УКР РУС

З днем народження Кріштіану Роналду!!!

5 лютого 2013
Автор: Денис Одинцов

Сьогодні 5 лютого 2013 року виповнюється 28 років зірці Мадридського Реала Кріштіану Роналду. Зараз я розповім коротенько про його кар'єру як футболіста.

Початок кар'єри
Народився 5 лютого 1985 року в муніципалітеті Фуншал, столиці автономного регіону Мадейра. Кріштіану — молодший син Марії Долореш душ Сантуш Авейру (Maria Dolores dos Santos Aveiro) і Жозе Дініша Авейру (Jose Dinis Aveiro).
У віці восьми років він грав за любительську команду «Андорінья» («Andorinha»), де його батько відповідав за матеріальну базу для футболістів. 1995 року Роналду підписав контракт з клубом «Насьональ». За результатами сезону Роналду отримав запрошення на перегляд в лісабонський «Спортінг», після чого клуб з португальської столиці підписав з ним контракт. Роналду став єдиним гравцем «Спортінга», який грав за юнацькі команди клубу до шістнадцяти, до сімнадцяти, до вісімнадцяти років, дублі «Спортінга» і основну команду за один сезон.
У шістнадцять років футболістом зацікавився тренер англійського клубу «Ліверпуль» Жерар Ульє (Gerard Houllier), але клуб відмовився узяти Роналду, вирішивши, що португальцеві спершу слід розвинути свої футбольні навички. Проте вже влітку 2003 року на гравця звернув увагу «Манчестер Юнайтед» в особі головного тренера сера Алекса Фергюсона, коли «Спортінг» переміг «Манчестер Юнайтед» в товариському матчі, присвяченому відкриттю стадіону «Ештадіу Жозе Алваладе» (Estadio Jose Alvalade). Гра Роналду справила сильне враження на гравців «Манчестер Юнайтед», які і переконали Фергюсона підписати з ним контракт.

«Манчестер Юнайтед»
Уклавши контракт на суму в 11,24 мільйона фунтів стерлінгів, Роналду став першим португальцем за всю історію «Манчестер Юнайтед». Незважаючи, що сам Роналду попросив футболку з номером 28 (під цим номером він грав в «Спортінгу»), Фергюсон дав йому сьомий номер, вважаючи, що це стане додатковим джерелом мотивації для португальського футболіста — під номером 7 в Манчестері грали такі видатні спортсмени, як Джордж Бест, Браян Робсон, Ерік Кантона і Девід Бекгем.
Роналду дебютував у «Манчестера Юнайтед», вийшовши на заміну в матчі проти «Болтон Вондерерз». Довіру Фергюсона він виправдав в першому ж сезоні, за наслідками якого отримав Приз сера Метта Басбі кращому гравцеві сезону 2003/2004 (Sir Matt Busby Player of the Year). Премія, що присуджується за підсумками голосування уболівальників «Манчестер Юнайтед», стала першою особистою нагородою в професійній кар'єрі футболіста.
Після чемпіонату світу 2006 з'явилося багато чуток про бажання Роналду залишити «Манчестер Юнайтед». Проте вони не підтвердилися, і Роналду 13 квітня 2007 року продовжив контракт з клубом Фергюсона, незважаючи що іспанський «Реал Мадрид» пропонував заплатити за португальця 80 мільйонів євро. Новий контракт з МЮ строком на п'ять років містив також збільшення зарплати самого Роналду до 120 тисяч фунтів стерлінгів на тиждень, що зробило його самим високооплачуваним футболістом у «Манчестера Юнайтед».
За підсумками сезону 2006/2007 Роналду був визнаний кращим гравцем професійної футбольної асоціації Англії, ставши першим португальцем за всю історію, що отримав цю престижну нагороду. У цьому ж сезоні він був визнаний кращим молодим гравцем професійної футбольної асоціації, отримав приз кращому футболістові року за версією футбольних журналістів Англії, а уболівальники вдруге за кар'єру португальця назвали його кращим гравцем сезону, знову вручивши йому Приз сера Метта Басбі.


