УКР РУС

Запальничка для арбітра, чемпіонат світу, успіх Шахтаря, або Імператор Вічного міста проти України

2 червня 2017
Автор: Andriy Sokolovskiy

28 травня 2017 року після матчу проти Дженоа Тотті попрощався з футболом. За свою дуже довгу кар'єру Ческо не один раз грав проти України та українських клубів. Пригадаємо ті протистояння.

"Гладіаторські бої імператор Клавдій показував багато разів і в різних місцях… На іграх такого роду він тримався доступно та гідно… Перед битвою на Фуцинському озері бійці прокричали йому: "Імператоре, ті, хто йдуть на смерть, вітають тебе!", – а він їм відповів: "А можливо, і ні", – побачивши в цих словах помилування, всі вони відмовилися битися".

"Життя дванадцяти цезарів", Гай Светоній Транквілл

Тотті проти Аїли Юссуфа

Для Фріска матч завершився

15.09. 2004. 1 тур Ліги чемпіонів 2004/05, Рим, "Стадіо Олімпіко"

Рома – Динамо – 0:3 (технічна перемога Динамо)

Рома: Пеліццолі, Пануччі, Де Россі, Мексес, Феррарі, Монтелла, Тотті (к), Дакур, Аквілані, Куфре, Мансіні

Тренер: Руді Феллер

Динамо (Київ): Шовковський, Леко, Клебер, Сабліч, Рінкон, Гіоане, Гусєв, Верпаковскіс, Ель-Каддурі, Гавранчіч, Юсуф

Тренер: Йожеф Сабо

Гол: 0:1 (Гавранчіч, 29), матч зупинено на 45 хвилині

Матч, перший тайм якого закінчився скандальним інцидентом. Арбітр Андерс Фріск спокійно собі свиснув та попрямував до підтрибунного приміщення, як раптом з трибуни шведу в голову полетіла запальничка. Як наслідок, "вовкам" було зараховано технічну поразку. У Києві Франческо не гратиме, тому, можливо, через відсутність лідера гості знову "попали" – 0:2. Щоправда, шість очок з римлянами не допоможуть киянам вийти до плей-офф ЛЧ. Динамо потрапить в Лігу Європи, де в 1/16 фіналу поступиться Вільяреалу Мануеля Пеллегріні.

Гамбург. "Скуадра" перед грою чемпіонату світу проти України

Шелаєв спостерігає за битвою Імператора проти Царя

02.06.2006. Товариський матч. Лозанна, "Стад Олімпік де ля Понтез"

Італія – Україна – 0:0

Італія: Буффон, Оддо, Неста (Барцальї, 60), Ф. Каннаваро (к) (Матерацці, 75), Гроссо, Каморонезі (Бароне, 69), Пірло (Перотта, 58), Де Россі, Дель П’єро (Тотті, 58), Джилардіно, Тоні (Ф. Індзагі, 58)

Тренер: Марчелло Ліппі

Україна: Шовковський (к), Несмачний, Тимощук (Шелаєв, 88), Єзерський, Русол, Воронін, Гусін (Свідерський, 90+3), Воробей, Ващук, Калініченко (Бєлік, 55), Ротань (Назаренко, 73)

Тренер: Олег Блохін

30.06.2006. Чвертьфінал чемпіонату світу. Гамбург, AOL Arena.

Італія – Україна – 3:0

Італія: Буффон, Дзамбротта, Ф. Каннаваро (к), Барцальї, Гроссо, Каморанезі (Оддо, 68), Гаттузо (Дзаккардо, 77), Пірло (Бароне, 68), Перотта, Тотті, Тоні

Тренер: Марчелло Ліппі

Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Русол (Ващук, 45+2), Шевченко (к), Шелаєв, Гусєв, Гусін, Мілевський (Бєлік, 72), Калініченко, Свідерський (Воробей, 20)

Голи: Дзамбротта, 6, Тоні, 59, 69

На рівні збірних Ческо мав шанс зіграти проти України U-21 10 листопада 1995 року, візьми тренер молодіжки Чезаре Мальдіні майбутнього Імператора раніше під своє крило. Мова йде про матч відбору на молодіжне Євро-96. Італія в кваліфікації, випередивши на одне очко "синьо-жовтих" (позаду згаданих лідерів залишилися Словенія, Хорватія, Литва, Естонія), потрапила до вісімки найкращих. У фіналі пацани Мальдіні в серії пенальті переможуть Іспанію Хав’єра Клемента, за яку бігали Де ла Пенья, Рауль (Гонсалес Бланко не реалізував післяматчевий одинадцятиметровий), Морієнтес, Мендьєта.

Повернемося до протистояння Тотті – Україна. Команда Блохіна, готуючись до німецького чемпіонату світу, провела кілька товариських матчів, в тому числі проти "Скуадри". Через 28 днів суперники знову зустрінуться, на цей раз в офіційному матчі. Якщо перша зустріч закінчилася з "сухим" рахунком, то в Гамбурзі італійці не залишили шансів – 3:0. Жереб відбору на Євро-2008 підкинув Італії знайому Україну. Франческо Тотті в тих двох матчах участі не брав.

Шахтар на "Стадіо Олімпіко". 2006 рік

Немає краще прийомів карате, ніж на полі два ТТ: Тотті та Тимощук. Капітани!

