УКР РУС

З України - в герої Кальчо. Підсумки 10 туру Серії А

30 жовтня 2015 Читать на русском

В огляді 10 туру чемпіонату Італії розповідаємо про історичну ганьбу "Ювентуса", геніальний хід наставника "Мілана", подвиги екс-гравців "Дніпра", "Металіста" і "Шахтаря" Ніколи Калініча, Алехандо Гомеса і Фернандо.

 
Безпорадність сезону
 
В Італії почали впівголоса задумуватись над реальним рівнем деяких суперзірок "Ювентуса", і особливо це стосується гри 85-мільйнного Поля Погба після відходу партнерів по середній лінії Пірло і Відаля. Ще недавно агент француза Міно Райола говорив про всі 100 мільйонів ціни на опорника, тепер уже поменше. Погба і в матчі проти "Сассуоло" мав кілька достойних моментів, але всі м'ячі пролетіли мимо каси. Інші новачки, зокрема, і розхвалений за минулий туру Пауло Дибала абсолютно не вразили. Вкотре. А віце-капітан Джорджо К'єлліні підвів команду вилученням. "Ми не можемо віддати на полі 3 паси поспіль", - діагноз від Джіджі Буффона просто в десятку.

Якщо говорити загалом, то "Юве" виграв найменше єдиноборств у сезоні - 100. "Стара Синьйора" ніколи ще в 3-очкову еру не набирали 12 пунктів за стартових 10 турів. За цей же ігровий період "б'янконері" вперше за 46 років програли 4 матчі. Команда Аллегрі створила 145 гольових моментів, що на 19 більше, ніж у найкращої атаки сезону "Роми". При цьому "Ювентус" забив на 14 голів менше за лідерів чемпіонату.
 

Калініч - найкращий снайпер гостьових матчів
 
У Дніпропетровську його повернули у гру високого європейського рівня, а з перших же матчів на Апеннінах хорватський снайпер став лідером однієї з найкращих команд італійського сезону. Цієї середи Нікола взяв участь в обох гольових атаках "Фіорентини": спочатку спровокував Рафу Маркеса на автогол, а потім сам атаку розігнав, сам завершив. На рахунку Калініча вже 6 голів - вище в гонці снайперів тільки Ігуаїн і Едер. "Фіорентина" не дозволила "Вероні" взяти першу перемогу і не відстала від "Наполі" з "Інтером" - у всіх по 21 очку і величезні сподівання на ЛЧ. Цікаво, що Нікола забив 5 із 6 своїх м'ячів на виїзді. Більше ніж будь-хто інший в Серії А.
 

Фернандо з найкращою оцінкою
 
Екс-опорник "Шахтаря" видав черговий пристойний матч. Найвища оцінка від La Gazzetta dello Sport у своїй команді (7) мотивована блискучим асистом на Едера, виключенням з гри лідера "Емполі" Ріккі Сапонари і заробленим на собі вилученням суперника. Єдине, що може засмучувати Фернандо, це 5 очок за 5 останніх турів його "Сампдорії", що так непогано стартувала.
 

Але-але-хандро, або вчасно втекти з Харкова
 
Екс-вінгер "Металіста" втікав від війни в Україні, ще не знаючи який жах чекатиме на гравців харківської команди в майбутньому. Та навіть якби "Метал" досі боровся за найвищі місця в УПЛ, отримував зарплату вчасно і не мав проблем з комунальними послугами на базі, то Алехандро Гомес і так би не дуже засмутився через свій вибір. Аргентинець став лідером "Аталанти", улюбленцем публіки і щотижня грає проти крутих команд. Гомес відзначився ефектним голом у дев'ятку і віддав фактично гольовий пас на захисника "Лаціо" Басту. Суперники "Дніпра", до слова, вперто не хочуть грати внічию: 6 перемог і ось тепер 4-а поразка. 
 
Міхайловіч - Голлівуду не буде, характер наше все
 
Потрібно мати неабиякий характер, аби поставити в кризовий момент на ворота 16-річного голкіпера. Від Сініші Міхайловіча не варто очікувати феєричної гри і голлівудських спецефектів. Поки що він намагається прищепити команді новий менталітет після років невдач. Серб ламає стереотипи і ... перемагає. Саме Джанлуїджі Доннарумма став першим стражем, який вберіг власні ворота сухими в поточному сезоні. Голкіпер, якого прирівнюють до Буффона, побив 2 рекорди за один тиждень. Славетно. А більярдний гол від захисника Луки Антонеллі з пасу Бакки став повторенням історії, адже 33 роки тому його батько Роберто також забив схожий м'яч. "Мілан" уже 8-й, а євромета на трошки наблизилась.
 
Символічна збірна 10 туру
 
 
Лідери на варті
 
"Наполі" та "Рома" продовжили переможні серії до 5 ігор, повторивши стартовий спурт "Інтера". Гонсало Ігуаїн магічним ударом у дев'ятку в дотик приніс трудові 3 очки команді Мауріціо Саррі. Повтор тріумфальної серії два з половиною роки потому. І ця неймовірна статистика останніх 10 ігор у всіх турнірах: 9 перемог, 27 голів забито, 3 пропущено.
 
Найкраща атака сезону в "Роми" (25 влучань) підкріплена супергрою Жервінью. Івуарієць відзначається у 5 турах поспіль. Класний гол Майкона продовжив серію сезонів, в яких бразилець забивав, до 9. Команда Руді Гарсії залишається одноосібним лідером у Кальчо і не збирається позбувається цього статусу.
 
Тарас Котів, Футбол 24