УКР РУС

"Ювентус" без тренера. Анонс 27 туру Серії А

9 березня 2012 Читать на русском

У 27 турі Серії А нібито мегапротистоянь не намічається. Але ключовим словом тут є "нібито", бо зазвичай найцікавіше трапляється саме тоді, коли на нього зовсім не очікуєш.

Футбол це насамперед гра, і тут може трапитися що завгодно. Зокрема у матчі з далеко не фаворитами, фаворити явні можуть втрати очки.

Тренерські біди

Насамперед це стосується “Роми”, яка їде в гості на Сицилію. На Сицилію до злого “Палермо”, яке програло останні два матчі із загальним рахунком — 1:8, тож тепер будь-що спробує реабілітуватися. Та й Бертоло Мутті, знаючи норов власника команди Маурісіо Дзампаріні розуміє, що в разі ще однієї поразки він може бути звільнений з тренерського містка без жодних пояснень.

Щоправда, і наставнику “Роми” Луїсу Енріке не позаздриш. “Вовки” за п'ять останніх турів зуміли перемогти лише “Парму”, а у останній своїй грі поступилися у римському дербі “Лаціо”.

Що гра буде цікавою і обіцяє бути приблизно “рівною” свідчить і місце команд у турнірній таблиці. “Рома” шоста, а “Палермо” дев'яте, однак відстань між командами складає лише чотири очки.

Та цей матч відбудеться в суботу, а стартує тур у п'ятницю двома двома поєдинками. Один із них - “К'єво” - “Інтер”.

Не влетіти “летючим віслюкам”

Ці команди у турнірній таблиці розділяє лише три очки. І хоча “Інтер” випереджає веронців, проте у цьому матчі, напевне, все-таки потрібно віддати перевагу “летючим віслюкам”. По-перше тому, що ця команда традиційно сильно грає вдома, ну а по-друге, “Інтер” в чемпіонаті не перемагає вже дев'ять матчів поспіль, в яких спромігся лише на дві нічиї.

Хмари над тренером “неррадзурі” Клаудіо Раньєрі згущаються. Однак чи буде він ставити основний склад на цю гру? Адже доля збереження тренерського крісла набагато більше залежить від матчу-відповіді з “Марселем” у рамках 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, з яким команді Раньєрі грати у вівторок. Так що не виключено, що заради єврокубка “неррадзурі” пожертвують матчем чемпіонату. Хоча, з подібним підходом, на наступний рік можна залишитися навіть без Ліги Європи. Одним словом, Раньєрі має над чим “поламати голову”.

Без другого складу

Два тури тому “Інтер” поступився “Наполі”. Саме гра “Наполі” - “Кальярі”, як і “К'єво” - “Інтер”, відкриватимуть програму 27 туру.

Тут можна було б сказати, що неаполітанці явний фаворит. Та у попередній грі з “Пармою”, також далеко не лідером, підопічні Маццарі хоча й перемогли, проте абсолютно не по грі — пармезанці були значно сильнішими. Однак і “Кальярі” зовсім не вражає — 15-е місце, одне очко в останніх трьох матчах та лише шість очок відриву від зони вильоту.

Тільки от тренер неаполітанців Вальтер Маццарі у матчах із далеко не фаворитами часто дає відпочити лідерам, про що згодом дуже жалкує — команда часто в такий випадках втрачає очки. Хоча напевне до такого кроку вдасться Маццарі і у цьому матчі, адже на наступний тиждень на неаполітанців чекає дуже важливий матч із “Челсі”, де важливо не розгубити переваги у два м'ячі аби пройти до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. На лаві тренер неаполітанців залишає лідерів не випадково, адже у команди немає двох повноцінних складів, а вона продовжує вести боротьбу на трьох фронтах. А за таких обставин відпочинок футболістам просто необхідний.

Чекаємо на нічию?

Найбільше ж матчів звітного туру відбудеться в неділю, і найцікавіший з них - “Дженоа” - “Ювентус”. Найцікавіший насамперед тому, щоб дізнатися, чи туринці знову зіграють внічию. Після 26 зіграних турів у них 13 нічийних результатів і стільки ж перемог. Саме через любов до “мирного” результату “Ювентус” вже на два пункти вперед відпустив основного конкурента у боротьбі за Скудетто - “Мілан”.

Непросто “бьянконері” буде у Генуї ще й тому, що гратимуть вони без головного тренера, який отримав червону картку в матчі перенесеного 23 туру із “Болоньєю”, який завершився... правильно — внічию. Саме те, що “Дженоа” не грала посеред тижня, може зіграти на користь “Грифонам”. Та якщо захист генуезців і надалі створюватиме суперникам комфортні умови поблизу власних воріт (що трапляється дуже часто), то у “Юве” вистачає виконавців, аби скористатися таким подарунком. Тим паче, що туринці не можуть собі дозволити відпустити “Мілан” на ще більшу відстань.

