УКР РУС

Ювентус – Реал. Ліга чемпіонів, фінал. Анонс

3 червня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Футбол 24 представляє анонс головного матчу поточного сезону, в якому Ювентус і Реал позмагаються за звання найкращої команди Європи.

Ювентус – Реал

3 червня, 21:45. Кардіфф, Мілленіум

Головний арбітр: Фелікс Брих (Німеччина)

Телетрансляція на каналі Футбол 1, текстова онлайн-трансляція на сайті Футбол 24

Шлях до фіналу

Ювентус

Група Н – 1 місце

1/8: Порту – Ювентус – 0:2, Ювентус – Порту – 1:0

1/4: Ювентус – Барселона – 3:0, Барселона – Ювентус – 0:0

1/2: Монако – Ювентус – 0:2, Ювентус – Монако – 2:1

Ювентус без проблем пройшов груповий етап, залишивши позаду Севілью та Ліон. 4 перемоги та 2 нічиї забезпечили перше місце у квартеті Н. Туринці не мали величезної переваги над головними конкурентами, але методично здобули путівку в плей-офф. З огляду на турнірні розклади найважливішим був гостьовий успіх на Рамон Санчес Пісхуан у 5 турі. Пропустивши швидкий гол, колектив Массіміліано Аллегрі під завісу зустрічі оформив вольову перемогу. Загалом Юве восени пропустив лише два голи в ЛЧ і розділив першість за цим показником з Атлетіко та Копенгагеном.

Пріоритетність надійних тилів нікуди не зникла і в наступному календарному році – протягом трьох раундів плей-офф Буффон витягав м’яч з сітки власних воріт один раз. Порту та Барселона за 180 хвилин не зуміли результативно зламати туринську оборону, а Монако зробив це, коли всі питання в дуелі вже були зняті. Показники "чорно-білих" редутів на вирішальних стадіях вражають ще більше, якщо врахувати, що їм протистояли дві найкращі атаки євросезону.

Аби зупинити каталонців та монегасків, довелося відкатати "2 по 90" з Порту. Цей бар’єр виявився надто простим для Ювентуса. Португальці в кожному з матчів дуже рано дарували супернику чисельну більшість, тому тут не вийшло навіть пародії на боротьбу.

Наступною в туринський мур вткнулася Барселона. Після феєричного камбеку проти ПСЖ від "блаугранас" очікували продовження бенкету, натомість, вся каталонська романтика була вкатана під газон Ювентус Стедіум. Швидкий дубль Дибали та "зв’язані" ноги MSN фактично вивели італійців у півфінал після першої половини протистояння. Матч-відповідь вони провели в надкомфортному для себе стилі та організували прогнозовані "нулі".

За крок до фіналу Аллегрі здивував перестановками в складі. Алвес на фланзі отримав зручну позицію ближче до чужих воріт, на якій став головною ударною силою команди. Щоб бразильському латералю легше дихалось, на полі з’явився Барцальї: Андреа справа підстраховував вільну зону, а під час позиційного захисту зміщувався у центр і формував давній тріумвірат з К’єлліні та Бонуччі. Таким рішенням тренерський штаб "б’янконері" отримав дивіденди як в обороні, так і в атаці. Завдяки цьому перевага над опонентом знову була солідною – розібраний по кісточках Монако просто не мав варіантів.

Реал

Група F – 2 місце

1/8: Реал – Наполі – 3:1, НаполіРеал – 1:3

1/4: Баварія – Реал – 1:2, Реал – Баварія – 4:2 (от)

1/2: Реал – Атлетіко – 3:0, Атлетіко – Реал – 2:1

Реал навпаки проходив груповий раунд упівноги. Дві вимучені перемоги над Спортінгом, посередні ігри з Борусією, незрозумілі 3:3 на полі Легії. Критики мали достатньо приводів для не дуже теплих слів. Проблем з підсумковим другим місцем не виникло лише через слабкість конкурентів, які, втім, жодного разу не відпустили "вершкових" з газону без пропущеного м’яча.

