УКР РУС

"Ювентус" на дні, Адріано піднімає "Мілан", а на троні "К'єво". Підсумки 2 туру Серії А

31 серпня 2015 Читать на русском

Історична поразка чемпіонаті Італії в Римі, перша перемога Міхайловіча і Луїса Адріано з "Міланом" у Серії А, успіхи "Інтера" імені Йоветіча, а також сенсаційні "К'єво", "Торіно", "Сассуоло" і "Палермо".

Трон захитався вперше за 5 років

Хтось тут так захопився продажем і відпусканням гравців, що навіть не помітив - а трансферний дедлайн ось він, як зашморг, в ситуації коли команда буксує, з новачків користь приносить лише Дибала, а в середній лінії жахлива прірва і на кожному куті зрив угод. Тож навіть весь символізм і велич 10-тки на спині Погба не рятує ситуацію. Бо нинішній "Ювентус" грає у боягузливий футбол другим номером, будучи не здатним взяти центр поля під тотальний контроль у матчі з основним суперником за Скудетто останніх років. Команда Аллегрі не безнадійна, справді. Але тих 10-15 хвилин наприкінці перших ігор сезону, коли "Стара Синьйора" включалась у гру, явно недостатньо, щоб обіграти навіть "Удінезе", навіть удома. Втрату домінантної позиції відчувають і судді, що якось раптово втратили охоту тягнути "ювентіні" у сумнівних епізодах. В епізоді з "рукою Де Россі" Нікола Ріццолі міг угледіти ще й порушення в межах карного, але призначив лише штрафний.


Як наслідок, рапортуємо про історичний момент: вперше відтоді, коли Серія А почали грати в нинішньому форматі, "Ювентус" програв два стартових матчі! Лише один раз в історії чинний чемпіон Італії програв обидва перші матчі нового сезону. Але було це в далекому 1941-му, і була це "Болонья". Більше того, понад 4 роки не було такого, щоб "Ювентус" програв два матчі поспіль протягом одного сезону. Тоді туринці довели справу до 3-х фіаско. "Б'янконері" також вперше поступились Руді Гарсії в Серії А. Французький наставник за 4 попередніх матчі чемпіонату проти "Юве" заробив лише очко. Це ще більш цінно тому, що за останні 10 візитів на "Олімпіко" туринський гранд виграв 6 поєдинків. "Рома" продовжує забивати у 13-й поспіль офіційній грі, тоді як "Ювентус" лише раз в 11 таких поєдинках не пропустив - від "Лаціо" у Суперкубку.

Едін Джеко забив свій прем'єрний гол у Серії А в матчі, де вперше зустрівся з "Ювентусом". У тому епізоді Яго Фальке відзначився дебютним асистом за "джаллороссі". Інший гравець збірної Боснії Міралем П'яніч відзначився 8-м голом зі штрафного. Із сезону 2011/12 лише Андреа Пірло (12 влучань) та Франческо Лоді (9) забили більше подібним прямим ударом. Востаннє в "Ювентуса" вилучали двох гравців 14 років тому, коли вигнали Таккінарді та Трезеге в протистоянні з іншими римлянами - "Лаціо". Рубіньйо примудрився вилучитись, навіть не ступивши на поле. Евра напрацював на червону за якихось 3 хвилини. Загалом за понад 20 років гравці "Ювентуса" і "Роми в очних зустрічах 27 разів бачили перед собою червоне світло. Туринці вийшли впереж - 14:13. У рамках Серії А лише битва "Лаціо" - "Рома" збирає більший врожай вилучень (29).
 

