УКР РУС

Запропонована клубам УПЛ телетрансляторами сума в 102 млн гривень, м'яко кажучи, дуже маленька, - Якімов

20 січня 2016 Читать на русском

Начальник юридичного відділу одеського "Чорноморця" Федір Якімов прокоментував результати другої зустрічі робочої групи з формату чемпіонату. Федір Віталійович поділився думкою щодо суми в 102 млн гривень, яку телетранслятори готові виділити клубам, і розповів про можливі варіанти формату чемпіонату.

"На сьогоднішній момент сума нас не задовільняє"

- Звичайно, ми розуміємо, що ситуація важка для всіх і, напевно, у телевізійників вона теж не найкраща, але запропонована сума на перший рік в 102 мільйони, м'яко і коректно кажучи, дуже маленька. Для топових клубів вона, напевно, не має істотного значення. А у клубів нижньої частини турнірної таблиці, у тому числі і нас, певна частина бюджету все-таки була зав'язана на вартості телевізійних прав. На сьогоднішній момент сума нас не задовільняє, і напевно, ми будемо шукати якісь інші варіанти і обговорювати з телетрансляторами при можливості її допустимого перегляду.

"Той, хто сильніший по грі і потужніший фінансово, буде і далі на цьому заробляти"

- Ще одне питання, пов'язане з виплатами телетрансляторів. Я розумію, що повинен бути спортивний принцип, але нас не зовсім влаштовує механізм розподілу запропонованої суми. Виходить, що на клуби встановлений мінімальний фікс, далі більша частина суми розподіляється згідно з рейтингом і якась ще частина розподіляється згідно з перемогами. При всій повазі до грандів нашого футболу, парадокс ситуації виходить в тому, що той, хто сильніший по грі і потужніший фінансово, буде і далі на цьому заробляти. А ті, хто слабший фінансово і в ігровому плані, залишаться на тому ж рівні. Ми виступили з пропозицією, що навіть від тієї суми єдиного пулу, яка буде, сума фіксованої виплати на кожен клуб має (принаймні, в перші роки виходу з кризового періоду) мати найбільш максимальний характер. А бонусні виплати за місце і за перемогу повинні бути мінімізовані. Це наша позиція, тому що ми вважаємо вартість телевізійних прав однією з серйозних складових частин нашого бюджету.

"Найбільш дискусійний момент - що робити з очками на етапі плей-офф і яким чином відбуватиметься перехід команд між топ-дивізоном і першою лігою"

- Більшість учасників робочої групи схиляються до варіанту "6+6" і раунду плей-офф. Прем'єр-лізі буде доручено це запротоколювати, і буде спрямований в клуби опитувальник. Найбільш дискусійний момент - що робити з очками на етапі плей-офф і яким чином відбуватиметься перехід команд між топ-дивізоном і першою лігою. Або це буде великий критерій, або, як ми запропонували - зробити фіксовану динаміку, тобто, одна команда виходить, в обмін на перше місце, передостання грає стиковий з другим. І щороку цю кількість якось поступово збільшувати. Тому клуби отримають підсумковий опитувальник, щоб висловитися щодо формату чемпіонату і щодо пропозицій телетрансляторів. 5 лютого призначено наступне засідання робочої групи, за підсумками якого будуть, напевно, сформульовані основні позиції, які винесуть на розгляд президентам клубів.

"Бачиться варіант, при якому потрібно очки розділити, щоб, наскільки це можливо, команди зблизити одну з одною"

- "Чорноморець" запропонував найбільш креативний варіант розподілу очок. На етапі плей-офф взагалі обнулити очки. Я ж кажу, це креативний варіант. Зрозуміло, що на сьогоднішній момент дисбаланс між першими місцями і потенційно навіть 4-им, 5-им місцем другої шістки має настільки істотний характер, що залишити його на якусь перспективу раунду плей-офф нереально. Результат буде наперед відомий, тому бачиться варіант, при якому потрібно очки розділити, щоб, наскільки це можливо, команди зблизити одну з одною.

Олександр Москаленко, Футбол 24