які думають по-іншому - читайте заяви ултрас "Кубані" та "Локомотива"!

Зрештою, в російському чемпіонаті виступає чи не найбільше українських гравців серед усіх інших першостей - Ігор Худоб'як, Андрій Дикань, Ярослав Годзюр, Марко Девіч, Олександр Алієв... Нам що, їх теж ігнорувати? Робити вигляд, що їх не існує? Зрештою, чому тоді відмовлятися лише від російського футболу, а й не інших речей, наприклад від музики? Від Віктора Цоя, Юрія Шевчука (ДДТ), Андрія Макаревича (Машина Времени), Бориса Гребенщикова (Аквариум)! Той хто застав події 1991 року можуть підтвердити, що в тому числі завдяки і їхній творчості 23 роки тому розвалився СРСР, і ми зараз живемо у Незалежній Україні. До речі, Гребенщиков, Макаревич і Шевчук зайняли відверто антипутінську позицію і засудили введення російських військ у Крим.

В Росії зараз існує величезна цензура - вони відмовляються від усього, що розходиться з вчинками та рішеннями влади. Але така цензура - це пережиток варварства часів Радянського Союзу. Цензура та ігнор - це шлях в нікуди. Ми не хочемо уподібнюватися їм, і мати щось спільне з цим варварством. У людей повинен бути вибір. І читати про російський чемпіонат, чи ні - це справа кожного особисто. Тому ми не забираємо новини і матчі російського футболу із сайту. Тому що ми даємо вибір. А як робити - вирішувати кожному окремо.

Слава Україні!"

З повагою, редактор сайту "Футбол 24" Юрій Басенко, а також журналісти сайту