УКР РУС

"Ювентус" протестує. Підсумки 27 туру Серії А

12 березня 2012 Читать на русском

Одне звільнення, один розгром, вісім нулів та ще багато чого цікавого. Це про 27 тур Серії А.

Вісім нулів... Тут мається на увазі вісім команд, яким так і не вдалося відзначитися. Дві з них зустрічалися між собою.

Ті ж самі граблі

Туринський “Ювентус” вже вчотирнадцяте зіграв унічию. І нехай у “Старої синьйори” і досі немає жодної поразки в цьогорічній першості, проте за кількістю втрачених очок вона вже відпустила “Мілан” на відстань чотирьох очок. Цього разу миром “бьянконері” розійшлися із “Дженоа” - 0:0. Та не стали керівники та гравці “Ювентуса” шукати причини поразки у собі, а знайшли її у суддях. Мовляв, “Юве” “засудили”. Навіть в знак протесту відмовилися із ЗМІ спілкуватися.

Так би можна було говорити, якщо б це була якась четверта-п'ята нічия, ну але ж не чотирнадцята. Та й у матчі із прямим конкурентом у боротьбі за Скудетто “Міланом” гол не зарахували саме у ворота “Ювентуса”, хоча взяття воріт там було більш ніж очевидним. Тож, можливо, не лише люди в чорному у всьому винні?

Ну а щодо “Дженоа”, то команда за цей матч заслуговує на компліменти — генуезці залишили свої ворота “сухими” вперше за 14 останніх поєдинків.

Перемога на класі

“Мілан”, натомість, втратою очок ”Ювентуса” скористатися зумів. Щоправда, і суперник у “росонеррі” був не найсильніший - “Лечче” бореться за збереження прописки у Серії А. Та “місце під сонцем” “жовто-червоні” виборюватимуть у протистоянні із іншими суперниками, бо у матчі з чемпіоном вони пропустили два голи, які так і залишили без відповіді. Один із голів “Мілану” записав на свій рахунок Златан Ібрагімовіч і тепер швед з 19-ма точними ударами в активі у суперечці бомбардирів на один гол випереджає Антоніо ді Натале з “Удінезе”.

Вдале повернення

Наприкінці січня цього року Аттіло Тессера був звільнений із тренерського містка “Новари”, а його місце зайняв Еміліано Мондоніко. Аби зрозуміти, що Тессера все ж таки кращий, керівництву дебютанта Серії А знадобився лише місяць, і вони знову поновили його на колишній роботі. Свою профпридатність старий-новий тренер довів одразу.

“Новара” здолала не кого-небудь, а одного із основних претендентів на “бронзу” чемпіонату - “Удінезе”. Одного голу Невеса Джеда вистачило підопічним Тессера для перемоги, а завдяки вдало побудованій обороні, зусиль Антоніо ді Натале та партнерів “Удінезе” для голу було недостатньо.

Тепер “Новару” віддаляє від рятівного 17 місця шість очок, а зважаючи на те, що до завершення чемпіонату ще 11 турів, шанси на збереження прописки в еліті у неї досить непогані.

“Удінезе” ж тепер поділяє 4-5 сходинки із “Наполі” і від “Лаціо”, що йде третім, ці команди віддаляє два очки.

Рейя знову піде?

Не встиг Едо Рейя заспокоїтися з того, що лазарет “Лаціо” нарешті порожніє та повертаються гравці після дискваліфікації, як знову новий клопіт — у матчі з “Болоньєю” одразу двоє гравців “орлів” отримали по червоній картці. Добре знайомий українським уболівальникам Франселіно Матузалем та Альваро Гонсалес залишили поле достроково. Щоправда, ще до першого вилучення “Болонья” перемагала — 0:2 і перемагала заслужено. А завершився поєдинок перемогою гостей — 1:3.

Едо Рейя виглядав дуже засмученим, коли покидав поле. В цьому році він вже раз оголошував про те, що йде у відставку після поразки від “Палермо” - 1:5. Як буде цього разу?

