УКР РУС

"За відсутність комп'ютерної мишки для арбітра - штраф 20 євро". Як працює електронна система проведення чемпіонату Австрії

24 травня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" розпочинає цикл статей "Зробимо разом український футбол кращим!" з розповіді про електронну систему проведення чемпіонату Австрії на прикладі команди української діаспори у Відні.

На дворі 21 століття, розвиток технологій йде божевільними темпами, майже всі користуються смартфонами та планшетами, є доступний мобільний інтернет. А в Україні досі заповнюють протоколи на гру від руки...

В першій статті циклу "Зробимо разом український футбол краще!" про австрійський досвід проведення футбольних чемпіонатів "Футбол 24" розповів один з організаторів команди української діаспори у Відні Юрій Марфинець.

Мова далі піде навіть не про професійний клуб і не австрійську Бундеслігу. У Австрії 8 регіональних асоціацій, кожна з них має ще по 20 ліг (в тому числі жіночих), а ті ще по кілька ліг у певній ієрархії. Команда української діаспори DSG SKV Ukraina Wien входить до Віденського футбольного союзу: ліга - Diozesan Sport Gemeinschaft (DSG), підліга - DSG Unterliga B.

Якщо примінити українську ієрархію ліг, то це, наприклад, розповідь про команду 2-ї ліги чемпіонату Києва. А у нас і до УПЛ такі "технології" не дійшли, уявіть! Бланк рапорта для арбітрів УПЛ можете скачати тут і спробувати, наскільки "зручно" ним користуватись.

Отже, Віденський футбольний союз, як і інші регіональні союзи Австрії, має свою онлайн-систему проведення футбольного чемпіонату. Кожна команда має свій "кабінет", який працює онлайн, і відповідальні особи футбольних клубів мають пароль на вхід.

Кожна команда має свою сторінку, яка "прив`язана" до онлайн-системи і де можна знайти будь-яку інформацію: у кого скільки карток, голів, календар, керівний склад та спонсори, інформацію про домашній стадіон.

Онлайн-кабінет першості має наступний вигляд (для збільшення фото клікніть на нього):

Кожен гравець "занесений в систему" - зареєстрований в Австрійському футбольному союзі та отримує паспорт гравця. Після жеребкування чемпіонату всі матчі заносяться в систему з чіткими дедлайнами, з часом та місцем проведення гри на півсезону. Після цього вже є календар онлайн, і можна отримати всю інформацію по грі, яка цікавить. У кожній грі є різні підрозділи для команд суперниць та суддів.

Сторінка гри виглядає так:

За 2 дні до матчу на електронну адресу команди приходить лист з гравцями, які пропускають тур через перебір карток. В Україні же, як відомо, зламаний факс, на який мала би прийти інформація про дискваліфікацію, може стати на перешкоді розвитку футболу всього регіону.

За 2 години до гри заявка команди на матч повинна бути внесена онлайн.

За годину до матчу в кімнаті суддів приймаюча сторона повинна забезпечити комп'ютер з виходом в інтернет та мишкою і сплатити за послуги бригаді арбітрів.

Так, без жартів - мишка для комп'ютера обов'язкова. В цьому сезоні (2015/16) українську команду Відня одного разу оштрафували за відсутність мишки - на 20 євро! Більш того, виконання регламенту суворо охороняється на будь-якому рівні, навіть якщо це не професійний футбол. Ще один випадок команди української діаспори - штраф за те, що дитина гравця сиділа зі всіма на лаві запасних. Також команда-господар відповідальна за те, щоб вболівальники не сиділи з скляними пляшками на трибуні.

За півгодини до гри можна внести зміни в склад та запасних гравців, і всі футбольні картки гравців передаються суддям. Крім цього, арбітр може вимагати будь-який офіційний документ з фото для встановлення особи, якщо є підозри неправдоподібності та запобігання тиску на суддю в разі конфліктних ситуацій (які трапляються дуже рідко). Після цього гра важається розпочатою, та всі зміни заборонені.

Після матчу арбітр вносить всю інформацію про гру в систему: рахунок, заміни, картки та зауваження. Складений онлайн-протокол підписується арбітром та відповідальними особами від команд своїми унікальними електронними підписами та автоматично розсилається на електронні адреси команд.

Будь-хто має доступ до сторінки гри в інтернеті.

Нюанс щодо кінцевого протоколу: в разі отримання прямої червоної картки арбітр пише пояснення в окремому вікні, які команди не бачать, а лише суддівський комітет та представники ліги. Вже на комісії пояснення судді співставляють з поясненнями участника епізоду або представника команди і виносять вирок.

У випадку отримання гравцем червоної картки або якщо суддя вказав у протоколі про якісь правопорушення, відповідальні особи викликаються на засідання дисциплінарного комітету, на якому приймається рішення про покарання гравця та команди. Це може бути як пропуск гравцем наступної гри, так і/або фінансові штрафи.