УКР РУС

Зарплати футболістів в Англії зросли на 1500 відсотків

20 серпня 2012 Читать на русском

Заробітки провідних футболістів Англії збільшилися за останні 20 років на 1500 відсотків, тоді як середній дохід британця виріс за цей же час тільки на 186 відсотків.

Про це йдеться в дослідженні інституту High Pay Centre. Зарплати гравців стали забирати велику частину клубних доходів: якщо в 1997-му році на оклади і бонуси футболістам відводили 48 відсотків дохідної частини бюджету, то зараз вже 70 відсотків.

Одночасно зросли і ціни на квитки. Якщо у 1989-му році матч "Ліверпуля" можна було подивитися за 4 фунти стерлінгів, то тепер прохід на стадіон коштує 45 фунтів. Для фанатів "Арсеналу" ціни зросли з 5 до 51 фунта.

Незважаючи на підвищення цін, яке призвело до недоступності ігор для широкого кола уболівальників, клуби стрімко нарощують свої борги. На частку англійських команд припадає 56 відсотків від всього боргу футбольних клубів у Європі. У 2010 році загальний борг Прем'єр-ліги становив 3,5 мільярда фунтів стерлінгів, а половина всіх клубів є "фактичними банкрутами".

У 2008-му році з 16-ти найбагатших клубів Англії з прибутком працювали тільки 4(!). При цьому в "Манчестер Сіті" чистий збиток становив 97 відсотків від виручки, тобто клуб витрачав майже вдвічі більше, ніж заробляв.

Директор High Pay Centre Логін Айлс заявив, що проблема надвисокого зростання зарплат має стати предметом національних дебатів, оскільки обсяг боргів, які постають внаслідок цього, може привести до краху всього англійського футболу.