Коли хет-трик не в радість

Втратою очок “Лаціо” та “Удінезе” скористався “Наполі”, який впритул наблизився до третьої сходинки, що місяць тому здавалося майже нереальним. А сталося це завдяки переможній серії, яка вже налічує п'ять матчів. У поєдинку із “Кальярі” в неаполітанців особливих проблем не виникло, і вони легко та невимушено здолали опонентів — 6:3. Хет-триком за остров'ян відзначився Ларрівей, проте навряд чи ці голи принесли йому багато радості.

І на замітку “Челсі” - усі голи неаполітанці пропускали через провали на лівому фланзі захисту, тож лондонці, якщо все ж таки мають намір пройти у наступний раунд ЛЧ, повинні звернути увагу на цю “ахілесову п'яту” партонепеїв.

Не виправдали статусів

На шостій сходинці турнірної таблиці розташувалася “Рома”. Підопічні Луїса Енріке відкрили рахунок у матчі з “Палермо” зусиллями Боріні вже на третій хвилині, і цей гол виявився єдиним у матчі. Римляни володіли перевагою приблизно до середини другого тайму, після чого гравці “Палермо” згадали про свій статус “домашньої команди” і побігли забивати. Не вдалося... “Рома” відстояла перемогу хоча їй це далося дуже важко.

Та й узагалі проблеми у грі “вовків” були дуже помітними, особливо в нападі. У контратаках Кркіч не бажав віддавати пасів на Тотті як, зрештою, і навпаки. Ну зовсім не командна гра, так що до статусу італійської “Барселони” римській команді ще ой як далеко.

Криза позаду?

Снейдер б'є і роздає паси, Форлан постійно створює небезпеку поблизу воріт суперника — все це було у поєдинку “Інтера” із “К'єво”. У Вероні важко грати будь-якій команді. Важко було і “неррадзурі”, проте наприкінці матчу їхня перевага таки перевтілилася в голи — Вальтер Самуель та Дієго Міліто таки принесли першу за дев'ять матчів перемогу “Інтеру”.

І, потрібно сказати, дуже важливу перемогу з психологічної точки зору. Команда Раньєрі на тижні гратиме матч-відповідь із “Марселем” у рамках 1/8 Ліги чемпіонів, де представникові Італії потрібно ліквідувати дефіцит в один гол.

Що ж до турнірного становища у Серії А, то “Інтер” віддаляє від третього місця вісім очок і наступні тури повинні показати наскільки міланці готові повернутися у боротьбу за зону Ліги чемпіонів.

Все вище, і вище, і вище...

“Сієна”, схоже, остаточно вирішила забути про “зону вильоту”. В попередніх турах команда приємно здивувала своїх прихильників — розгромні перемоги над “Палермо” та “Кальярі”. А у турі звітному “чорно-білі” зустрічалися із ще одним невдахою цього сезону - “Чезеною”.

“Морські коники” радість перемоги відчували ще 15 січня, і, схоже, наступного разу відчують ще не скоро. У грі із “Сієною” вони в домашніх стінах пропустили два голи, на які так і не знайшли чим відповісти. Після цього матчу “Чезена” залишилася на дні турнірної таблиці, а от “Сієна” вже чотирнадцята.

Все нижче...

Щось не те коїться із “Фіорентиною”. Команда, яка за сподіваннями керівництва мала б у цьому сезоні боротися за місце в єврокубках, з кожним туром навпаки, опускається все нижче у турнірній таблиці. Цього разу “фіалки” програли на Сицилії “Катанії” - 0:1. І хоча “Фіорентину” від небезпечної зони віддаляє сім очок, проте з такою грою потрібно бути дуже обережним, аби ця відстань раптом не почала різко скорочуватися.

Гра є, перемог немає

Як потрібно бути обережній і “Пармі”. “Хрестоносці” вже у шостій грі поспіль не можуть перемогти. Цього разу вони врятували нічию у матчі із “Аталантою”. Хоча, навідміну від “Фіорентини”, сама гра “Парми” вселяє надію. А якщо є гра, то й результат не забариться. Принаймні таке враження склалося після останніх матчів пармезанців.

Андрій Думич