Реабілітуватися після “Арсеналу”

Тим паче, що “Мілан” прийматиме “Лечче” і якщо підопічні Массіміліано Алегрі втратять очки у грі з такою командою, то гріш їм ціна. І нехай “Лечче” не програє вже п'ять матчів поспіль, проте глядачі на “Сан-Сіро” прийдуть насамперед аби дізнатися, що ж коїлося з їхньою командою у матчі з “Арсеналом”, в якому “Мілан” поступився — 0:3. Добре що результат першого матчу дозволив “россонері” таки потрапити до чвертьфіналу Ліги чемпіонів.

Після цієї поразки міланісти мали б вийти на гру із “червоно-жовтими” дуже злими, так що навряд чи усілякі настанови Космі допоможуть “Лечче” зіграти хоча б унічию. Тут не мається на увазі щось особисто проти тренера чи команди. Просто береться до уваги індивідуальна майстерність футболістів команд. Якщо ж “Мілан” таки втратить очки, то тоді, напевне, можна буде говорити про певну кризу у грі команди.

Чи не втомилися?

“Катанія” та “Фіорентина” теж грали матчі перенесених турів і обидва зіграли внічию. “Фіалки” влаштували справжні гойдалки із “Пармою”, а в результаті матч завершився з рахунком 2:2. А от остров'яни, попри те, що “Чезена” з середини першого тайму грала у меншості, так і не зуміли пробити аутсайдера чемпіонату. У підсумку — 0:0.

Зважаючи на гру “Фіорентини” в останніх матчах, перевагу у цій зустрічі напевне варто все ж таки віддати “Катанії”. Щоправда лише через те, що команда гратиме вдома.

Коли гра в задоволення

Вже згадана “Парма” поїде у Бергамо в гості до “Аталанти”. Ну не щастить “хрестоносцям” в останніх матчах, хоча гру вони показують доволі пристойну. А тут ще й “Аталанта”, яка вирішивши усі свої турнірні завдання, грає просто в своє задоволення і в двох останніх турах вона відібрала очки в “Удінезе” та “Роми”.

 Ризикнемо спрогнозувати, що відбере вона їх і у “Парми”. Насамперед тому, що пармезанці, на відміну від “Аталанти”, гратимуть сковано. По іншому їм не можна — команда дуже близько від зони вильоту, що наприкінці чемпіонату може обернутися для неї великими неприємностями. Ну а “Аталанта” дуже не перейматиметься результатом, а, вочевидь навантажуватиме передачами Германа Деніса — одного із основних учасників перегонів бомбардирів.

У боротьбі за виживання

А центральний матч нижньої частини турнірної таблиці відбудеться у Чезені, де команда із назвою міста, і яка посідає наразі останнє місце у чемпіонаті, прийматиме команду, яка нещодавно лише вибралася із зони вильоту - “Сієну”.

Про твердий намір залишитися у серії А засвідчили два останніх матчі за участю “Сієни” - були розгромлені “Палермо” та “Кальярі”. Щоправда, перемагали “чорно-білі” у рідних стінах, а тут доведеться їхати в гості до команди, якій втрачати немає чого. Та й дует форвардів “Чезени” Яквінта-Муту нарешті повинен нагадати про себе, а то щось в останній матчах ці хлопці почали грати у футбольну мовчанку.

Змагання на влучність

А завершуватимуть тур у неділю ввечері два матчі - “Лаціо” - “Болонья” та “Новара” - “Удінезе”.

 “Лаціо” та Болонью” у турнірній таблиці розділяють аж 17 пунктів, проте у середу в перенесеному матчі 22 туру болонці зуміли зіграти внічию із “Ювентусом”, то ж повинні підійти до звітного поєдинку у припіднятому настрої. Хоча “Лаціо” теж свій останній поєдинок виграв і не у будь-кого, а у принципового суперника - “Роми”. До того ж матчу посеред тижня у “орлів” не було, то ж до поєдинку вони повинні підійти більш ”свіжими”.

Та у “Болоньї” є козир — Марко ді Вайо, якому не страшна оборона будь-якої команди, до того ж коли у центрі поля є такий асистент як Гастон Рамірес. До речі, в цьому матчі буде у ді Вайо гідний конкурент, аби позмагатися у забиванні голів — Мірослав Клозе у цьому сезоні відзначився за “Лаціо” у Серії А вже 13 разів.

Шанс для ді Натале

А от у поєдинку “Новара” - “Удінезе” суперечки бомбардирів не вийде. Не вийде хоча б тому, що у найкращих бомбардирів “Новари” Рігоні та Морімото лише по три забитих м'ячі. А от у нападника “Удінезе” ді Натале таких вже 17 і він разом із Златаном Ібрагімовічем лідирує у суперечці бомбардирів. Цей матч є чудовим шансом для капітана “Удінезе” перегнати шведа у перегонах найвлучніших - “Новара” пропускає дуже багато. Ну а в “Удінезе” окрім нападу, ще й захист один із найкращих у чемпіонаті, так що, якщо не трапиться нічого екстраординарного то “зебри” мали б перемогти без проблем.

До речі, на тренерський містом “Новари” повернувся Аттіло Тессера, який змінив Еміліано Мандоніко. Однак що дасть ця рокіровка? Тессера вже керував командою у цьому сезоні, і тоді як результати, так і гра “Новари” зовсім не вражали. То чому тепер щось має змінитися?

Андрій Думич