УКР РУС

З дебютом, Вілліане! Підсумки 7 туру АПЛ

7 жовтня 2013 Читать на русском

Одразу два екс-гравці українських клубів посприяли перемогам своїх нових команд - "Челсі" та "Вест Хема".

Розпочнемо з "аристократів". Матч на полі "Норвіча" не обіцяв Моурінью нічого хорошого: "канарки" вже віднайшли свою гру в новому сезоні, натомість "Челсі", граючи на два фронти, зіткнувся з імпотенцією своїх форвардів. Не вразили вони й на "Карроу Роуд". Демба Ба зробив гольовий пас на Оскара, проте в решті випадків був інертним. Ето'О, який з'явився на полі в другому таймі, знову не зумів увійти в гру, дивуючи незрозумілими і приреченими на невдачу спробами удару. Шюррле - бив-бив і не забив. Усе, як зазвичай, зробили півзахисники.

Тут варто поаплодувати тренерській інтуїції португальця. Коли "Норвічу" вдалося зрівняти рахунок, а гра перейшла у таке русло, що "Челсі" міг скуштувати ще й другу "банку", Жозе кинув у бій Вілліана та Азара. Ці парубки практично одразу "зробили гру", як то кажуть. Аплодуємо, власне, екс-гравцеві "Шахтаря", для якого це був абсолютний дебют у чемпіонаті. Для красивого голу Вілліану вистачило якихось п'яти хвилин. Такими темпами бразилець вже невдовзі може стати незамінним гвинтиком у системі Моурінью. А поки що маємо першу виїзну перемогу Моурінью в Прем'єр-лізі. Перемогу, в якій заслуга тренера - просто величезна.

Ще один геніальний марш тренерської думки вчора побачили на "Вайт Харт Лейн". "Тоттенхем" був ущент розбитий і розтоптаний атлетичними футболістами "Вест Хема", якими керував неперевершений Біг Сем - Сем Аллардайс. Аналітики вже розклали вчорашню гру "молотобійців" до крупинок. Залишається лише констатувати, що в другому таймі господарів поля ніхто не помітив - на полі були лише Кевін Нолан і його побратими. Зокрема, увесь матч на лівому фланзі оборони дуже непогано відіграв Разван Рац. Це вже третя гра румуна "від дзвінка до дзвінка", Аллардайс пройнявся довірою до новачка своєї команди. Ну а щодо Боаша, тому, як і після поразки від "Арсеналу", довелося підбирати слова на захист своєї команди - "не очікували", "не встигли перебудуватися". Вогкуваті ще "шпори" для боротьби за чемпіонство.

Зрештою, зараз важко виокремити конкретну команду, яка б демонструвала чемпіонську гру. Стабільності як не було, так і немає ні в кого. Навіть "Арсенал" - і той втратив очки на полі "Вест Брома", який, схоже, стає "грозою авторитетів". "Каноніри" зіграли не набагато гірше, ніж у попередніх матчах. І якби Жиру використав свій момент у другому таймі, коли він виходив на рандеву з Майхілом, Венгеру продовжили б співати осанну. Тим не менше, досвідчений тренер не засмучується результатом бою на "Хоторнс". Мсьє Арсен запевнив, що у нього все під контролем, і що після поновлення чемпіонату "Арсенал" знову перемагатиме. Арсене, віримо!

Реваншувалися за попередні невдачі манчестерські клуби. Зробили це по-різному. "Сіті" завдав першої в сезоні поразки Роберто Мартінесу та його "Евертону". Гра, якою розпочалася програма сьомого туру, надзвичайно сподобалася з естетичної точки зору. Обидві команди не відсиджувалися в обороні, смачно атакували, а інтрига жила по-суті до 70-ї хвилини, коли Агуеро реалізував пенальті. Команда Пеллегріні вкотре підтвердила свій статус домашньої команди - чотири матчі, чотири перемоги. Квапитися з висновками не варто. На виїзді у "Сіті" продовжують виникати регулярні проблеми.

Щодо "МЮ", то "дияволи" продовжують страждати, мучитися, а не грати. Якби не Божа іскра, яка в другому таймі несподівано спалахнула у 18-річному вундеркіндові Янузаї, ще не факт, що команді Мойєса вдалося б врятуватись від поразки. "Сандерленд", відчувши запах крові ще на 5-ій хвилині, діяв агресивно і нахабно. Центральна вісь оборони "МЮ" - суцільна катастрофа. У минулому сезоні помилками сіяв Фердінанд. Тепер ледь не в кожному матчі помиляється Відіч - після тривалого лікування серб відчутно втратив у швидкості прийняття рішень. Гол Гарднера - повністю на совісті Неманьї, який виклав м'яч прямісінько на ногу лідера "Сандерленда". Так, зараз найголовніше для "МЮ" - це очки. Адже ситуація в таблиці така кепська, що гіршої і не придумаєш. Проте потрібно щось і з грою робити. Суцільний сором.

