УКР РУС

"Ювентус": змагання з примарою

22 жовтня 2014
Автор: Яна Дашковська

Конте пішов – Аллегрі прийшов. Що змінилося?

Опинившись у Турині, екс-наставник «Мілану» не став виготовляти новий велосипед. Він лише трохи по-іншому крутить педалі. Так, незважаючи на неодноразово анонсований перехід на оборону у чотири, Массимільяно Аллегрі не поспішає відмовлятися від напрацьованих 3-5-2. Можливо, такий момент ще настане, але точно не зараз. 

Змінився підхід – з новим алленаторе «Ювентус» приділяє більше уваги володінню м’ячем та повільніше і ретельніше розгортає атакуючі дії без звичних для Конте надагресивного пресингу, інтенсивності та спішної вертикалізації. Ось і Бонуччі, який якраз полюбляє швиденько відправити м’яч до чужих воріт (і досить вдало!), підтверджує: «Іноді виникає бажання зробити щось подібне, але тоді я згадую про Аллегрі і стримую себе».

Подих нового вітру відчув на собі і Тевес. Раніше Карлітос розміщувався на вістрі атаки, через що йому не завжди вистачало простору для маневру, а також доводилося приймати м’яч спиною до воріт. Тепер аргентинець діє глибше, що більш для нього природньо – тому й забив більше, ніж минулого року на цей час: 6 матчів, 6 голів (минулого року було 3). З іншого боку, є привід говорити про небезпечну залежність від гри Тевеса… Його партнер Лорьєнте мовчить, бомбардир з півзахисту Відаль ще не зовсім відновився, не вистачає штрафних Пірло...

Але рішення, здається, є: Альваро Мората за невеликий проміжок часу на полі показав, що, принаймні, спробувати може. До речі, саме у цьому – тобто у якіснішій та довшій лаві запасних – і полягає певна перевага Аллегрі. Скажемо, замість Пелузо, Квальярелли чи Падоіна новий тренер може розраховувати на Перейру, Комана, Ромуло, того ж Морату, Огбонну, який, нарешті, вийшов на потрібний рівень та достойно заміщує Барцальї. Новачок Евра прогнозовано завоював місце в основі, хоча Асамоа також не здається.

За відсутності травмованого Андреа Пірло знову знайшов себе Клаудіо Маркізіо – він грає швидше, а також більше відпрацьовує на оборону. Так, немає тієї вишуканої елегантності, але чи завжди вона краща за ефективну простоту? Цікаво, як розвиватиметься ця дуель у майбутньому, враховуючи і складні стосунки Аллегрі з геніальним півзахисником.

Складні часи, проте, настають… Сьогодні Ліга чемпіонів: чи зможе «Ювентус» у протистоянні з «Олімпіакосом» втримати ініціативу у групі після звинувачень у відмови від боротьби за перемогу з «Атлетико»? Тим більше, туринці вперше втратили очки у чемпіонаті, що змусило заговорити про їх не найкращу фізичну форму після паузи... Та й загальне враження таке, що команда Аллегрі – спокійніша, їх не вистачає злості, дикості, щоб хоча б за рахунок цього підминати під себе суперників. Тому «Рома» в силах скласти їм конкуренцію (забудьте вчорашній матч «джаллороссі» –  Серії А він ніяк не стосується), не говорячи уже про Європу.

І головне: Аллегрі відрізняється від Конте тим, що навіть у випадку перемоги у Серії А та порівняного успіху у Лізі Чемпіонів, більшість говоритиме про фундамент, залишений йому у спадок. У випадку поразки – однозначно: «Аллегрі усе розвалив».  Примару дуже тяжко здолати. Якщо, взагалі, можливо…