УКР РУС

Заваров: Не бачу жодних перспектив у "Динамо"

15 грудня 2011 Читать на русском

Легенда київського "Динамо" Олександр Заваров в інтерв’ю сайту "ФУТБОЛ 24" піддав нищівній критиці гру своєї колишньої команди.

- В учорашній грі проти "Маккабі" я не впізнав "Динамо". Взагалі, не знаю такої команди, – каже Олександр Анатолійович. – Поведінка на полі, відповідальність за результат… Не бачу жодних перспектив у "Динамо". Учора за результат бився тільки один капітан – Гусєв. Дуже важко зрозуміти, що відбувається з командою.

- Тобто, у вас є сумніви стосовно кваліфікації усіх футболістів, за винятком Гусєва?

- Мабуть, так. У груповий етап Ліги чемпіонів не пройшли, в Лізі Європи із групи не вийшли, хоча мали це робити. Десь місяць тому переглядав одну телепрограму, в які один поважний уболівальник із солідним досвідом сказав, що хватить мучитися самим та мучити уболівальників, нехай уже вилетять і на цьому усе скінчиться. Ось нарешті "Динамо" відмучилося. Взагалі, таке враження, що футболістам київської команди єврокубки не потрібні, вони їм заважають. Їм же у відпустку час їхати, а через Лігу Європи вони на два дні затрималися. В мене слів немає. Аргументів для підтримки, виправдання когось при усьому бажанні я знайти не можу. Як колишній гравець, тренер не бачу пом’якшуючих обставин.

- Плачевна картина виходить у нас. Чимало футболістів "Динамо" виступає за національну збірну. Виходячи із ваших слів, у "синьо-жовти" теж перспективи не має…

- Із таким відношенням до футболу – це страшне видовище. Зазвичай, в тих країнах, що приймають чемпіонати світу чи Європи, спостерігається підйом у цьому виді спорту. Люди стараються, з усіх сил намагаються потрапити у збірну. Навіть ті, хто не викликався у національну команду, все одно виступають значно краще, аніж до того. Я ж пройшов три чемпіонати світу і знаю це не за чутками. А в нас цього не має, сплеску не помітно. Навпаки, повний спад у наших провідних клубів. Учора слухав післяматчевий коментар Алієва. Він зізнався, що в чемпіонаті України їм судді пробачають, а в Європі ні. Це він саме сказав. Потрібно ж у кожному матчі виходити на поле і грати на тисячу відсотків, а не відпочивати. А одні хочуть грати, інші – не хочуть. З таким відношенням потрібно було відразу сказати, що ми не хочемо грати в Лізі Європи і уступаємо місце, скажімо, своїм друзям – "Дніпру". От і все…

- Щоби було із Євгеном Хачеріді, якби київське "Динамо" зараз тренував Валерій Лобановський?

- Найперше, при Валерію Лобановському Хачеріді взагалі б не потрапив у "Динамо". По-друге, ніхто із футболістів, які поважають себе та тренера, ніколи б такого собі не дозволив. А якщо він не поважає ні себе, ні тренера, ні команду, так навіщо він взагалі київському "Динамо"? Хоча усі кажуть, що Хачереді учора підвів команду. Та там уся команда уже чекала відпустку, а не думала про гру. Це результат безсилля, що панувало учора на футбольному полі. Не було бажання добиватися результату.

- Як ви ставитеся до захисної тактики Юрія Сьоміна? Чи із цим підбором футболістів інакше грати з хорошими суперниками важко? Маю на увазі, виступи "Динамо" в Лізі Європи…

- Не раз чув від провідних футбольних тренерів одну цікаву думку. Вони перед тим, як прийти в команду, спершу вибирають тактику, а потім уже футболістів під цю тактику. Якщо я хочу грати в агресивний футбол, відповідних футболістів і підбираю – витривалих, швидкісних, технічних. Так і з київським "Динамо". Перед тим, як давати згоду працювати в цій команді, тренер повинен назвати свої умови. Мовляв, ось таку тактику я буду сповідувати, для цього мені потрібні такі футболісти… Сам тренер повинен визначитися зі своєю тактикою. А якщо президент не готовий виконати твої умови, то не треба йти в таку команду. Як на мене, "Динамо" повинне сповідувати агресивний футбол з пресингом на усіх ділянках футбольного поля. Не знаю, чи тренеру така тактика відома… Валерій Лобановський та інші відомі наставники підбирали футболістів під своє бачення гри. А "Динамо" взагалі незрозуміло яку тактику використовує. Не побачив я малюнку гри "Динамо" в єврокубках.

- Тобто, якщо не набрати в "Динамо" нових футболістів, на міжнародній арені команда нічого не доб’ється?

- Спершу потрібно говорити про тренера. Не знаю хто це буде – Сьомін чи хтось інший. Наставник повинен сказати що він хоче, яких футболістів. Чомусь Моуріньо куди б не переходив працювати, всюди набирає футболістів під своє бачення гри. Він набирає з десяток футболістів і працює з ними. Гвардіола також набирає виконавців під свою тактику. Так повинно бути. Тренер підбирає футболістів під свою тактику, а уже потім потрібно від нього вимагати результат. Якщо тренеру найшли потрібних йому футболістів, а результату не має, значить потрібно змінювати наставника. А якщо фахівець приходить тільки для того щоб тренувати, отримувати зарплатню і не думає про тактику, не шукає під неї футболістів, то взагалі про що тут можна говорити, про яке київське "Динамо"?

Розмовляв Андрій Захарчук