Вихід у плей-офф з другого місця навіював перспективу серйозного суперника вже в 1/8, однак мадридцям пощастило отримати один з найприйнятніших варіантів – Наполі. Домашню гру Реал відіграв добре, а от перший тайм в Неаполі знову нагадав про нестабільність. На щастя, вчергове свої бомбардирські скілли показав Рамос і нервів вдалося уникнути.

Без чого не обійшлося у чвертьфіналі проти Баварії. Наприкінці мюнхенської частини батлу господарі вели в рахунку та отримали право на пенальті. Забий Відаль 11-метровий – і становище Зінедіна Зідана було б значно гіршим. Проте чилієць "пробачив" іспанців, після чого їхні справи пішли вгору. Роналду забив швидкий гол на старті другого тайму, Мартінес завчасно пішов відпочивати, а Кріштіану згодом відзначився дублем.

Чому Кріштіану Роналду вже став володарем "Золотого м'яча"-2017

На Сантьяго Бернабеу португалець виступив ще ефектніше – хет-трик, але поєдинок запам’ятався іншим. В основний час Баварія перемогла та перевела гру в овертайм, а там на перший план вийшов скандальний Віктор Кашшаї. Низка неоднозначних рішень арбітра, зокрема ключовий гол з офсайду, поставила під сумнів справедливість тріумфу Реала, що, втім, не применшує голеодорських заслуг Роналду.

Подвиги найзірковішого з футболістів мали продовження в півфіналі. Три голи в домашньому мадридському дербі перетворили другий матч проти Атлетіко у формальність. 2 поспіль хет-трики, 8 голів у трьох матчах – вражаючий доробок Роналду на стадіях 1/4 та 1/2 фіналу. У попередніх вирішальних поєдинках за титул ЛЧ лідер "вершкових" не виблискував, однак цього року Кріш їде в Кардіфф з неймовірними показниками та прекрасною формою.

Внутрішня арена

Обидві команди можуть занести звітний сезон собі в актив незалежно від того, як завершиться сьогоднішній фінал. Реал вперше за 5 років піднявся на іспанську вершину, а Ювентус 6 рік поспіль втримав першість у Серії А.

"Б’янконері" на Апеннінах не мають гідного конкурента. Чемпіони настільки комфортно себе почувають, що за два тури до фінішу можуть зі спокійною душею програвати головному переслідувачу. Рома та Наполі відверто не дотягують до рівня туринців, про інших годі й говорити. У цьому сезоні туринцям підкорився і Кубок Італії, де на прикладі Лаціо Ювентус ще раз наочно продемонстрував розрив у класі.

Сьогодні Массіміліано Аллегрі має змогу ввести Юве у своєрідний зал слави клубів, які робили требли. Селтік-1966/67, Аякс-1971-72, ПСВ-1987/88, МЮ-1998/99, Барселона-2008/09, Інтер-2009/10, Баварія-2012/13, Барселона-2014/15. Два роки тому інший іспанський гранд позбавив "стару синьйору" такої можливості – ще один шанс не змусив себе довго чекати.

Реал виграв дві з трьох останніх ЛЧ, а от у Прімері здобути чемпіонство довгий час не вдавалося. Зідан зробив це в перший повний сезон на чолі "королівського клубу". Суттєвий (за мірками Ла Ліги) гандикап перед Барселоною підтанув після програного Ель Класіко, проте надалі Реал уникнув втрат і довів все до логічного підсумку.

Осінь на Сантьяго Бернабеу пройшла позитивно, тривалий час продовжувалась безпрограшна серія. У січні-лютому мадридці дещо підсіли, через що недорахувалися кількох залікових балів і вилетіли з Кубка Короля. Однак до "чемпіонських" місяців Зізу підвів команду в оптимальних кондиціях і майже оптимальному складі.

Кадрова ситуація

Перед виїздом в Уельс слово "майже" можна прибрати – всі "вершкові" в строю. Найбільш приємні новини стосуються Карвахаля. Весь травень Дані лікувався, а його позицію закривав Даніло. Явних претензій до дублера не виникало, але повноцінно замінити активного при атаках і надійного в обороні "другого номера" йому важко. Для Карвахаля був ризик пропустити фінал, однак медики таки поставили його на ноги. Навряд чи фулбек перебуває в ідеальному фізичному стані, але вибір тренерського штабу все одно повинен впасти на нього.