У сезоні 2007—2008 Роналду вдруге поспіль став кращим гравцем професійної футбольної асоціації Англії. Португальцеві вдалося побити рекорд Джорджа Беста — єдиного півзахисника «Манчестер Юнайтед», що забив 32 голи в матчах за клуб. Його 31-й гол, забитий в матчах прем'єр-ліги, зробив португальця кращим бомбардиром англійського чемпіонату сезону 2007/2008. Він також став першим півзахисником, що отримав «Золоту бутсу». За підсумками сезону Роналду став володарем «Золотого м'яча». У сезоні 2007/2008 Роналду втретє був визнаний кращим гравцем «Манчестер Юнайтед» за версією уболівальників, отримавши Приз сера Метта Басбі.
21 травня 2008 року Роналду в складі «Манчестер Юнайтед» став переможцем Ліги Чемпіонів УЄФА, перемігши у фінальному матчі на стадіоні «Лужники» в Москві англійський футбольний клуб «Челсі».
У червні 2008 року стало відомо про те, що Роналду нібито зацікавлений в переході в мадридський «Реал», якщо клуб запропонує йому гідну зарплату. «Манчестер Юнайтед» звернувся до ФІФА з офіційною скаргою на спроби мадридського клубу заполучити португальця, проте чиновники відмовилися застосовувати санкції до «Реала».
28 серпня 2008 року Роналду був названий кращим нападником і кращим гравцем 2008 року за версією УЄФА.
12 січня 2009 року Роналду був названий кращим гравцем 2008 року за версією ФІФА.

Перехід до мадридського «Реала»
«Реал Мадрид» і «Манчестер Юнайтед» 26 червня 2009 підписали угоду про перехід півзахисника в іспанський клуб. В рамках контракту Роналду проведе в «Реалі» шість сезонів, а його зарплата складатиме 13 мільйонів євро в рік.

Ініціатором переходу португальця в «Реал» був його президент Флорентіно Перес, який очолив клуб 1 червня 2009. Зусиллями Переса іспанський клуб також придбав бразильця Кака, заплативши за нього 67,5 мільйона євро. Трансфер португальського півзахисника обійшовся «Реалу» в рекордні 93,4 мільйона євро, зробивши Роналду найдорожчим гравцем в історії футболу. Колишній володар рекорду Зінедін Зідан, за якого 2001 року «Реал» віддав 76 мільйонів євро, заявив, що радий позбутися титулу найдорожчого футболіста і завдяки Роналду «знову може дихати».
Перший дубль за команду гравець зробив 20 вересня 2009 року в матчі чемпіонату проти команди «Херес».

Приватне життя

З травня 2010 року Кріштіану зустрічається з російською моделлю Іриною Шейк. За даними BBC, весілля пари відбулося 12 липня 2012 року на Мадейрі на острові Порту Санту. Однак у серпні того ж року стало відомо, що пара розійшлась.
Кріштіану Рональду має сина, який народився 17 липня 2010 — як наслідок «знайомства однієї ночі» з неназваною американською офіціанткою. Знайомство Кріштіану з майбутньої матір'ю дитини відбулося в одному з ресторанів Лос-Анджелеса під час подорожі Роналду по США. Коли молода жінка виявила що завагітніла, вона розшукала Рональду через свого агента Хорхе Мендеса. ДНК-тест довів батьківство. Строго віруюча римо-католицька сім'я Роналду без сумнівів вирішила усиновити дитину. Немовля назвали як і батька — Кріштіану Роналду-молодший.

Але всеж таки Роналду зустрічається з Іриною Шейк.

Тож побажаємо Кріштіану Роналду міцного здоров'я, щастя, успіхів в кар'єрі та всього самого найкращого, адже нелегко достигнути таких цілей в кар'єрі!!!