УКР РУС

За що УЄФА дискваліфікував Скендербеу з єврокубків на 10 років і впаяв грандіозний штраф

31 березня 2018 Читать на русском

Семиразовий чемпіон Албанії не зможе виступати в турнірах під егідою УЄФА дуже довго. Скендербеу отримав безпрецедентне, найвище з можливих покарань за договірні матчі.

Клуб, який з 2011 по 2016 роки 6 разів поспіль вигравав Суперлігу Албанії, вже не вперше звинувачувався у матчах з фіксованим результатом. Скендербеу навіть позбавили титулу чемпіонів за підсумком сезону 2015/16 після розслідування Комітету з етики УЄФА і дискваліфікували з єврокубків на розіграш 2016/17. Цікаво, що в тому ж сезоні клуб став першим представником Албанії на груповому етапі Ліги Європи.

Інспекторам УЄФА погрожують смертю через розслідування щодо Скендербеу

Нове засекречене слідство з'ясувало, що керівництво Скендербеу і близько не відмовилось від договірних матчів. УЄФА намагався не розголошувати обставин розслідування, але албанські ЗМІ винюхали його деталі. У розмові з Balkan Insight президент "Снігових вовків" Ардіян Такай підтвердив грандіозне покарання: 10 років без єврокубків і 1 мільйон євро штрафу.

Водночас бос команди з Корче запевнив, що його клуб ні в чому не винен. Він збирається судитись у Лозаннському спортивному суді. Якщо CAS залишить рішення чинним, албанці підуть у Федеральний суд Швейцарії.

Інспектори УЄФА створили рапорт на 93 сторінки, в якому детально описали афери надзвичайно великого розміру зі ставками на матчі Скендербеу. Було виявлено аж 53 матчі договірного характеру з участю клубу.

"Грали договірні матчі, як ніхто інший в історії футболу. Клуб став інструментом у руках організованої злочинності.

Скендербеу намагався маніпулювати результатом заради кримінального прибутку у приголомшливому глобальному масштабі", – йдеться у звіті УЄФА, який потрапив в албанську пресу, пише The Guardian.

Також футболісти цієї команди дозволяли суперникам вигравати матчі, які їм були потрібні, фактично припиняли грати, дозволяючи супернику забивати голи, збагачуючи гравців у букмекерських конторах на шалені суми. Йдеться про мільйони доларів. Інспектори УЄФА залучили нові докази від панелі міжнародних тренерів-експертів, аби покарання було якнайсуворішим.

"10-річний вирок на практиці є смертною карою", – каже президент клубу Такай. Мер міста Корче закликав УЄФА "не вбивати воскреслі надії всієї нації на футбол".

Серед матчів договірного характеру названо поєдинки групового етапу Ліги Європи проти московського Локомотива (0:3) та лісабонського Спортінга (1:5), на які зафіксовано аномальне збільшення ставок. Суперників Скендербеу в європейському футбольному союзі ні в чому не підозрюють.

Коли албанці грали проти Крузейдерса у 2015-му, воротар клубу з Північної Ірландії після матчу кваліфікації Ліги чемпіонів заявив: "Якщо УЄФА не візьметься розслідувати цей поєдинок, значить, щось не так". Тоді Скендербеу програвав супернику, якого в першому матчі розбив 4:1, і було знову зафіксовано аномальний рух ставок під час матчу. Албанці пропустили тричі, а ще 2 голи не зарахував суддя.

Нинішнього президента Скендербеу Такая, а також колишнього... міністра фінансів Албанії Рідвана Боде називають тими, хто мав вплив на нелегальну схему. Колишній урядовець нібито "зберігає силу та зв'язки", аби впливати на матчі клубу. І робилось це роками. Обидва чоловіки заперечують усі "безрозсудно легко" сформовані обвинувачення.

Нагадаємо, Скендербеу був суперником київського Динамо у Лізі Європи сезону 2017/18 – команди обмінялись перемогами.