В історичного суперника манкуніанців - "Ліверпуля" справи значно кращі. Роджерсу не потрібно змінювати гру команди чи вигадувати велосипед. Крізь цей болючий етап тренер пройшов ще в минулому сезоні. Зараз настала пора набирати очки і досягати високих результатів, що "червоні" і роблять. Не без невдач, звісно. Проте Мерсисайд всіма силами намагається мінімалізувати негатив. З "Крістал Пелас" у Джеррарда і Ко не виникло жодних проблем. Форварди Суарес і Старрідж знову продемонстрували порозуміння на рівні інтуїції. А як ліверпульці святкують голи! Як щиро радіє Роджерс! В такі миті розумієш, що у роздягальні команди все окей. А отже і перемагати значно простіше.

Натомість "Фулхему" та "Ньюкаслу" перемоги поки що даються нелегко. Лише ледачий не припускав швидкої відставки Алана Пардью, а надто - Мартіна Йола. Проте у сьомому турі команди цих тренерів синхронно перемогли, відхиливши на кілька дюймів дамоклові мечі від сивих менеджерських голів. Приємно здивував насамперед "Ньюкасл". "Сороки" вивезли три очки з лігва дуже непоступливого "Кардіффа". Герой матчу і один з героїв туру - Лоїк Ремі. Якщо ви не бачили, якими більярдно витонченими ударами він спрямовував м'яч у сітку "Кардіффа", - багато втратили. На тлі кризи жанру Папіса Сіссе, екс-гравець КПР став цілющим бальзамом для гри "Ньюкасла".

"Саутгемптон" - це тема окремої розмови. Звитяга над "Суонсі", яка стала третьою поспіль у виконанні "святих", підняла команду Почеттіно одразу на четверту сходинку. Справжні випробування для "Сотона" - попереду. Адже з топ-команд "Саутгемптону" протистояв лише "Ліверпуль". Відтак, час обов'язково спробує цю симпатичну команду "на зуб". Та навіть отакий локальний успіх свідчить про те, що розпочата Найджелом Адкінсом і продовжена іспанським ентренадором справа живе та процвітає.

Гарднер дарує "Сандерленду" надію

Руні запитує у Фоя, що трапилося з "МЮ"

Янузай дав майстер-клас дорослим дядькам

Віллан осідлав "тигра", проте Клаттенбург фіксує нічию

Нічия влаштувала і Стіва Брюса, і Пола Ламберта

За "Халл" вболівають навіть чотирилапі

Фанати шпіляють кіккер перед входом на "Енфілд"

Бенджамін - нове джерело натхнення для Суареса

"Пелас" не церемонилися зі Старріджем

Ходжсон на "Ітіхаді"

Лукаку у фантастичній формі

Агуеро вносить перелом у гру

Харт знову зіграв не найкращий матч

Х'ютон був близьким до того, щоб засмутити Моура

Розпач Ентоні Пілкінгтона

Вілліан в центрі уваги

Топ-5 цитат

Андре Віллаш-Боаш, наставник "Тоттенхема": "Вест Хему" вдалося нас здивувати, і ми повинні прийняти цю поразку.

Луїс Суарес, форвард "Ліверпуля", про партнера Старріджа: Ми б'ємося за футболку "Ліверпуля" і намагаємося віддавати всі сили заради команди, а не самих себе.

Девід Мойєс, наставник "МЮ": Потрібно пересвідчитися, що у нас є люди, здатні приносити результат в тих випадках, коли Вейн і Робін грати не можуть.

Арсен Венгер, наставник "Арсеналу": "Вест Бромвіч" показав, завдяки чому команда виграла в "МЮ"

Жозе Моурінью, наставник "Челсі": Я ненавиджу дайвінг. Мої гравці знають, що у них будуть проблеми, якщо вони почнуть симулювати.

Форма команд (зелений колір - перемога, жовтий - нічия, червоний - поразка)

Найкращі голи туру

Олег Бабій, Футбол 24      

Twitter автора - @Gullit_87

Усі фото взяті з ресурсу zimbio.com