УКР РУС

Засудили? Перші підсумки матчу "Зоря" – "Фейєнорд"

3 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" виділяє ключові моменти поєдинку 4 туру Ліги Європи, що відбувся в Одесі.

Суперечливий гол "з нічого"

Щоб зберегти реальні шанси на продовження боротьби у турнірі, "Зорі" необхідно було перемагати. Проте сталося найгірше з того, що могло статися – ми пропустили швидкий гол. На 15-ій хвилині злий геній "Зорі" Йоргенсен забив із "другого поверху", перебуваючи в кількох метрах від воріт. Зрозуміло, що ахіллесова п’ята команди Вернидуба – помітно скромніші антропометричні дані оборонців у порівнянні із форвардами "Фейєнорда" та МЮ, яким довелося протистояти. І м’ячі прилітали саме з повітря. Але в цьому конкретному випадку головний арбітр поєдинку – данець Якоб Кехлет – не мав права фіксувати взяття воріт. Адже перед ударом форвард "Фейє" допоміг собі руками, штовхнувши у спину Гречишкіна. Далі буде...

Пенальті з валідолом

По інерції гості провели ще кілька хороших атак. Особливо допікав досвідчений Елія, який закрутив голову Опанасенку настільки, що українець "поплив". Юрій Вернидуб вчасно зорієнтувався і провів заміну, випустивши на поле Микиту Каменюку ще в першому таймі. Тил залатали – пішли забивати.

І тут стався епізод, який не дозволяє звинуватити рефері в упередженості до "Зорі". Данець упродовж двох хвилин показав два "гірчичники" Боттегіну і призначив справедливий пенальті у ворота Бреда Джонса. Форстер, який у чемпіонаті реалізовує 11-метрові надзвичайно чітко і холоднокровно, тут ледь не накосячив у стилі вівторкового Жуніора Мораєса. Кіпер потягнув удар оборонця "Зорі", але той встиг на добивання. Цікаво, чому тремтять коліна у наших пенальтистів на євроарені? Це вже схоже на якусь тривожну тенденцію.

Голландський автобус

Після перерви Джованні ван Бронкхорст зняв із гри єдиного центрфорварда, віддавши перевагу більшій надійності у центрі поля. Нічия влаштовувала "Фейєнорд", і її потрібно було втримати всіма силами. Для "Зорі", яка отримала чисельну перевагу, труднощі лише розпочалися. Адже тепер потрібно було забивати вдруге, долаючи по сантиметру насичену оборону, а не діючи на улюблених контратаках, коли є багато простору. До того ж, "Фейєнорд" не дозволяв господарям зосередитися на чомусь одному, адже періодично виходив у дуже гострі контратаки, одна з яких могла поставити крапку на мріях "Зорі". Контратаку 4 в 3 невдалим ударом змарнував Веїновіч. Словом, класична і при цьому вміла тактика команди, яка у меншості, і прагматично грає на результат.

Сліпа феміда

Наприкінці 50-х хвилин у володіннях голландців стало по-справжньому спекотно. Петряк і Караваєв помінялися флангами і нагнітали ситуацію до межі. В одному з моментів Іван класно увірвався в штрафний майданчик і за допомогою дриблінгу розхитав оборонців. Але замість удару впав, підкошений стопою суперника. Повтори засвідчили, що контакт був і Петряк не малював.

Це міг бути переломний момент усього матчу, проте арбітр не взяв на себе відповідальності за другий поспіль пенальті у ворота "Фейєнорда". Далі – гол Кулача, і знову суперечки та сумніви. Власне, по цьому епізоду претензій до Якоба Кехлета найменше. Навіть думки українських експертів розійшлися – був там офсайд, чи ні…

Реалізація мрії відкладається

Окрім претензій до арбітра у гравців "Зорі" повинні виникнути претензії і до самих себе. У них ще була парочка моментів, які при делікатному поводженні могли втілитися у гол. Однак м’яч із більш вигідних, із менш вигідних позицій однаково не летів у площину воріт. А іноді до удару справа взагалі не доходила.

Нічия приносить "Зорі" друге очко у груповому турнірі. Теоретичні шанси на вихід у євровесну, звісно, залишаються. Як і "Динамо", команді Вернидуба потрібні дві перемоги у двох заключних турах + сприятливі результати конкурентів. Проте – не віриться. Попередні чотири матчі показали, що у "Зорі" є зуби, є характер, але класу, породи, досвіду ще немає. Це приходить з практикою. "Спробуйте наступного разу".

Сторінка автора у Facebook

Вернидуб: Треба дограти турнір гідно, а потім вже рахувати очки