УКР РУС

Забив і поїхав у клуб Мірослава Клозе. 7 цікавих фактів про перший матч в історії чемпіонату України

6 березня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про матч між "Чорноморцем" і "Карпатами", яким рівно 25 років тому взяла старт Вища ліга епохи Незалежності.

1. Останній чемпіонат СРСР завершився восени 1991 року. Щоб синхронізувати український календар із європейськими турнірами, у ФФУ прийняли рішення про те, що дебютний чемпіонат України пройде за незвичною формулою і у короткий період. Починаючи з другого сезону – 1992/93 – формат мав набути класичного вигляду. Так і сталося.

2. Історичний перший сезон тривав, починаючи з 6 березня 1992 року до 21 червня 1992 року. Тобто, трохи більше трьох місяців.

На фото: Латвійський голкіпер "Карпат" Раймонд Лайзанс

3. Двадцять найсильніших на той момент українських клубів розподілили на дві підгрупи. Команди грали у два кола – у сумі по 18 матчів. Чемпіони підгруп розігрували "золото" у фінальному матчі. Віце-чемпіони грали за "бронзу". А ось у Першу лігу вилітали одразу по 3 клуби з кожної групи.

4. Перший матч незалежного чемпіонату відбувся в Одесі, де "Чорноморець" приймав "Карпати".

Чемпіонат України. Вища ліга, 1 тур

"Чорноморець" – "Карпати" – 2:2

Голи: Сак, 27, Телесненко, 38 – Мущинка, 22, Толочко, 67

"Чорноморець": Гришко, Нікіфоров, Шелепницький, Телесненко, Третяк, Парфьонов, Цимбалар, Яблонський, Кошелюк (Гецко, 46), Сак, Гусєв

"Карпати": Лайзанс, Чікало, Лаба, Бенько, Мокрицький, Мущинка, Бондарчук (Козак, 80), Леськів, Толочко, Деркач, Синицький (Гула, 89)

5. Автором першого голу в історії елітного дивізіону українського футболу став півзахисник "Карпат" Анатолій Мущинка. Після "Карпат" відіграв один сезон у запорізькому "Металурзі", а тоді виїхав у Німеччину, де багато років успішно виступав за клуби "Гомбург" (тут колись розпочинав Мірослав Клозе) та "Саарбрюкен".

На фото: Анатолій Мущинка

6. Матч "Чорноморця" і "Карпат" зібрав на трибунах одеського стадіону ЧМП лише 3 тисячі глядачів. Головним арбітром відпрацював донеччанин Володимир П'яних.

7. Обидва клуби невдало провели перший сезон. "Карпати" посіли лише 6 місце у своїй підгрупі і ледь не вилетіли, а "Чорноморцеві" забракло 2 очок, щоб позмагатися за "бронзові" медалі. Чемпіоном стала "Таврія", яка обіграла "Динамо" (1:0), а "Дніпро", здолавши "Шахтар" (3:2), замкнув трійку призерів.

Група 1. Підсумкова таблиця

Сторінка автора у Facebook

Супердербі, єврокубки і "Донбас Арена" без головорізів. Часи, коли в Україні ходили на футбол