Якщо Карвахалем є сенс ризикувати, то з Бейлом, який також на днях переступив поріг з лазарету, не все так однозначно. Гарет востаннє відіграв повний матч два місяці тому, після чого займався реабілітацією. Перший камбек на поле (проти Барселони) продовжився 38 хвилин, далі – знову травма і відновлення. Крім цього, команда вже перелаштувалася на гру з Іско, котрий діє не на фланзі, а під Роналду та Бензема. Бейл – це ризик, а Зінедін Зідан не привчив до таких рішень, тому логічно очікувати в старті іспанця.

Массіміліано Аллегрі, у свою чергу, також обиратиме: зіграти за рутинною 4-2-3-1 з Куадрадо в півзахисті, чи використати схему, яка принесла успіх проти Монако, повністю віддавши правий фланг Алвесу. Другий варіант кращий при протидії "безбейлівському" Реалу, адже у такому разі більше уваги приділятиметься в центрі Роналду і Бензема. Якщо ж Реал вийде з Кріштіану та Бейлом по краях, тоді фулбеки Юве змушені будуть грати глибше, а для опіки Бензема вистачить пари К’єлліні-Бонуччі. При всій очевидності, одним з ключових сьогоднішніх протистоянь буде – (В)ВС vs (B)BC (Бейл і Барцальї під питанням).

Як бачимо, обом коучам важливо перехитрити візаві. Зідану в цьому плані важче, позаяк він змушений враховувати фізичну готовність важливого виконавця, а Аллегрі керується тільки тактичними задумками. Травмовані гравці Ювентуса ніяк не впливають на плани тренерського штабу. П’яца давно працює над своїм коліном, а Ругані та Стураро навіть при здоров’ї могли б з’явитися на полі з ймовірністю близькою до нуля.

Попередні зустрічі

1. Кубок європейських чемпіонів-1961/62, чвертьфінал

Ювентус – Реал – 0:1, Реал – Ювентус – 0:1, Реал – Ювентус – 3:1 (Париж)

2. Кубок європейських чемпіонів-1986/87, другий раунд

Реал – Ювентус – 1:0, Ювентус – Реал – 1:0 (1:3 по пенальті)

3. Ліга чемпіонів-1995/96, чвертьфінал

Реал – Ювентус – 1:0, Ювентус – Реал – 2:0

4. Ліга чемпіонів-1997/98, фінал

Ювентус – Реал – 0:1

5. Ліга чемпіонів-2002/03, півфінал

Реал – Ювентус – 2:1, Ювентус – Реал – 3:1

6. Ліга чемпіонів-2004/05, 1/8 фіналу

Реал – Ювентус – 1:0, Ювентус – Реал – 2:0 (от)

7. Ліга чемпіонів-2008/09, груповий етап

Ювентус – Реал – 2:1, Реал – Ювентус – 0:2

8. Ліга чемпіонів-2013/14, груповий етап

Реал – Ювентус – 2:1, Ювентус – Реал – 2:2

9. Ліга чемпіонів-2014/15, півфінал

Ювентус – Реал – 2:1, Реал – Ювентус – 1:1

Перший і єдиний раз суперники зустрічалися у фіналі найпрестижнішого клубного турніру 19 років тому. Гол Предрага Міятовіча приніс Реалу несподівану вікторію та 7 титул найсильнішої команди Європи. Що цікаво, тоді за "б'янконері" виступав нинішній наставник Реала Зінедін Зідан.

Також команди двічі з'ясовували стосунки на стадіях 1/4 та 1/2 фіналу. Остання зустріч датована травнем 2015 року, коли Ювентус обіграв мадридців і отримав право позмагатися за "вухатого" з Барселоною. Два з трьох голів у ворота Касільяса забив теперішній резервіст "вершкових" Мората.

Цікаві факти

– Реал може вперше в історії виграти дві Ліги чемпіонів поспіль.