Йо-Йо-йо-йо-йо-й

Востаннє "Інтер" відривався від "Юве на 6 очок у сезоні 2010/11, коли "б'янконері" фінішували на 7-му місці. Стеван Йоветіч майже не відстає у снайперській гонці з перших турів - 3 голи за 2 матчі, всі принесли перемогу. Команда Манчіні щедро дозволяла провінційному "Карпі" атакувати, ніби не вірячи у спроможність того забити. Але методичне довбання міланської оборони утворило крихітну щілину, крізь яку м'яч після удару Ді Гаудіо сковзнув у сітку воріт Хандановіча. Перервати безнадійну серію Манчіні з командами-новачками (6 матчів без перемог) допоміг Йо-Йо. Десятий номер спочатку використав асист Гуаріна - коли Паласіо вже заносив ногу для удару, Йоветіч показав, хто тут в хаті бомбардир. А потім чорногорський чарівник реалізував пенальті, красиво намальоване все тим ж колумбійським Фредді. На перші очки "Карпі" все ж доведеться почекати. "Б'янкороссі" перервали суху домашню серію, що тягнулась із березня ще з часів Серії Б, на 596-й хвилині.

Фернандо тягне "Сампу", в якій Едер рве захист "Наполі" на шматки

Екс-півзахисник "Шахтаря" чи то нарешті адаптувався в Європі, чи просто до Кальчо душа лежить більше, ніж до УПЛ. Фернандо знову відзначився не лише досить надійною грою в центрі поля, а й результативними діями. Бразилець заробив пенальті на бездумному Альбіолі, а ще міг стати творцем переможного гольового пасу, та Мурієль поцілив у поперечку. Після дубля Ігуаїна здавалось, ніщо не завадить Мауріціо Саррі відсвяткувати першу звитягу з "адзуррі". Але пора вже вводити нову приказку: не кажи гоп, коли у твоєму захисті грає Альбіоль, а в нападі суперника Едер. Бразильський італієць реалізував пенальті на 58-й, а за півтора хвилини зробив із Рауля Альбіоля справжнє посміховисько, двічі накрутивши його елементарними фінтами у штрафному "Наполі". Нападник "Сампдорії" - наразі капоканоньєре з 4-ма голами у двох турах. Цікаво що останнім, хто стріляв двома дуплетами на старті сезону в Серії А, був капітан неаполітанців Марек Гамшік у 2013-му.

Луїс Адріано не дає Балотеллі приводу дебютувати

"Мілан не перемагав "Емполі" на "Сан-Сіро" з 2007-го - якраз відтоді, коли один бразильський снайпер почав грати за "Шахтар". Луїс Адріано двома діями зробив суботню гру проти тосканців і заодно прикінчив тривалу за роками, але не за матчами, серію. Спочатку екс-"гірник" ідеальним пасом змусив Бакку згадати гол Бойку у фіналі Ліги Європи. Карлос на швидкості залишив воротаря "Емполі" за собою і вразив порожні ворота. Колумбієць відзначився дебютним голом з першого удару в площину за "Мілан". Це, до слова, був прем'єрний прицільний удар "россонері" в сезоні, позаяк у першому турі міланці займались бозна-чим у Флоренції. Господарі "Сан-Сіро" пропустили гол у відповідь досить швидко. Та після перерви геройствувати продовжив Луїс Адріано, який у верховій боротьбі випередив кіпера "Емполі". Натужна перемога показала - ефектної гри від команди Сініші Міхайловіча годі чекати, зате результати мають бути кращими, ніж в Індзагі. що ж до Балотеллі, то Супер-Маріо поки сумними очима прочекав свого шансу на лаві запасних. Сербський керманич вирішив не ослаблювати "Мілан" виходом розтренованого форварда, який забув, коли востаннє грав саме у футбол.