12.09.2006.2006. 1 тур Ліги чемпіонів 2006/2007, Рим, "Стадіо Олімпіко"

Рома – Шахтар – 4:0

Рома: Доні, Пануччі, Аквілані (Д. Пісарро, 62), Тотті (к) (Монтелла, 80), Таддеї, Ківу, Де Россі, Перотта, Феррарі, Тонетто, Мансіні (Касетті)

Тренер: Лучано Спалетті

Шахтар: Шутков, Хюбшман, Тимощук (к), Дуляй, Матузалем (Гай, 72, Жадсон, 81), Левандовські, Брандао (Агахова, 63), Рац, Маріка, Срна, Елано

Тренер: Мірча Луческу

Голи: Таддеї, 67, Тотті (76), Де Россі (79), Пісарро (89)

22.11.2006. 5 тур ЛЧ. Донецьк, «Олімпійський»

Шахтар – Рома – 1:0

Шахтар: Шуст, Тимощук (к), Кучер, Дуляй, Фернандіньо (Гай, 90+1), Брандао, Рац, Чигринський, Маріка (Агахова, 75), Срна, Жадсон (Блумер, 81)

Тренер: Мірча Луческу

Рома: Доні, Пануччі, Мексес, Аквілані (Монтелла, 78), Тотті (к), Таддеї, Де Россі, Перотта, Феррарі (Д. Пісарро, 69), Мансіні (Вучініч, 78), Кассеті

Тренер: Лучано Спалетті

Гол: Маріка, 78

У чемпіонаті Італії сезону 2005/06 Рома фінішувала п’ятою. Однак завдяки скандалу Кальчополі "вовки" потрапили до Ліги чемпіонів. Європейського сезону 2006/07 Шахтар, в 3 раунді кваліфікації пройшовши Легію, опинився в групі D разом з Валенсією, Ромою та Олімпіакосом. У 1 турі "гірники" поїхали до Риму. Перший тайм гості протрималися, однак після голу Таддеї відверто "посипалися". Згодом Шахтар візьме мінімальний реванш, але посяде підсумкове третє місце. Донеччани в 1/8 ЛЄ програють Севільї, а римляни у 1/4 ЛЧ будуть принижені Манчестер Юнайтедом.

Голкіпер Шахтаря в згаданому домашньому матчі, Богдан Шуст, в розмові з автором блогу пригадав той матч, не забувши і про Ческо: "Памятаю, що ми грали краще і перемогли закономірно. Француз Дюгаррі не вважає Тотті легендою, оскільки той здобув надто мало титулів? Що ж, в кожного своя думка... На мій погляд, в такому віці важливо залишатися на високому рівні, а це "десятці" римлян вдавалося чудово. Також потрібно віддати належне тренерам, які максимально використовували його досвід та майстерність".

Тотті в римському дербі. Проти Клозе

19.09.2007. 1 тур Ліги чемпіонів сезону 2007/08. Рим, "Стадіо Олімпіко"

Рома – Динамо – 2:0

Рома: Доні, Жуан (Феррарі, 82), Мексес, Аквілані (Д. Пісарро, 83), Тотті (к), Таддеї, Де Россі, Перотта, Тонетто, Мансіні (Жюлі, 62), Касетті

Тренер: Лучано Спалетті

Динамо: Шовковський (к), Федоров, Бангура (Рінкон, 46), Діакате (Ребров, 56), Шацьких, Михалик, Гусєв (Корреа, 71), Ель-Каддурі, Гавранчіч, Юссуф, Марковіч

Тренер: Анатолій Дем’яненко

Голи: Перрота, 9, Тотті, 70

Після свіжого протистояння з Шахтарем італійці знову натрапили на українську команду – Динамо. В Римі господарі без проблем перемогли – 2:0. До столиці України Тотті не полетів, але і без капітана "вовки" безжально розірвуть киян – 4:1. Динамо з нулем очок посяде четверте місце. Шахтар, до слова, в своїй групі теж фінішує останнім (6 балів).

Тотті втікає від Дугласа Кости

16.02.2011. 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Рим, "Стадіо Олімпіко"

Рома – Шахтар – 2:3

Рома: Доні, Мексес, Вучініч (Бор’єлло, 68), Тотті (к), Таддеї, Де Россі, Ріїсе (Кастелліні, 46), Перотта, Бурдіссо, Касетті, Менез

Тренер: Клаудіо Раньєрі

Шахтар: Пятов, Хюбшман, Жадсон (Тейшейра, 85), Луїс Адріано, Вілліан, Дуглас Коста (Едуардо, 66), Мхітарян (Віценець, 78), Рац, Чигринський, Срна (к), Ракицький

Тренер: Мірча Луческу

Голи: Перотта (28), Менез, 61 – Жадсон, 29, Дуглас Коста, 36, Л. Адріано, 41

Сезон 2010/11 виявився напрочуд успішним для "гірників". Шахтар посяде перше місце в групі ЛЧ, в 1/8 здолає Рому, але в чвертьфіналі дасть дорогу майбутньому переможцю – Барселоні. На газон Донбас-Арени Тотті не виходив, спостерігаючи з лави для запасних, як донецькі бразильці винесли його Рому – 3:0.

Цікаво, що перший матч Рома провела з Раньєрі, а в Донецьку командою керував нещодавній наставник прімавери – "Аероплан" Вінченцо Монтелла. Майбутнього чемпіона Англії звільнили через три поспіль поразки в Серії А та через неподолання донецького бар’єра. З новим аленаторе римляни фінішують в національному чемпіонаті шостими.

Ческо та Ферна

Цезарі Риму та Турина

Підсумок: В протистоянні Тотті – Україна маємо сім зуістрічей, які тричі завершалися перемогою одного із суперників. Ще один матч скінчився внічию.

Підготував Андрій Соколовський

Тотті після матчу з Дженоа