– Реал виграв найбільше (11 з 14) фіналів турніру, а Ювентус програв найбільше (6 з 8).

– Роналду і Рамос можуть стати першими гравцями, які заб'ють в трьох фіналах ЛЧ.

– Манджукіч і Мората можуть відзначити в фіналі турніру за два різні клуби, раніше таке вдавалось Васовічу та Роналду.

Слова

Массіміліано Аллегрі, головний тренер Ювентуса:

Завтра Ювентус буде грати спокійно та безтурботно. Ми цілий рік працювали заради цього. Буде нелегко, адже Реал – діючий переможець турніру, але ми знаємо, чому навчилися за рік, і постараємося показати трішки більше, ніж мадридці.

Зінедін Зідан, головний тренер Реала:

Ми виконали величезний обсяг роботи в цьому сезоні – виграли чемпіонат і дійшли до фіналу Ліги чемпіонів. Ми знаємо, що таке тиск. Ми завжди фаворити, хоча у фіналах фаворитів немає. Шанси рівні. Можливо все.

Джанлуїджі Буффон, капітан Ювентуса:

Ми віримо в свої сили, проте не літаємо в хмарах. Реал звик перемагати у фіналах, тоді як ми у своїх останніх фіналах поступилися. Цей матч хороший тим, що у нас є шанс спробувати переписати історію.

Серхіо Рамос, капітан Реала:

Ми зробимо все можливе для перемоги, у фіналі Ліги чемпіонів по-іншому просто неможливо. Те ж саме зроблять і наші фанати. Історія Реала говорить сама за себе. Ми не живемо цією історією, але Мадрид і наш дух змушують нас битися до кінця.

Орієнтовні склади команд

Ювентус: Буффон – Барцальї, Бонуччі, К'єлліні – Алвес, П'яніч, Хедіра, Сандро – Дибала, Манджукіч – Ігуаїн.

Реал: Навас – Карвахаль, Варан, Рамос, Марсело – Кроос, Каземіро, Модріч – Іско – Бензема, Роналду.

Прогнози від редакції

Олександр Гапоненко, шеф-редактор

Нульова нічия та перемога Ювентуса по пенальті. Туринський клуб в плей- офф ЛЧ пропустив лише один гол, зберігши ворота сухими навіть в протистоянні з Барселоною. Ставлю на невелику кількість голів, а можливо, їх відсутність. А потім серія пенальті: Буффон проти Роналду і перемога Джіджі. Це було б красиво!

Олег Бабій, заступник шеф-редактора

Правильна мотивація і раціональний підхід – вагомий аргумент сьогоднішнього Ювентуса. Своє вміння переписувати історію туринці продемонстрували на прикладі Барселони. Надійна гра Буффона, міцна оборона, креативний півзахист і дуже гострий наконечник нападу. У Ювентуса збалансовані всі лінії, і якщо хтось здатний зупинити Реал, то це – чемпіон Італії.

Мадрид уповатиме на геній Роналду, який у цьому євросезоні просто нестримний. Схоже, "вершкова" атака, підсилена Бейлом, таки не покине поле без забитого голу – попри увесь шарм кіпера Юве. Прогнозую результативну нічию в основний час, виснажливий овертайм, який зрештою перейде в серію пенальті. А там вже заздалегідь зрозуміло, хто стане головним героєм. Той, на кого молитиметься вся Італія. Джанлуїджі Буффон.

Володимир Лесько, оглядач іспанського футболу

Мінімальна перемога Реала (1:0 або 2:1) в основний чи додатковий час. Мадридці виконали головне завдання на сезон – стали чемпіоном Іспанії. Крім цього, вони перемогли у двох своїх останніх фіналах, тому не відчувають такого тиску, як Юве. П'яту поспіль поразку у фіналі ЛЧ в Італії навряд чи зрозуміють. Відтак, психологія, безумовно, на боці Реала, який повинен бути більш розкутим. Переконаний, що Юве більше нервуватиме і це зіграє з ним злий жарт.

Ювентус – Реал Мадрид: хто переможе у фіналі Ліги чемпіонів? Опитування