А головний фаворит у групі "Дніпра", виявляється, голий

Лідерство в Італії після стартових турів несподівано захопив ... "К'єво" з різницею голів +6. Найгірша атака минулого сезону тепер феєрить. Бірса та Меджоріні - не лише найкращі асистенти, а й по 2 м'ячі вже вгатили. Палоскі зі своїми 3-ма голами, просто женеться за Едером. Пропускаючи так само мало (в пасиві 1 гол), "летючі віслюки" долітались до найкращого нападу. Щоправда ділять першість із "Сампою", в якої також 7 голів в активі. Лише раз досі в Серії А "К'єво" вів у рахунку 3:0 ще до перерви (у 2003-му проти "Комо"). "Лаціо" жахливо лихоманить після вильоту з Ліги чемпіонів. Два матчі тижня: 0 голів забито, 7 пропущено. Звісно, до матчів з "Дніпром" у Лізі Європи "орли" можуть підтягнути форму. Але нинішні "лаціалі" поки аж ніяк не виглядають сильнішими, ніж торішній "Інтер". Хоча статус фаворитів їм активно приписують всі і вся. Ось і La Gazetta dello Sport вважає жереб римлян надзвичайно сприятливим, акцентуючи на втратах "Дніпром" лідерів атаки. Ех, дарма це вони призабули Євгена Селезньова!

Коли "Торіно", "Сассуоло" і "Палермо" з посмішкою позирають на грандів зверху вниз

Їх не чекали, аж ось вони де - на самому вершечку СеріАлу. "Торіно" пропустив швидкий гол від Маркоса Алонсо і до перерви так і не оговтався. Перемога "Фіорентини" на 45-й день народження її наставника Пауло Соузи вже здавалась неминучою. Однак настрі португальському фахівцю зіпсували за якихось дві хвилини. Моретті зрівняв, Квальярелла забив свій 90-й гол у 300-му матчі в еліті. А згодом ще й Базеллі, відігравши другий поспіль великий матч, добив "фіалок" - 3:1. Фанати "гранатових" чекали двох перемог на старті сезону 22 роки. Ще одну неприємну серію було перервано в недільному Турині: "Фіорентина" поступилась "бикам" на їх арені вперше за 13 років.

Ще одна клуб з максимумом очок - це "Сассуоло". Команда Ді Франческо почала вражати ще минулого сезону, а тепер довела справу до рекорду. Ще ніколи у своїй історії "нероверді" не вигравали 6 матчів поспіль. Цікаво, що за попередні два сезони "Сассуоло" набрало за сумарні 4 стартових поєдинки аж 1 бал. Ді Франчесо еволюціонує від просто красивого футболу до прагматики зі стабільним набором очок.

"Палермо", що так круто не починав 9 років, також іде без втрат. Сицилійці можуть похвалитись найкращою обороною сезону, не пропустивши жодного голу. Жоден інший клуб Серії А не спромігся на таке. Два рази по 1:0 - фірмовий стиль "розанеро" цього сезону. Варто подякувати за цей успіх феноменальному Франко Васкесу, без асистів якого не обійшлось жодне взяття воріт у матчах за участю "Палермо". Ну, і як не згадати капітана Стефано Соррентіно. Страж сицилійських воріт видав 3 розкішний сейви. До того ж, "Удінезе" ще й не щастило фатально, адже моментів вистачало на два матчі вперед.


5 з 14 - саме стільки 11-метрових не забив у Серії А Мауріціо Пінілья, один з чилійських антигероїв серії пенальті 1/8 ЧС-2014 з бразильцями. Черговий фейл страйкера, якому легше ударом через себе забити, ніж з позначки, не став фатальним. "Аталанта" впевнено била новачка "Фрозіноне" (2:0), а другим голом у матчі відзначився Алехандро Гомес - красивими дальнім ударом. Та й взагалі аргентинець тероризував захист "синьо-жовтих" не гірше, ніж керівництво "Металіста" з проханнями відпустити з Харкова назад в Італію. До речі, у Бергамо ми побачили дуель найстаршого тренера СеріАлу проти наймолодшого. Наставнику "Аталанти" Едо Реї 69 років, а керманичу "Фрозіноне" Роберто Стеллоне - 38.

Команда туру: Соррентіно ("Палермо") - Драме ("Аталанта"), Ель-Каутарі ("Палермо"), Глік ("Торіно"), Врсалько ("Сассуоло") - А. Гомес ("Аталанта"), Базеллі ("Торіно"), Бірса (К'єво"), П'яніч ("Рома") - Луїс Адріано ("Мілан"), Едер ("Сампдорія").

Гравець туру: Едер

Тарас Котів, "Футбол 24"